Kiwis brengen je gezond de winter door

Inleiding

De kiwi is bij ons al goed ingeburgerd en erg populair. Niet verwonderlijk, deze groene vrucht is niet alleen een échte vitaminebom, hij heeft ook veruit de hoogste voedingsdensiteit van alle fruitsoorten. De kiwi is niet alleen erg rijk aan allerlei vitamines. Ook zijn concentraties aan mineralen, antioxydanten en vezels zijn opvallend hoog. Logisch dus dat steeds meer landgenoten vallen voor de genezende kracht van kiwi's. Volgens voedingsdeskundigen houden kiwi's allerlei aandoeningen op een afstand. Ze verhogen je weerstand aanzienlijk, zodat je beter bestand bent tegen allerlei typische winterkwalen als verkoudheden, griep en infecties van je luchtwegen. Kortom, met het eten van dagelijkks één kiwi hou je de dokter buiten en kom je beslist gezond de winter door.

Nationaal symbool Nieuw- Zeeland

Iedereen gaat ervan uit dat de kiwi afkomstig is uit Nieuw- Zeeland. Onterecht, deze vrucht werd het eerst in China ointdekt, ... door een Nieuw- Zeelandse. Het duurde zelfs tot het begin van de twintigste eeuw vooraleer de kiwi Nieuw- Zeeland bereikte. Het was een Nieuw- Zeelandse lerares die na een reis door China met de zwarte zaadjes van de kiwiplant naar Nieuw- Zeeland terug keerde. Eén jaar later groeiden de eerste kiwi's op Nieuw- Zeelandse bodem. Toch kwam pas vanaf de vijftiger jaren de export van kiwi's pas écht op gang. Aanvankelijk kregen de eerste kiwi's de naam van Chinese kruisbes. Uiteindelijk werd het de kiwi, naar de gelijknamige vogel die tot hét symbool van Nieuw- Zeeland uitgroeide.

Hoge voedingswaarde

Dat de kiwi veruit de gezondste fruitsoort is, was al langer bekend. Maar hoe gezond is de kiwi nu precies? Kiwi's hebben de hoogste voedingsdensiteit van alle fruitsoorten. Deze voedingsdensiteit geldt als maatstaf die de voedingswaarde vergelijkt met de calorische waarde van een bepaald product. Daarbij wordt niet alleen de concentratie aan vitaminen, mineralen en vezels in aanmerking genomen, maar ook de hoeveelheid antioxydanten. Deze beschermen je tegen de vrije radicalen die je lichaam binnen dringen, je weerstand verzwakken en je ziek maken. Deze vrije radicalen zijn ook verantwoordelijk voor je verouderingsproces. Kiwi's vertragen de ontwikkeling van onder meer hart- en vaatziekten en zelfs van kanker. Voedsel wordt pas als voedzaam beschouwd vanaf een densiteit van drie. De densiteit van kiwi bedraagt maar liefst veertien.

Kiwi's beter dan aspirinekuur

Van aspirine is allanger bekend dat het efficiënt is tegen té hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Wetenschappers ontdekten nu dat het eten van drie kiwi's per dag een gunstiger effect heeft op hart- en vaatziekten als een doorgedreven aspirinekuur. Dat een kiwi inderdaad een échte vitaminebom is wordt bewezen door het feit dat het maar liefst tweemaal zoveel vitamine C bevat dan één sinaasappelen of één citroen. Eén kiwi bevat je dagelijkse hoeveelheid vitamine C, dat je weerstand versterkt, zorgt voor stevige botten, de genezing van wondjes positief beïnvloed én een gunstige invloed heeft op je zenuwstelsel.

De genezende kracht van kiwi's

Wetenschappers zijn van de genezende kracht van kiwi's al lang overtuigd. Dankzij zijn hoge concentraties aan vezels, zorgen kiwi's voor een vlotte spijsvertering en darmtransit. Kiwi's zijn ook rijk aan foliumzuur, dat zorgt voor de opbouw van je lichaam en onmisbaar is voor zwangere vrouwen. Hoe hoger het gehalte aan foliumzuur in hun bloed, hoe kleiner hun risico op verwikkelingen bij de geboorte. De luteïne in kiwi's voorkomt prostaat- en longkanker en het bètacaroteen houdt zowel kanker als levensbedreigende hart- en vaatziekten op een veilige afstand. Kiwi's bevatten ook hoge dosissen aan magnesium, noodzakelijk voor een gezond beendergestel en een vlotte stofwisseling. Dankzij de aanwezigheid van serotonine hebben kiwi's een kalmerende invloed op de werking van je hersenen. Inositol bevordert dan weer de groei van pubers en voorkomt depressies.

De kiwischil maakt vlees malser

Een eigenschap die minder bekend is, is ongetwijfeld dat de schil van een kiwi (taai) vlees malser én zachter van smaak maakt. Dat komt door de aanwezigheid van actinidine in de kiwi, een enzym dat eiwitten helpt verteren en in geen enkele andere fruitsoort aanwezig is. Actinidine bevordert niet alleen je spijsvertering, het maakt ook vlees malser. Wrijf daarom twintig minuten voor het bakken je vlees langs beide kanten in met de schil van een kiwi.

Groene of gele kiwi?

Er verschijnen de laatste jaren steeds meer kiwi- variërteiten op de markt. Enkele jaren geleden maakte de gele kiwi zijn intrede en die is al bijzonder goed ingeburgerd. Het betreft een kruising tussen verschillende Chinese kiwisoorten. De smaak van de gele kiwi is frisser en zoeter dan van de klassieke groene kiwi, de schil van de gele kiwi is onbehaard en glad en is minder lang houdbaar. Bewaar deze gele kiwi daarom in de koelkast, maar nooit in gezelschap van ander fruit.

Kiwibes jongste telg van de familie

Recent was het dan de beurt aan de kiwibes om het hart van de consument te veroveren. De kiwibes is opvallend zacht én bijzondeer sappig en niet groter dan een druif. Je kan de kiwibes zo opeten. Zijn schil is immers bijzonder dun. De groene of gele kiwi en hun klein broertje de kiwibes, zijn alle drie even gezond...