Leffe abdijbier

Leffe

leffe bier

De Leffe is een klein riviertje dat ergens diep in de Ardennen in de Maas uitmondt. Maar iedereen kent Leffe natuurlijk beter van het bekende abdijbier. Het bier is vernoemd naar de abdij van Leffe, die net buiten de stad Dinant ligt. Intussen wordt het bier door INBEV gebrouwen. De abdij kan je nog steeds bezoeken, net als het Leffe museum. Er zijn 6 soorten Leffe te ontdekken.

Soorten bier

Leffe Blond

De blonde Leffe is een kwaliteitsbier met hoge gisting. Het bier heeft een mooie, gouden en stralende kleur. Het alcoholgehalte bedraagt 6,6 %. Het best komt hij tot zijn recht bij een temperatuur van 6 graden Celcius. De smaak omschrijft men als vol, zacht en fruitig. De afdronk is krachtig met een zweempje bittere sinaasappel.

Leffe bruin

Leffe bruin is een authentiek abdijbier naar een traditioneel recept. Het bier heeft een mooie herfstbruine kleur en een alcoholgehalte van 6,5 %. De kleur dankt het bier aan het donkergebrande mout. Je proeft een beetje rijpe appel en aroma van vanille en kruidnagel.

Leffe Tripel

Dit kwaliteitsbier gist nog na in de fles. Bij het bottelen bedraagt het alcoholgehalte 7 %, na het gisten op de fles 8,5 %. De tripel is goudbruin van kleur en bevat drie keer zoveel mout. Het is een stevig bier met een bittere smaak en een vleugje citroen in de afdronk.

Leffe Radieuse

Dit is een echt fijnproeversbier. Leffe Radieuse heeft een rijk boeket en romig schuim. De smaak is krachtig maar fruitig met een lichte toets van gedroogde hop. De afdronk is lang en warm. Het alcoholgehalte bedraagt 8,2 graden.

Leffe 9°

Dit is een nieuw abdijbier van 9° graden. Dankzij de gisting heeft het een diepe goudkleur. De smaken zijn kruidig, fruitig en bitter maar zijn mooi in evenwicht. De afdronk is lang en licht gerookt.

Leffe Ruby

Dit is het eerste abdijbier met rode vruchten. De smaak is verfrissend zacht. Met zijn 5 graden is dit bier luchtig, fruitig en zoet.

Leffe aan tafel

leffe glas

Bier gebruiken om te koken is weer helemaal in. Verschillende chefs en restaurants vervangen zelfs wijn in een menu door bier. Leffe is dankzij zijn kwaliteit en diversiteit een dankbaar product om mee te werken. Een Leffe Ruby of Leffe blond is zeer geschikt als aperitief of gewoon als dorstlesser. Leffe bruin past zeer mooi samen met kruidige, hartige of zoete gerechten. Wie graag geniet van een kaasschotel moet daar eens een radieuse bij proeven. Leffe tripel is, net zoals de Leffe 9°, een echt degustatiebier dat perfect tapas of kaas kan begeleiden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Leffe begint in de 12de eeuw in de abdij van Leffe. De paters brouwden met het kristalheldere water uit hun eigen bron en de fijnste ingrediënten een bier dat snel populair werd buiten de abdijmuren. Later werd de abdij vernield door de Oostenrijkers en de Fransen, weliswaar na eerst hun dorst gelaafd te hebben. De abdij werd heropgebouwd en kwam in handen van de staat. In de 19de eeuw kende de abdij vooral privé eigenaars. Tot in 1929 een aantal Norbertijnen uit de abdij van Tongerlo in Leffe terecht kwam. Zij bliezen de abdij nieuw leven in en de brouwerij kwam terug tot leven onder impuls van meester brouwer Albert Lootvoet. Het bier werd terug gebrouwd volgens de vroegere traditie. De rest is een succesverhaal dat u zeker eens moet proeven.

Geniet, maar drink met mate.