Bananen doeltreffend tegen allerlei winterkwaaltjes

Inleiding

Zijn bananen nu gezond of niet? Passen ze in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon waarin verse groenten en fruit centraal staan, of zijn het échte dikmakers zoals wordt beweert? Als het inderdaad over gezond diëten gaat worden bananen meestal met argusogen bekeken. Volgens tegenstanders bevatten bananen teveel calorieën, snelle suikers en zetmeel en zullen ze je eerder kilo's doen winnen dan kwijtspelen. Is dat werkelijk zo, en zijn ze dus taboe voor iedereen die zo vlug mogelijk zijn streefgewicht wil bereiken en ook wil behouden.

Bananen beschermen tegen winterkwaaltjes

Bananen, met mate gegeten, zijn gezond. Niet in het minst vanwege hun hoge concentratie aan voedingsvezels. Verder bezitten bananen alle nodige vitaminen en mineralen waaronder vitamine b, b 6 en b 12, kalium, ijzer en magnesium. Dat maakt van bananen een bijzonder gezond stuk fruit, dat je extra beschermt tegen allerlei typische winterkwaaltjes als verkoudheden, griep en infecties van de luchtwegen. Door hun grote dosis aan vitamine C zorgen ze voor extra weerstand, belangrijk bij iedere wisseling van seizoenen. Verder hebben bananen een gunstige invloed op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en bloedarmoede. Bananen bezitten ook grote hoeveelheden magnesium, waardoor ze in staat zijn je lichaam te herstellen van de schadelijke invloeden van nicotine. Dat is nog niet alles, want bananen helpen je ook bij brandend maagzuur, bij (ochtend) misselijkheid en bij diarree.

Bananen dikmakers of niet?

Over de invloed van bananen op je lichaamsgewicht werd er al heel wat geredetwist. Voor velen zijn het échte dikmakers en horen ze in een gezond dieet dus niet thuis. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde nochtans ondubbelzinnig aan dat bananen niet alleen gezond zijn. Met mate gegeten maken bananen evenmin dik. Ze zijn bijzonder rijk aan voedingsvezels én vetvrij. Ze zijn wél calorierijker dan ander fruit. Velen gebruiken een banaan in combinatie met brood als ontbijt en ook dat is, met mate, een aanrader. De grote hoeveelheid vitamine C maakt dat het aanwezige ijzer in brood, door je lichaam bijzonder goed wordt opgenomen.

Welke bananen verdienen de voorkeur?

Het is de kunst de juiste bananen te kiezen. Velen zijn daarbij van oordeel dat onrijpe bananen in een dieet de voorkeur genieten vanwege hun laag suikergehalte, maar ook dit is een fabeltje. Eet uitsluitend rijpe bananen. Deze verteren beter en zijn het lekkerst. Van onrijpe bananen is geweten dat ze veel zetmeel én... latex bevatten. Deze laatste stof geeft onrijpe bananen hun opvallend bittere smaak. Rijpe bananen daarentegen bevatten amper twee procent zetmeel, maar... tijdens hun rijpingsproces neemt hun concentratie aan snelle suikers toe van één, tot soms wel twintig procent.

Lichamelijke inspanningen

Bananen zijn in de eerste plaats geschikt voor diegenen die regelmatig zware lichamelijke inspanningen leveren op het werk of als sporter. Bananen bezitten immers uitsluitend snelle suikers, en bezorgen je ze op korte tijd extra energie. Diegenen die dagelijks niet zoveel vet verbranden mogen uiteraard wél bananen eten, maar met mate.

Geen extra suiker

Vele liefhebbers van bananen hebben de neiging extra suiker aan hun banaan toe te voegen. Dat is niet aan te raden, omdat dit fruit van nature uit al een hoge concentratie snelle suikers bevat. Vervang suiker door kokosvezels, zonnebloempitten en/of sesamzaad.