Hoe maken we lekkere en toch gezonde gerechten met bier

Inleiding

Hoe maken we lekkere en toch gezonde gerechten met bier? Zijn er eenvoudige en dus door iedereen gemakkelijk te bereiden recepten met bier in de hoofdrol? Is elk biertje welkom in onze keuken? Kunnen we door het eten van gerechten waarin bier werd verwerkt, écht dronken worden en wat is het effect van dergelijke biergerechten op onze gezondheid?

Alle biersoorten welkom in keuken

Bier zorgt ongetwijfeld voor een uitzonderlijk én overheerlijk aroma in onze keuken. Maar wanneer we het over recepten met bier hebben, denken we haast uitsluitend aan typische winterkost zoals konijn of allerlei stoofpotjes  met een of ander donker biertje. Mits de juiste bereiding, kunnen echter vrijwel alle biersoorten in onze keuken gebruiken. Meestal met erg verrassend en bijzonder lekker resultaat. Minder bekend en dus zeker ook minder bemind, zijn ongetwijfeld de vele witbieren. Gerechten met witbier zijn nochtans minstens even lekker als met de culinair meer gewaardeerde donkere bieren.

Witbieren uitstekend bij witte groenten

Deze witbieren passen uitstekend bij witte groenten zoals asperges, witloof en prei. Deze laatsten vragen een zure ondertoon bij hun bereiding, zodat deze bieren hier uitstekend bij passen. Bij deze witbieren zijn deze zuurtinten immers ook uitvoerig aanwezig. Deze groenten kunnen bij voorkeur best eerst gekookt worden in bouillon, die voor de helft bestaat uit (wit)bier.

Bier beste kameraad met vis

Wanneer het over bereidingen met bier gaat, denken velen in de eerste plaats aan vleesgerechten. Ten onrechte, want bier en vele vissoorten zijn de beste kameraden. Dat is eveneens het geval met het fijne kalfsvlees. Tijdens de bereiding van deze visgerechten, voegt men het bier bij voorkeur toe aan de bouillon. Deze neemt de bitterheid van het witbier enigszins weg.

Hier kan men de vis bij voorkeur pocheren. Daarbij moeten we er steeds zorg voor dragen dat het mengsel van het bier en de bouillon nét niet kookt. Gebakken vissoorten gaan dan weer beter samen met amberkleurige biertjes zoals Palm, Leffe of Orvalle en de vele abdijbieren

Dat bier culinair heelwat troeven heeft, wordt bewezen door het feit dat het niet alleen geschikt is voor de bereiding van vis en vlees, maar ook uitstekend past bij heel wat desserten en zelfs bij verfrissende én calorie-arme sorbets.

Oppassen met abdijbieren

Niet alleen de bruine en de witbieren worden in de keuken gebruikt. Inderdaad, de vele abdijbieren komen hiervoor zeker ook in aanmerking. Met deze abdijbieren is het echter wél oppassen geblazen. Deze hebben immers de neiging om, bij verhitting, snel bitter te worden. Om dit te vermijden, voegen we deze abdijbieren pas op het allerlaatse moment aan het gerecht toe. Bij een gerecht met bijvoorbeeld gebakken vis, laten we eerst een fond inkoken. Daarna voegen we er de room aan toe, en pas dan het abdijbier. Om er zich terdege van te vergewissen dat het gerecht, onder invloed van het abdijbier niet te bitter zou worden, voegen we het bier er bij voorkeur beetje bij beetje én al roerend aan toe.

Donkere bieren en stoofpotjes

Donkere bieren zijn op hun best bij (winterse)stoofpotjes of bij de vele kipgerechten. Hoe lager het alcoholgehalte van het bier, hoe beter de smaak van het gerecht. Een belangrijk deel van de aanwezige alcohol in het bier gaat immers verloren bij het verwarmen. Naast deze speciale bieren, is de dagdagelijkse pils perfect bruikbaar in de keuken. Deze eenvoudige biertjes kan men bijvoorbeeld uitstekend mengen met het deeg van appelbeignets of bij de vele scampi-bereidingen in een deegjasje. Het biertje gaat bij het fruiten in de olie het geheel van onze appelbeignets luchtiger en krokanter maken.

Wordt men dronken van biergerechten?

Bier past uitstekend in onze keuken en dit zowel bij vlees als bij vis- en kipbereidingen. Kam men dan niet dronken worden bij het eten van deze biergerechten? Dat is uitgesloten, vermits de aanwezige alcohol in het bier volledig verdampt bij het verwarmen en het inkoken.

Everzwijnragout met pils

Ingrediënten voor vier personen: 600 gram everzwijnfilet in blokjes gesneden, 2 sjalotjes, 3 dl wildbouillon, 2 dl pilsbier, 1 laurierblad, 1 tl gekneusde jeneverbessen, 1el mosterd, 1 takje tijm, 2el pruimenconfituur, 2el maïzena, 400 gram boschampignons, 2el boter, peper en zout.

Bereiding: Pel de uien en snij ze in kleine stukjes. Bak de blokjes everzwijnfilet rondom bruin in wat boter, voeg de fijngesneden ui aan toe en breng alles op smaak met peper en zout.

Breng nu het vuur naar de laagste stand en voeg de bouillon, het pilsbier, het laurierblad, de gekneusde jeneverbessen, de mosterd en de tijm toe. Stoof dit alles gaar gedurende een dertigtal minuten. Voeg vijftien minuten voor het einde van deze stooftijd de pruimenconfituur, de maïzena en de boschampignons toe. Breng dit alles op smaak met peper uit de molen en zout.

Serveertip: Men serveert dit gerecht bij voorkeur met zélf gemaakte aardappelpuree en verse tijm.