Wat is Starbucks

Starbucks

De eerste keer dat ik een Starbucks voorbij wandelde werd ik onmiddellijk aangetrokken door de indringende koffiegeur en de mooi inrichting. Een liefhebber van koffie voelt zich in deze zaak de koning te rijk. Echt goedkoop is een tasje koffie of een gebakje niet bij Starbucks. En toch kent de keten wereldwijd een enorm succes.

Naam en logo

De naam 'Starbucks' is ontstaan door een compromis tussen de oprichters. Eén van de oprichters was fan van het bekende verhaal 'Moby Dick' en wou de zaak vernoemen naar 'Pequod', de naam van het schip in het boek. De andere oprichters stelden "strabo" voor, naar een oud mijnstadje. Deze twee voorstellen kwamen samen in de naam 'Starbuck", dit was de naam van het eerste bemanningslid van de 'Pequod'.

Het logo stelt een sirene voor in de gedaante van een zeemeermin met 2 staarten. Het originele logo is enkel nog te zien in de eerste vestiging in Seattle. De andere logo's zijn aangepast zodat de borsten en de navel van de zeemeermin niet meer zichtbaar zijn.

Geschiedenis

In 1971 opende de eerste vestiging van Starbucks in het Amerikaanse Seattle. Drie vennoten, Jerry Baldwin, Zev Siegel en Gordon Bowker verkochten kwaliteitskoffiebonen en apparatuur. In 1982 voegde Howard Schultz zich bij het bedrijf. Hij stelde voor om ook koffiedranken te verkopen. Zijn vennoten gingen hier niet op in en wilden zich enkel op de verkoop van bonen concentreren. Schultz richtte zijn eigen keten op onder de naam 'Il Giornale'. In 1987 werd de Starbucks keten opgekocht door 'Il Giornale'. Daarna voerde Schultz zijn plan om koffie- en expressodranken te verkopen toch door en de expansie volgde zeer snel. Over heel het land werden koffiezaken geopend. Na tien jaar opende de eerste zaak in Tokyo, Japan.

In Nederland en België zijn er nog maar een tiental vestigingen geopend. De oorzaak hiervan is de verzadigde markt en de hoge kosten voor een goede locatie. Dit kan Starbucks ervan weerhouden om meer winkels te openen.

Producten

Starbucks schenkt je zowel een vers gezette koffie als koffiemixen of andere dranken. Je kan er ook terecht voor koffiebonen met verschillende smaken. Een ontbijt of snack behoort ook tot de mogelijkheden. Eén van mijn persoonlijke favorieten is een frappucino. Het is een koude gemixte drank van koffie en melk, met extra smaken zoals chocolade of caramel, en afgewerkt met slagroom en toppings.

Succes

Starbucks kende een explosieve groei en is wereldwijd enorm populair. Momenteel zijn er Starbucks vestigingen in 30 verschillende landen.Starbucks beschikt over meer dan 6000 winkels in eigen beheer en nog eens bijna 5000 vestigingen die geëxploiteerd worden. Het bedrijf maakt een jaarlijkse omzet van ruim 8 miljard dollar. Achter het succes zit een duidelijke marketingstrategie. Alle Starbuck winkels zijn gevestigd op een plaats waar mensen na thuis en het werk het meest vertoeven. In drukke stations, luchthavens, winkelcentra,... vind je altijd wel een vestiging. De winkels zijn dikwijls comfortabel ingericht zodat je er rustig kan eten of drinken en zelfs kan werken. Dat Starbucks nog een enorm groeipotentieel heeft in Europa is duidelijk. Ondanks het overaanbod aan koffiezaken staan er bij een opening van een Starbucks vestiging steevast tientallen mensen aan te schuiven.

Is het succes van Starbucks ook inspirerend voor jou? Lees in  hoe het komt dat Starbucks zo succesvol is geworden, welke 5 principes het bedrijf gebruikt heeft om zo groot te worden en de crisis te overwinnen.  voor iedereen die geinteresseerd is in Starbucks en zijn organisatie.