Een populaire warme drank koffie

Koffie - een populaire warme drank

Koffie is een van de populairste warme dranken in de wereld. Bijna een derde van de wereldbevolking drinkt koffie. Mensen ontmoeten elkaar vaak in een cafe of winkel voor een koffiepauze. Er word ongeveer 7 ton koffie elk jaar geproduceerd. Brazilië is verreweg 's werelds grootste producent van koffie. Ongeveer een derde van de wereldproductie komt uit dit Zuid-Amerikaans land. Andere koffie producerende landen omvatten Vietnam, Indonesië en Columbia. De Verenigde Staten is de grootste koffieconsument in de wereld. Ongeveer 1,2 miljard kilo koffie word er elk jaar verbruikt. Koffie drinken is enorm populair in Europese landen, zoals Italië, Frankrijk en Duitsland, alsook in Brazilië. 

De koffieplant

Koffie groeit als een groene-gebladerde boom of struik met gekleurde witte bloemen. De koffie struik komt oorspronkelijk uit Ethiopië, maar na verloop van tijd verspreidde de koffie zich naar Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Er zijn twee soorten koffie. Arabica is goed voor ongeveer 70% van de wereldproductie van koffie. Het wordt geteeld in de hogere regio's van Midden- en Zuid-Amerika en is populair voor zijn smaak en geur. Robusta (koffie) heeft zich verspreid over Midden- en Oost-Afrika. Hoewel het slechts dertig procent van de totale koffie productie uit maakt is het toch belangrijker geworden omdat het een goede weerstaan geeft tegen ziekten. Het heeft ook kleinere bonen en kan groeien op lagere hoogtes dan Arabica. Koffie planten groeien in warme en vochtige klimaten van de tropen en subtropen. De meeste koffie bomen groeien het beste tussen de 1000 en de 2500 meter boven zeeniveau. Koffie bomen produceren vruchten genaamd bessen. In het begin zijn ze geel, en vervolgens worden ze rood, naarmate ze rijper worden. Een gemiddelde koffie boom kan genoeg bessen produceren voor het aanmaken van een halve kilo gebrande koffie.  Koffie zaden worden geteeld in kwekerij bedden. Na een jaar worden ze geplant in speciaal voorgeprepareerde velden. Het duurt daarna ongeveer nog zes jaar tot een volledige oogst van de koffie bessen. De grootste koffie bomen kunnen tot zes meter hoog worden, maar ze worden normaal bijgesneden tot een hoogte van 1,5 tot 4 meter.

Oogst en verwerking van koffie

Meest koffie bessen zijn geplukt met de hand, dat zorgt ervoor dat alleen de goede bessen worden gebruikt. Na het scheiden van bessen, bladeren en ander afvalmaterialen, worden de bonen worden vervolgens gereinigd en gedroogd. Alleen de beste bonen maken de markt. Dan worden de bonen in zakken gestoken en verzonden naar landen waar zij geroosterd worden. Op hun bestemming worden de bonen gecombineerd zodat verschillende mengsels van koffie tevoorschijn komen. Koffie bonen roosteren voor ongeveer 15 minuten brengt de ware smaak van de koffie naar boven. De gebrande koffiebonen zijn verpakt.

Effecten van koffie

Koffie bevat cafeïne, een stof die delen van het lichaam, met name hart en spieren stimuleert. Mensen drinken vaak koffie om hen wakker te houden of om ze alert te houden. Hoewel koffie sommige negatieve gevolgen heeft, wordt het niet beschouwd als een schadelijke drankje. Kinderen en mensen die hartproblemen hebben moet niet grote hoeveelheden koffie drinken. In cafeïnevrije koffie is cafeïne in een chemisch proces gewonnen. 

Hoe de koffie wordt gebrouwen

Koffie moet gemalen worden voordat het wordt gebrouwen. De maling vind meestal plaats in een koffiezetapparaat, maar u kunt ook gemalen koffie kopen in winkels. De eenvoudigste manier van het brouwings proces is het gieten van kokend water over een filter van gemalen koffie en de koffie te laten lopen in een pot.  Koffie is vaak gemaakt met behulp van een simpele machine die warm water via een pad van geperste koffie laat lopen. (Senseo) Een Espressomachines laten warm water door gemalen koffie lopen. Instant koffie word gemaakt door al gietend heet water over poederachtige koffie te laten lopen. Het lost op in 1 keer en dan hoef je geen speciale machine te hebben.

Geschiedenis van de koffie

Koffie is afkomstig van de Oost-Afrikaanse hooglanden. Dit was in de 6e eeuw. Het werd hierna in Arabië gebruikt mensen gebruikte het hier als voedsel en medicijnen. In de 11e eeuw kwam de eerste koffie dranken uit. In de 16de en 17de eeuwen werd koffie populair in Europa als de Turken het naar Midden-Europa brachten. In de 17e en 18e eeuw veroverde koffie Noord- en Zuid-Amerika Koffie huizen werd snel populaire over de hele wereld. In de jaren 1900 werden er ketens van coffeeshops ontwikkeld in Europa en Amerika. Vandaag, is Starbucks het grootste koffiehuis keten in de wereld, met meer dan 20.000 winkels in 60 landen.

De soorten koffie

Espresso is waarschijnlijk de meest populaire koffie in de wereld. Het is gemaakt door warm water via een pad te sturen dat gevuld zit met donkere gemalen koffie. Hoewel er is niet veel koffie in de tas zit is een espresso is erg sterk. Het is meestal zwart, geen melk of suiker word toegevoegd. Americano is een espresso waar warm water word toegevoegd zodat de smaak minder straf is. Café Latte is een espresso waar een heleboel hete melk en schuim word toegevoegd. Cappuccino is een kopje espresso met warme melk en een heleboel melk en schuim. In sommige winkels word ingericht met vlokken chocolade of cacaopoeder. Café Mocha is een cappuccino met chocolade of cacaopoeder. Frappe is een koude espresso dat je in sommige winkels kan krijgen tijdens de zomermaanden. Turkse koffie is meestal dikker dan normale koffie. Het is gemaakt door het combineren van gemalen koffie en water zodat ze een modderig mengsel krijgen.