Koffie zetten en de gevolgen van cafeine voor onze gezondheid

Inleiding

Kan U 's morgens de deur niet uit zonder je bakje troost? Koffie is niet voor niets onze favoriete drank bij uitstek. Koffie is rijk aan cafeïne, en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gedronken. Cafeïne zorgt voor extra energie, maar wat is cafeïne, en hoe veilig is het?
 
 

Hoe veilig is cafeïne?

Geen enkel voedingsingrediënt werd zoveel op zijn gezondheid onderzocht als cafeïne. De resultaten van al deze onderzoeken tonen aan dat een matig gebruik van gemiddeld vijf kopjes koffie per dag past in een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon.

Een matig gebruik van koffie en cafeïne heeft een gunstig effect op uw gezondheid. Het stimuleert zowel je geestelijke als je fysieke prestaties, stimuleert uw zenuwstelsel en uw cerebrale bloedsomloop, en zorgt voor extra energie.

Daarnaast verhoogt cafeïne uw concentratie, werkt het vochtafdrijvend en verkleint het uw risico op de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, op diabetes, levercirrose en hepatitis C.

Wat is cafeïne?

Cafeïne maakt deel uit van de uitgebreide familie van hetero cyclistische verbindingen of purines. Purines zijn alkaloïden stoffen, een eindproduct van het stikstofmetabolisme van sommige soorten planten. Belangrijke bronnen van cafeïne zijn uiteraard koffiebonen; maar even goed cacaobonen, kolanoten, theebladeren, en guarana bessen. Cafeïne wordt ook aan tal van populaire dranken toegevoegd, zoals aan koolzuurhoudende frisdranken en energiedranken, aan vrij verkrijgbare pijnstillers, dieetpillen en aan geneesmiddelen tegen griep en verkoudheden.

Soort koffiebonen

De concentratie aan cafeïne in dranken hangt van vele factoren af. In de eerste plaats van de soort koffiebonen. Koffiebonen kopen is dan ook belangrijker dan je denkt. Koffiebonen kopen bepaald immers in belangrijke mate de smaak van uw bakje troost. Zo bevat de robusta koffieboon meer cafeïne dan arabica. Koffiebonen kopen doe je dus bij voorkeur met kennis van zaken. Andere factoren die de hoeveelheid cafeïne in uw koffie bepalen zijn de manier van koffie zetten, de sterkte waarop u koffie zet, en hoeveel koffie u drinkt.

Koffiemachine kopen

Ook een koffiemachine kopen is belangrijk voor de smaak van uw koffie. Er zijn immers heel wat koffiemachines beschikbaar, elk met hun voor- en nadelen. Besloot u om een koffiemachine te kopen? Kies dan voor een volautomatische koffiemachine, die zorgt voor vele voordelen. Het belangrijkste voordeel is ongetwijfeld dat de smaak van uw kopje koffie volledig instelbaar is. Met zo'n volautomatische koffiemachine ben je zelfs in staat de soort koffiebonen te kiezen. Zowel de smaak als de geur van uw bakje troost verschilt per koffiemachine. Een goede koffiemachine is er een die ook de koffiegeur tot zijn recht laat komen.

Koffie en smartphones

Er zijn nu al slimme koffiezetapparaten op de markt die u met uw smartphone of u tablet kunt programmeren. Op die manier kunt u; waar en wanneer u zelf wilt, uw favoriete koffie zetten. Dat kan met een voor uw koffieapparaat speciaal ontworpen app, die u gratis kunt downloaden. Met deze app en een wifi- verbinding kunt u het slimme koffiezetapparaat met uw smartphone verbinden. Op die manier bent u in staat de timer van het koffiezetapparaat in te stellen op het uur waarop u koffie wenst te drinken. De meeste slimme koffieapparaten werken veel sneller dan de klassieke koffieapparaten. Daarbij Deze slimme zetten ze uw koffie op een watertemperatuur van 96 graden, de meest ideale temperatuur voor het meest smaakvolle kopje koffie.

Waarom smaakt koffie nooit zo goed zoals hij ruikt?

Wetenschappers deden onderzoek naar de oorzaken van het feit dat koffie nooit zo goed smaakt zoals hij ruikt. Ze
kwamen daarbij tot de vaststelling dat het drinken van koffie wordt gestuurd vanuit uw mond naar de achterkant van uw neus. Daar brengen uw hersenen een tweede geurbeleving tot stand. Deze geur- en smaakbeleving is veel minder ontvankelijk voor het aroma, met een compleet andere, en minder goede smaak tot gevolg. Dat hebben we te danken aan het feit dat uw smaak hoofdzakelijk wordt beïnvloed door de geurreceptoren in uw neus.

Conclusie

Koffie en koffiebonen zijn er in vele soorten. Bij een matig gebruik, maximum vijf kopjes per dag, past koffie in ieder gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon. Cafeïne doet snel vet verbranden, zodat koffie zelfs aangeraden is voor iedereen die wat aan zijn overgewicht wilt doen.