Kruiden:Maggiplant

De maggiplant

De naam maggiplant, heeft te maken, met de zeer aromatische geur en smaak van deze weelderige plant. De maggiplant is dan ook geschikt voor meer doeleinden in de keuken, als dat ik hier noemen kan. Levisticum is afgeleid van Levare wat in het latijn, verlichting betekend. De plant is dan ook voor enkele pijnen een verlichter. De naam officinale wijst op de geneeskundige werking van de plant.

Waar is de maggiplant geschikt voor

Ik kook het mee in de soep en saus. Doordat het blad ook erg goed rauw van smaak is, is het heel geschikt voor in salades. De maggiplant gebruik ik alleen vers. Het werkt als een soort smaakversterker. Het blad is goed bruikbaar, maar ook de stengel en de wortel kunnen gebruikt worden. Zelf geef ik de voorkeur aan het blad, als het meegegeten wordt, en aan de stengel om voor de smaak mee te koken. ( die ik dan vervolgens weer verwijder)

Een culinaire tip die ik ergens las, was dat je de jonge scheuten kon stomen en dan dus als bijgroente kon opdienen. Lijkt mij zeker het proberen waard, als je de plant in de tuin hebt. Er blijft nog genoeg van de plant over voor in de soep.

Geneeskrachtige Werking van de maggiplant

Gezondheidsvoordelen

 • Maagversterkend
 • Tegen buikkrampen en opgeblazen gevoel

=* Bevorderd de spijsvertering

 • Tegen maagklachten
 • Wekt de eetlust op
 • Geeft verlichting bij hoest.
 • Geeft energie
 • verlicht reumatische pijnen
 • Tegen keelpijn

Wortels van de maggiplant

De wortels kunnen gedroogd worden en daar kan thee van gezet worden, deze is werkzaam tegen

 • waterzucht
 • urineafdrijvend
 • en helpt bij urinewegklachten

Bladeren van de maggiplant

een aftreksel van bladeren is geschikt voor in het badwater en heeft een zuiverende werking op de huid.

Door de holle stengel kan warme melk worden opgedronken, hierdoor komen de werkende medicinale stoffen vrij en helpen tegen de keelpijn.

De lavasplant is niet erg geschikt om te drogen. Ook invriezen komt de smaak en de werking niet ten goede. Echt een kruid voor vers gebruik.

De plant is wel een erg makkelijke plant, en groeit bijna overal. De plant is door zijn hoogte niet geschikt voor de kleine tuin. De lavas kan wel een hoogte tot 2.50 meter bereiken. Lavas groeit ook goed op schaduwrijke plekken. En liever niet in de volle zon. En het liefst op grond die erg humusrijk is. Om maximaal lang en veel wat aan de plant te hebben, is het goed om de bloem schermen er uit te halen. De plant wordt dan mooi vol, en zal veel bruikbaar blad aanmaken.

Maggiplant vermeerderen

De plant wordt het makkelijkste vermeerderd door deze te scheuren, voor sterke planten. Ook is het mogelijk om het zaad te winnen en te zaaien. Doordat deze plant erg groot en sterk wordt in de zomer en najaar, is scheuren in het voorjaar een stuk makkelijker, als alles nog niet te hoog boven de grond staat. Ook bij zaaien moet dit in het voorjaar plaatsvinden.

Tip

Voor mensen die zoutloos moeten eten. Is de maggiplant een aanrader, voor smaak in je eten.

Lees ook:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde Meer lezen over de maggiplant