Hoe gezond is kurkuma als specerij

Inleiding

De wereldkeuken komt steeds dichterbij. Zowel exotische groenten, als vlees en vis zijn bij ons al goed ingeburgerd. Kruiden volgen nu schoorvoetend. Meer en meer landgenoten leren nu inderdaad ook deze exotische kruiden beter kennen. Ze gebruiken deze tot voor kort bij ons vrijwel onbekende kruiden nu ook in allerlei, vooral oosterse, gerechten. Dat is onder meer het geval met kurkuma of geelwortel. Wat is kurkuma nu precies, en wel effect heeft het op onze gezondheid?

Wat is kurkuma?

Kurkuma of geelwortel, is een opvallend stevig en tropisch kruid dat tot de uitgebreide gemberfamilie behoort. Deze oosterse specerij heeft een milde, en toch bittere smaak en is geel tot oker gekleurd. Net als gember, heeft kurkuma een dikke en ronde wortelstok, met talrijke, opvallend stompe takjes. De kurkumaplant heeft dunne bladeren, die wel tot negentig centimeter lang kunnen worden en op hun beurt lichtgroen zijn gekleurd. Zes tot maximum tien blaadjes staan in bosjes op deze wortelstok. De kurkumaplant draagt ook prachtige geel-witte bloemen, zodat deze nu ook als kamerplant meer en meer aanhangers telt.

Waar kurkuma gebruiken in de keuken?

Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder. Het geeft kerriepoeder zijn typisch gele safraankleur.Kurkuma is mild en bitter van smaak. Het is ongetwijfeld een van de meest gebruikte ingrediënten in allerlei currygerechten, en geeft ook vele Chinese gerechten hun typisch, gele kleur. Currypoeder bezit echter veel minder werkzame bestanddelen dan dit bij kurkuma het geval is. Kurkuma laat zich in de eerste plaats gemakkelijk verwerken in allerlei oosterse gerechten. Deze geelwortel is ook rijkelijk aanwezig in mosterd, dat aan kurkuma zijn geel-bruine kleur heeft te danken. Gecombineerd met peper, laat kurkuma zich veel gemakkelijker opnemen door ons lichaam. Kurkuma kan in de keuken eigenlijk in zowat alles verwerkt worden gaande van allerlei soepen en sauzen, tot mayonaise en bij zowat alle vlees vis- en kipbereidingen.

Heilig poeder

Kurkuma is afkomstig uit India, waar het niet voor niets 'heilig poeder' wordt genoemd. Eeuwenlang wordt kurkuma daar nu al gebruikt als wondgenezer. Deze plant bezit immers infectiewerende eigenschappen. Ook de Chinese gezondheidsleer maakt al eeuwen gebruik van deze exotische specerij.

Kurkuma als geneesmiddel

Kurkuma of geelwortel is in de eerste plaats een uitstekend middel om de eetlust aan te wakkeren. Het heeft een gunstig effect op onze spijsvertering en is afdoend bij de behandeling van maagzweren. Geelwortel wordt ook meer en meer verwerkt in geneesmiddelen tegen gewrichtsontstekingen. Kurkuma heeft ook een gunstig effect op spierstijfheid, is pijnstillend en werkt ontstekingsremmend bij allerlei reumatische aandoeningen.

Ziekte van Alzheimer en kanker

Maar er is nog veel meer. Recent wetenschappelijk onderzoek, bracht aan het licht dat de geelwortel een gunstig effect kan hebben op allerlei ouderdomsziekten als de ziekte van Alzheimer, parkinson en kanker. Het is immers opvallend dat, daar waar kurkuma uitgebreid wordt gebruikt in de keuken, deze ouderdomsziekten veel minder voorkomen dan bij ons. Uit de resultaten van deze studies blijkt ook dat kurkuma een gunstig effect heeft op de gezondheid van onze hersenen (hersentrombose) en ons geheugen. Het heeft ook een sterk antioxyderende werking, en is daardoor een uitstekend wapen tegen de vrije radicalen in ons lichaam. En uitgerekend deze vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor ons ouderingsproces, en voor het ontstaan van allerlei ouderdomsziekten waaronder talrijke hart- en vaatziekten en... kanker. Volgens wetenschappers heeft kurkuma het ook een gunstig effect op kanker van onze alvleesklier, dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkankler, longkanker, op aderverkalking, bij talrijke leeftijdsgebonden oogziekten, bij darmpoliepen, reuma, de ziekte van crohn, astma en psoriasis.