Soep en saus binden

Koken

Stel, je schoonouders komen voor het eerst bij je eten. Je staat je al uren in de keuken uit te sloven om de perfecte maaltijd op tafel te zetten. Helaas wil de saus die je maakt maar niet dikker worden. Het blijft een slappe, waterige massa. Je schoonouders zitten al aan tafel dus je hebt geen tijd om de saus in te laten dikken. Wat doe je nu?

Handige tips om snel je soep of saus te binden

Het binden van een saus of een soep is het snel dikker maken van deze gerechten door bepaalde ingrediënten toe te voegen. Met de juiste keuze voor deze ingrediënten kun je elke dunne soep of saus een dikker en romiger effect geven. De volgende ingrediënten kun je gebruiken om snel je soep of saus te binden:

  • Bloem. Bloem is een handig ingrediënt dat je goed kunt gebruiken om een soep of saus te binden. Je kunt bloem niet zomaar aan de soep of saus toevoegen. Zet een schone pan op het vuur. Smelt wat boter in een pan. Voeg een gelijke hoeveelheid bloem toe. Bak het bloem totdat het lichtbruin begint te verkleuren. Dit is al na enkele minuten. Giet dan de warme soep of saus bij het bloem en roer goed totdat alles opgelost is.
  • Maïzena. Maïzena is een veelgebruikt bindmiddel voor soepen en sauzen. Voeg het maïzena nooit rechtstreeks aan de soep of saus toe. Als je maïzena rechtstreeks aan een soep of saus toevoegt, zul je vrijwel zeker klontjes krijgen. Neem een kleine hoeveelheid van de saus of soep en laat het ietsjes afkoelen. Los al roerend een halve eetlepel maïzena op in de warme soep of saus. Voeg de hoeveelheid soep of saus met het opgeloste maïzena in beetjes toe aan de soep of saus op het vuur. Blijf gedurende het toevoegen goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Crème fraîche. Een paar lepels crème fraîche kunnen je soep of saus ook wat dikker laten worden. Zorg dat de crème fraîche op kamertemperatuur is. Neem een lepel van de soep of de saus en roer dit door het crème fraîche. Voeg het mengsel dan in beetjes toe aan de soep of de saus. Alleen op deze manier kun je voorkomen dat het crème fraîche in de soep of saus zal gaan schiften. Crème fraîche kan de smaak van je soep of saus iets veranderen. De smaak wordt meestal wat frisser en romiger.
  • Ei. Een eierdooier kan ook worden gebruikt om je soep of saus wat dikker te maken. Scheid het eiwit van de dooier en roer de dooier los in een kom. Voeg een lepel soep of saus aan de eierdooier toe en roer het goed door. Voeg het eierdooiermengsel toe aan de warme soep of saus. Roer de warme soep of saus goed door maar breng het niet aan de kook. 

In geval van uiterste nood

Het kan natuurlijk zo zijn dat je geen van bovenstaande ingrediënten in huis hebt. Met de dreigende catastrofe van mislukkende saus ben je gedwongen om creatief te denken. Er zijn veel levensmiddelen die een hoeveelheid bindmiddel bevatten. Kijk in alle keukenkastjes en inventariseer wat je allemaal zou kunnen gebruiken.  Cup A Soup Specials zijn bijvoorbeeld zakjes om een dikke soep mee te maken. Met een zakje van de bospaddenstoelensoep zal je een champignonsaus bijvoorbeeld goed kunnen binden zonder de smaak teveel te veranderen. Een zakje Duyvis dipsaus Bourguignonne kan je soep of saus binden en een heerlijke rode wijn smaak toevoegen. Wees wel voorzichtig met het toevoegen van kant en klare zakjes omdat je een kans hebt dat de soep of saus te zout wordt. Twijfel je over de smaak? Voeg dan eerst een klein beetje toe en blijf goed proeven.