De nieuwe Beaujolais est arrivé

Nieuwe Beaujolais

Elk jaar opnieuw wordt de Beaujolais wereldnieuws. De derde donderdag in november is de nieuwe Beaujolais te koop. De populaire kreet ‘Le Nouveau Beaujolais est arrivé’ wordt dan overal geroepen. Een geweldige, wereldwijde marketingstunt: goed voor de wijnboeren.
 

Beaujolais de ideale wijn

Als je de makers zelf mag geloven, is de Beaujolais Nouveau de ideale rode tafelwijn: niet duur en past overal bij. We vonden deze opsomming: vlees (barbecue), vispotje en zeevruchten, gevogelte, salades, sauzen en alle kaassoorten. Te schenken bij ongeveer 12 graden Celsius.

Ook ideaal in de novemberperiode als relatiegeschenk of verjaardagscadeau. Hoef je niet meer na te denken wat je elk jaar gaat kopen voor de jarige!

De ideale prijs?

Ook de prijs is veelbelovend: gemiddeld kun je hem kopen voor een euro of 4 maar duurder kan ook. Je kunt deze wijn maar één jaar bewaren. Maar er zijn ook websites die 2 tot 3 jaar opgeven. Gespecialiseerde wijntijdschriften vinden dit echter te lang. Zij beperken de bewaartijd tot maximaal 1 jaar. Aan te raden dus...

Deze nieuwe Beaujolais wordt ‘gemaakt’ van de Gamay druif. Het hele productieproces verloopt in minder dan 10 weken. Deze snelproductie is mogelijk en toegelaten door een decreet van 1951. Dit bepaalde dat productie en verkoop van wijn was toegestaan binnen hetzelfde jaar. Vanaf de druivenpluk tot en met het bottelen en verkoop gaat dus in sneltempo. Dit korte productieproces betekent dat de wijnmakers binnen goed 2,5 maand hun geld opstrijken. En dat is interessant uiteraard.

Vanaf 1966 zijn de Franse wijnboeren hun Beaujolais Niveau gaan exporteren.

Beaujolais streek

De voornaamste streek voor Beaujolais wijngaarden strekt zich uit boven Lyon. In 2010 leverden de Franse Beaujolais wijnboeren maar liefst 50 miljoen flessen nieuwe Beaujolais. Zo’n anderhalf miljoen flessen geraken jaarlijks niet verder dan Parijs. Japan heeft er 7 miljoen nodig. Ook Amerika heeft inmiddels Beaujolais party’s en de vraag bij Uncle Sam is 2,5 miljoen flessen.

In 2012 is het op 15 november ‘Nouveau Beaujolais’-dag.

Maar er komen nog meer wijnen uit deze prachtige Franse wijnstreek. Bijvoorbeeld de overbekende Fleurie. Een Cru van Beaujolais die wellicht bij de regelmatige wijndrinker geen onbekende is. Gouden Medaille in 2010. Uitstekende reputatie. Kost ca. 7 à 8 euro in de supermarkt, 17 euro op restaurant.

Puur een marketing/reclameverhaal?

Tegenstanders van de Nouveau Beaujolais hype in november elk jaar vinden deze wijn maar niks. Zij betwisten de kwaliteit van de wijn. Ook de reclamecampagne errond is van een betere kwaliteit dan de wijn zelf. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Vergelijk het met de eerste mosselen, maatjes of aardbeien. Dat is nu eenmaal de rol, bedoeling en invloed van reclame en marketing. Maar uiteindelijk beslist de consument voor zichzelf of hij of zij elk jaar in november meedoet aan deze hype. Want een hype is het wel: vanaf december en de maanden daarna hoor je niets meer van de Nieuwe Beaujolais terwijl deze wijnen ook dan nog volop te koop zijn.

Shoppingtips

Enkele bekende webshops gespecialiseerd in wijnen:

En dan is er nog 49Wines: prachtige, verrassende website!