Kruiden:Algemeen

Kruiden, kruiden, kruiden en nog eens kruiden

Al van oudsher worden kruiden gebruikt in de geneeskunde en in de keuken. Ook nu nog worden kruiden veel gebruikt. Al is het meer in de keuken als in de geneeskunde. En zijn de soorten die regelmatig gebruikt worden, toch wel verminderd. Onze smaak is vaak meer bepalend, dan de geneeskundige werking, waardoor er een beperkt aantal kruiden soorten overblijven, die voldoen aan de smaakbehoefte van het grote publiek.

Kruiden en het gebruik van kruiden

Wat het gebruik in de geneeskunde betreft, zie je in de loop van de eeuwen een verschil in gebruik. Er waren tijden dat iedereen zijn eigen bier en sterke drank stookte. En daar zelf de kruiden in gebruikte voor een verschil in smaak. De kruiden waren ook een relatief goedkoop middel om eten op smaak te brengen, doordat ze zelf te kweken waren. Wel was de kennis over de kruiden, per regio weer verschillend.Tegenwoordig, is het gebruik van kruiden een beetje aan een soort

mode onderhevig. Als men het in de media kruiden promoot, zal het gebruik aanzienlijk toenemen. Ook het besef op dit moment, dat we met zijn allen toch echt weer gezonder moeten gaan leven. Geeft dat kruiden weer meer in de picture komen te staan.

Kruiden en geneeskunde

Eigenlijk hebben alle kruiden wel een bepaalde werking op de mens. Sommigen zuiveren het bloed( Bijvoorbeeld bosaardbei of brandnetelblad), terwijl andere kruiden weer erg goed voor de nieren zijn, omdat de een vocht afdrijvende werking hebben. Dit dus met een direct gevolg voor ziekten die in dit geval, aan een slechte nieren, of onzuiver bloed te wijten zijn. Logisch dat een kruid die die werking heeft, daar dan ook een goede uitwerking op hebben. De kennis hiervan is over het algemeen de afgelopen decennia afgenomen. Maar zoals al eerder vermeld, met het besef dat we gezonder moeten gaan leven. Is hier weer meer aandacht voor. En wordt er vaker aangeraden voor kwalen een bijbehorende kruiden thee te drinken.

Kruiden voor thee

Veel Kruiden lenen zich ook bij uitstek om te gebruiken als thee. Dit kan zowel gedroogd als vers zijn. Het drogen van kruiden kan wel invloed hebben op de samenstelling, waardoor de werking anders kan zijn als in de verse vorm. In sommige gevallen moet je hier even alert op zijn.

Kruiden kweken

De meeste kruiden zijn over het algemeen makkelijk te kweken. Veel zaad is gewoon in de handel te verkrijgen. Alleen voor de wat onbekendere soorten zal wat meer moeite moeten worden gedaan. Sommige kruiden zijn vast en anderen eenjarig/ tweejarig. Dus even lezen op het pakje, of je kruid het volgende jaar wel weer op gaat komen, anders op tijd zaad ervan winnen. Om dat weer uit te kunnen zaaien.

Om erachter te komen welke soorten kruiden voor welke kwaal geschikt zijn, zijn er verschillende boeken te koop. Of er is meer te vinden op internet over kruiden

Kruiden Tip

Het kruid met toch wel de meeste geneeskrachtige werking, blijkt toch wel de knoflook te zijn. Dit kruid werd dan ook vroeger niet voor niets de penicilline voor de armen genoemd. Dit was een terechte volksmond uitdrukking.

Waarschuwing bij kruiden

Met de opkomst van het gebruik van kruiden. Is het wel belangrijk erop te wijzen, dat niet alle kruiden even onschuldig zijn. En voor alles geld. Een matig gebruik. En voor sommige kruiden geld een gebruik in overleg met de arts. Op alle leerwiki pagina's over kruiden per soort, van deze auteur, zullen eventuele waarschuwingen welke kruiden meer risico's met zich mee brengen vermeld worden. Lees ook:

* kruiden * Kruiden:Afslanken * Kruiden:Aromatherapie * Kruiden:Basilicum * Kruiden:Bieslook * Kruiden:Bonenkruid * Kruiden:Citroenmelisse * Kruiden:Dille * Kruiden:Engelwortel * Kruiden:Geneeskrachtige * Kruiden:Hysop * Kruiden:Kervel * Kruiden:Knoflook * Kruiden:Koriander * Kruiden:Kweken * Kruiden:Laurier * Kruiden:Lavendel * Kruiden:Maggiplant * Kruiden:Marjolein * Kruiden:Munt * Kruiden:Peterselie en Selderij * Kruiden:Rozemarijn * Kruiden:Salie * Kruiden:Thijm * Kruiden:Verzamelen en bewaren * Kruiden:Zaaikalender Kruiden: Stevia rebaudiana

Zaden winnen

Kruiden en geneeskracht

kruiden

]

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde in samenwerking met Eetbaruin.info waarin ook veel info over kruiden