Jam inkoken in 7 stappen

Jam inkoken in 7 stappen

De meeste mensen vinden het inkoken van jam een groot mysterie. Het is dan ook een van de meest gezochte onderwerpen als het om het maken van jam gaat. In feite is het erg gemakkelijk. In dit artikel lees je de 7 stappen die je kunt volgen om jam inkoken makkelijk te maken.

Jam inkoken - nee, de jampot inkoken

Een van de illusies die de meeste mensen hebben is dat bij het inkoken van jam de jam zelf wordt ingekookt. Dit is niet waar. Het gaat om de jampot. Het inkoken van de jampot zorgt er namelijk voor dat de jam langer houdbaar blijft.

Jam inkoken in 7 stappen

Jam inkoken: stap 1

De eerste stap bij het inkoken van jam is zorgen dat je een jampot hebt met een schroefdeksel. Het inkoken helpt namelijk om te zorgen dat de jampot luchtdicht wordt afgesloten. Weckpotten (jampotten met een rubberen rand) sluiten zichzelf al goed af. Hier is inkoken dus niet nodig.

Jam inkoken: stap 2

Het feitelijke inkoken van de jampot doe je door er kokend water in te doen. Een andere manier is om de jampotten kort in een pan met kokend water te leggen. Het water 5 tot 10 minuten in een pan met kokend water leggen of het water 10 minuten in de jampotten laten staan is genoeg.

Jam inkoken: stap 3

Gooi na 10 minuten het water uit de jampotten of haal de jampotten uit het kokende water. Uiteraard is het even oppassen dat je je niet brandt!

Jam inkoken: stap 4

Nu de jampotten weer leeg zijn laat je ze even uitlekken op een theedoek of keukenpapiertje. De jampotten hoeven niet kurkdroog te zijn.

Jam inkoken: stap 5

Nu de jampotten zijn ingekookt kan je de nog warme jam er in doen. Afhankelijk van hoeveel jam je hebt gemaakt komt de pot vol.

Jam inkoken: stap 6

Aangezien je bij stap 1 jampotten met schroefdeksels hebt gekozen schroef je bij stap zes de deksels stevig op de jampotten. Uiteraard zorg je ervoor dat de deksel niet scheef komt te zitten...

Jam inkoken: stap 7

Het kan zo zijn dat je genoeg jam hebt gemaakt voor minder dan volle potten. Stel dat je nu een volle pot hebt en een halfvolle pot. De volle pot zal zichzelf luchtdicht afsluiten doordat de jam nog wat uitzet. De halfvolle pot doet dat niet. Wat je kunt doen om te zorgen dat de jampot zich toch afsluit is deze ondersteboven neerzetten. Zo zal de jam de pot afsluiten en op deze manier blijft de jam langer houdbaar.

Meer weten of jam maken?

Jam maken is iets dat veel mensen graag willen, maar waar slechts weinig mensen aan beginnen. Wat je erg vaak hoort achteraf is dat mensen zeggen "Ik wist niet dat zo makkelijk was!". Wil je graag meer weten over jam maken en wil je weten hoe je snel kunt beginnen? Kijk eens op www.jammaken.com en maak vandaag nog je eerst eigen jam!