Curcumine (E100)

Inleiding

Wat is Curcumine? Wat is de herkomst van Curcumine? Is Curcumine in ons eten, is dat gevaarlijk?

Wat is Curcumine

Curcumine is een kleurstof die gebruikt wordt in eten. Het is en toevoeging van ons dagelijks eten. Curcumine is een door de EU goedgekeurde kleurstof, namelijk E100.

Curcumine komt van de Kurkumaplant (Curcuma longa). Geelwortel (zo wordt het ook genoemd, wordt al sinds 2000 jaar gebruikt als kleurstof in eten. Curcumine of geelwortel komt van origine uit Zuid Azië. De wortel van de plant word gebruikt en vermalen tot poeder. Geelwortel wordt in het oosten met name gebruikt als specerij, maar in het westen wordt het met name gebruikt als kleurstof.

Niet alle E-nummers die in ons eten voorkomen zijn even gezond, maar de Curcumine (E-100) is plantaardig en deze is niet gevaarlijk voor je om te eten. De levensmiddelen waar Curcumine (geelwortel) in wordt gebruikt zijn onder andere: (Fris) drank, zuivelproducten, ijs, banket en broodproducten, sauzen en nog velen andere toepassingen.

Antioxidant

Curcumine is een antioxidant en is ontstekingsremmend. Het kan zelfs mogelijk metastaseremmend werken.

Een antioxidant is een stof die vrije radicalen neutraliseert. Door een reactie aan te gaan wordt een vrije radicaal onschadelijk. Het is dus best een belangrijke stof, omdat vrije radicalen die niet onschadelijk gemaakt zijn het DNA kunnen aantasten, door daar een reactie mee aan te gaan. De celdeling raakt ontregeld, waardoor kanker kan ontstaan! Bij de ziekte van Kahler (een vorm van bloedkanker) zou Curcuma een positieve werking te hebben op verschillende bloedwaarden. Het zou het zelfmoordproces van kankercellen stimuleren. En het heeft geen giftige bijwerkingen, wat het een positief middel maakt.

Ook in cosmetica kan Curcumine aangetroffen worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in zeep als kleurstof. Het heeft een uniek nummer als het in cosmetica gebruikt wordt, namelijk INCI CI-75300 Zo kan je kijken of je de cosmetica kan gebruiken als je ergens allergisch voor bent.

Voor- en nadelen van Curcumine

Er is wel een nadeel aan Curcumine en dat is dat het niet in water oplost. Wel kan het opgelost worden in vetten. Het kan slecht worden opgenomen in de darmen. Met maïsolie is de beste manier om Curcumine opgenomen te laten worden door de darmen. Curcumine wordt wel weer snel afgebroken door de darmen, waardoor het niet gemakkelijk is om het biologisch te gebruiken.

Andere voordelen van Curcumine: Het is een krachtiger antioxidant dan vitaminen Het helpt de lever en de darmen gezond te houden. Het helpt de prostaat gezond te houden. Het helpt bij het ongecontroleerd groeien van cellen. Het helpt verminderen van cholesterolopname van de darmen.

Zo blijkt Curcumine dat in vele levensmiddelen zit toch een heel positief product te zijn. In diverse gezondheidswinkels is dit suppelement te vinden. En om dat het om een plantaardig product gaat kan het als onschuldig worden beschouwd, wat niet van al de E-nummers gezegd kan worden. Maar gelukkig wordt er studie gedaan naar al de toevoegingen die in ons eten zit, en wordt het zichtbaar op internet. Zo kunnen we er ons voordeel mee doen om te kijken wat er in de schappen staat van de supermarkt!