Wie verslaat Red Bull

Red Bull en energiedranken

Iedereen kent Red Bull, de een als drankje, de ander van de formule een wedstrijden. Red Bull is erin geslaagd in enkele jaren tijd de hele wereld te veroveren. Naamsbekendheid noemt men dat. Iedereen is fan van deze energiedrank: topatleten, zakenlui, studenten, chauffeurs, feestvierders… En als je populair bent, wordt je nagemaakt. Kortom: Red Bull anders bekeken!
 

Hoe kom je aan zoveel RedBull 'volgers'?

Bij de introductie heeft Red Bull het wel heel slim gespeeld! Ze mixten een aantal ingrediënten tot een energiedrank waar iedereen zich door aangesproken voelt: meer kunnen presteren, betere concentratie, betere reactie, alerter, energieker, goed voor de grijze cellen, houd je wakker, je blijft er superfit van, snelle afbraak schadelijke stoffen, verbetert de stofwisseling, herstelt je energieniveau en zorgt voor vitamines. Kortom: een wonderdoener voor lichaam en geest! Daar zat iedereen toch op te wachten? Gevolg: elk jaar worden ongeveer 4 miljard blikjes Red Bull verkocht in 160 landen.

Niet nieuw!

► Nochtans was het concept om een energiedrank te gaan verkopen 'een beetje geleend' uit het Verre Oosten. Op een barkruk in het Mandarin Hotel in Hong Kong in 1982 werd het idee geboren. Vijf jaar later kwam Red Bull op de markt, zij het verfijnder en met een, tot op vandaag, uniek marketingconcept.

► Eerst in Oostenrijk waar het hoofdkantoor van Red Bull nog steeds is gevestigd (nabij Salzburg).

► Na een moeizame strijd werd Red Bull in 1992 toegelaten in Duitsland.

► In 2008 volgde de eigen cola: Red Bull Simply Cola; meteen in 2 varianten: strong en natural. Ook voor het colaconcept werd een nieuw marketingconcept in de markt gezet: de hedendaagse consument wil het liefst 100% natuurlijke ingrediënten! Meteen werd het verschil met de bekende traditionele cola’s (Pepsi, Coca Cola) gemaakt.

► En in 2009 volgden Red Bull Energy Shots: een typisch product voor de Amerikanen maar stilaan druppelt het ook in de rest van de wereld.

► In Nederland en België is Red Bull sinds 1996 verkrijgbaar.

Marketing: hoogtepunt in 2009

Red Bull is een megasponsor van sport en evenementen (muziek, cultuur en entertainment). In de sport zitten ze in alle avontuurlijke disciplines die je kan bedenken: surfen, skateborden, ski, motorcross, kite, klifduiken, speedway, mountainbike, ijshockey maar het meest bekend is het merk van de Formule 1 sponsoring. De bakken geld die aan reclame worden besteed, beleefden in 2009 hun hoogtepunt met het succes van het het Red Bull Racing in de Formule 1 en met de start van Servus TV. In 2010 rijden Sebastian Vettel en Mark Webber als piloten.

Update november 2012

Jongeren hebben fout beeld van energiedrankjes.

Dat is de conclusie van een onderzoek door het Nederlandse Voedingscentrum. Ze overschatten de effecten en onderschatten de bijwerkingen. Tussen 11 en 18 jaar drinken bijna 6 op 10 jongeren sporadisch een energiedrank. Dat varieert van bijna 2 keer per week tot een halve liter/week (10%)! Een kleine helft begint oppeppers te drinken vanaf 12 jaar. Ze vinden het op de eerste plaats gewoon lekker. Een 20% drinkt Red Bull e.d. om er effectief meer energie van te krijgen. Maar liefst 15% drinkt om erbij te horen en omdat de hele vriendenclub het drinkt. 

Opvallend is ook dat uit het onderzoek blijkt dat de helft van de drinkers toegeeft dat ze eigenlijk geen oppeppend effect van de energiedranken ondervinden.

Gevraagd naar de nevenwerkingen krijgen we een totaal ander beeld. Een op de 3 vindt dat hij of zij er hyperactief door wordt en één op 5 ervaart slapeloosheid als bijwerking. Tenslotte en verontrustend is groep van maar liefst 18% die aangeeft eerst een kick te krijgen en daarna totaal in te storten. Van de iets oudere drinkers (15-18 jaar) drinkt 1 op 3 de energiedrankjes samen met alcohol. Door deze combinatie zouden ze meer alcohol kunnen verdragen zonder dronken te worden.

Energiedrankjes zijn niet onschuldig. Een ander onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig drinken van energieboosts probleemgedrag in de hand werken. Ook de verleiding om andere middelen te gaan ‘proberen’. Met alle gevolgen vandien. 

Conclusie

Red Bull heeft een ijzersterk imago. Vooral bij de jeugd tussen 12 en 35 jaar. Energieboost nodig? De reden kan van alles zijn: voor of tijdens het stappen, voor en tijdens het sporten, voor en tijdens de lessen, kortom alle redenen zijn goed om onder andere energieboosters als Red Bull te drinken. Na een zwaar nachtje stappen 's morgen op nuchtere maag schijnt het heerlijk te zijn.

Er ontstaat ook meer en meer kritiek op deze energiedranken. Onder andere zou er te veel suiker inzitten. Men heeft zelfs op het punt gestaan om de blikken uit de warenhuizen te krijgen. Wordt vervolgd! 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden