Vegetarische Erwtensoep

Hoe maak je Vegetarische Erwtensoep.

Erwtensoep wordt ook wel Snert genoemd. Het is een dikke soep gemaakt van spliterwten, groenten en veel vlees en rookworst. Het vlees was vroeger vooral heel erg vet, zoals varkenspootjes en spek. Erwtensoep is een typische wintergroente. Na grote inspanning en koude is het tijd voor erwtensoep. Bijvoorbeeld op het ijs. Schaatsen op natuurijs is onlosmakelijk verbonden met de koek en zopie kramen. Koek en Zopie kramen zijn tentjes op het ijs waar men onder andere koek, snoep, drank, warme chocolademelk en erwtensoep verkoopt. Met deze heerlijkheden kun je weer wat opwarmen na een koude schaatstocht. Tegenwoordig is snert op ieder buitenevenement te vinden. Het recept is wel aangepast niet meer zo vet. De varkenspootjes en het spek worden vervangen door hamlappen en magere speklapjes. Het hoeft dus niet meer zo vet. Maar wat kun je er mee als vegetariër bent? Vandaar deze vegetarische erwtensoep, met lekker veel groente en vegetarische vleesvervangers.

Erwtensoep

Erwtensoep smaakt het lekkerst in grote hoeveelheden gemaakt. Het wordt een dag na bereidden gegeten en kan een paar dagen bewaard worden. De hoeveelheid is voor 5 a 6 personen, de soep laat zich ook makkelijk invriezen, dus zijn restjes geen probleem. Het is makkelijk te maken en een echt vullende maaltijdsoep.


Ingrediënten

voor de soep:


 • 2 ltr. Water
 • 4 groente- of kruidenbouillontabletten
 • 1 zakje spliterwten (voor 2ltr) gewassen
 • 1 erwtensoep groente pakket (vers of 2 pak diepvries)
 • 2 aardappels geschild, gewassen en geraspt
 • naar smaak soja manis of soeparoma zout en peper

voor de vulling:


 • 1 pak vegetarische rookworst
 • 1 pak vegetarische blokjes

Zelf soepgroente snijden

Een kant en klaar erwtensoep groente pakket is handig, maar natuurlijk kun je ook zelf groente snijden. De belangrijkste groenten in een erwtensoep groente pakket zijn selderieknol in blokjes geneden en prei in ringen gesneden.

De samenstelling is:

 • 2 grote uien
 • 1 winterwortel
 • 2 preien
 • 1 knol selderij
 • 1 bos bladselderij

Snipper de uien en snijdt de winterwortel in plakjes. De preien in ringen snijden. Het selderij knolletje snijdt je eerst doormidden, dit gaat lastig, omdat het knolletje vaak stevig en stug is. De halve knolletjes snijdt je in schijven en daarna in blokjes. De blaadjes van de bladselderij ritsen en grof snijden.

Bereiden van de soep

Vul een grote pan met het water, doe de bouillontabletten erbij. Spoel de spliterwten af in een zeef en voeg toe. Ook de groente en de geraspte aardappels erbij. Breng het geheel aan de kook en laat 1,5 uur op een laag pitje koken onder af en toe roeren. Met een staafmixer tot een gladde soep mixen op smaak brengen met soja saus of soep aroma eventueel wat zout en peper naar smaak toevoegen. Snijd de rookworst in dunne plakken en roer samen met de vegetarisch blokjes door de soep. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat nog een paar minuten koken.

Tips

De soep kun je gelijk eten, maar is lekkerder en steviger als je het en dag later eet. Gebruik je liever geen vleesvervangers kun je extra selderij en preiringen als vulling gebruiken deze kook je de laatste 10 minuten mee Wil je de soep niet pureren, dan moet de soep een uur langer koken en indikken. Serveer de soep met een bruine boterham met kaas

Eet Smakelijk!

http://www.ah.nl