Prei basilicum soep

Een heerlijke vegetarische soep

Ik hou erg veel van koken. Ik heb ontelbaar veel kookboeken, maar het gebeurt slechts zelden dat ik een recept nauwkeurig volg. Soms heb ik een ingrediënt niet, of denk ik (eigenwijs als ik ben) dat ik zelf een betere variant op het recept heb. Dit gaat niet altijd goed, maar in dit geval heeft mijn creativiteit me niet in de steek gelaten! Ik besloot namelijk om dat armzalige basilicumplantje maar bij de preisoep te mikken, anders kon ik hem weggooien en dat vond ik zonde.

Zodoende onstond er een nieuw recept. In plaats van 3/4 liter bouillon heb ik een deel witte wijn gebruikt, wat heerlijk verfrissend is. Als je hier niet van houdt, kun je gewoon wat meer bouillon gebruiken!

Deze soep staat in een half uurtje op tafel. Het is een soep die goed als maaltijdsoep gegeten kan worden, hij is erg voedzaam en zeer gezond! Voor dit recept is het noodzakelijk om een staafmixer of keukenmachine te hebben.

Ingrediënten

voor 4 personen 1 kilo prei in ringen gesneden, gebruik het donkergroene gedeelte niet. 1 basilicum plantje 1/2 liter groentebouillon 100 ml. witte wijn (ik gebruik Chardonnay) 1/2 tl rozemarijn 2 tenen knoflook 2 EL crème fraîche (ik gebruik Blue band Finesse) Scheutje vloeibare margarine

Bereidingswijze

Knip alle takjes van het basilicumplantje en was deze goed. Leg de blaadjes op een schone theedoek zodat ze goed kunnen drogen. Als de blaadjes droog zijn, is het raadzaam om de blaadjes te knippen of fijn te hakken, zodat er veel aroma vrijkomt.

Snij de knoflook fijn. Ik gebruik zelf nooit de knoflookpers, de smaak is intenser als je de knoflook snijdt.

Pak de grootste pan die je hebt, en smelt daarin de boter. Fruit de prei, samen met de knoflook en de rozemarijn in de boter. Roer de crème fraîche door de prei heen en roer het geheel goed door. Voeg nu de witte wijn en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het gas laag, doe de deksel op de pan en laat dit een kwartiertje pruttelen. Vergeet niet om af en toe te roeren!

Als de prei goed zacht is, voeg je de basilicum toe. Nu is het tijd om de soep met de staafmixer te pureren. Let er goed op, dat de soep goed gepureerd is, zodat er geen stukjes meer in drijven, dit eet niet zo fijn.

Nu heb je een heerlijke, gezonde soep. Voor de garnering kun je denken aan een scheutje room, wat fijngeknipte bieslook, of plakjes knoflook even kort frituren. Dit laatste geeft een bijzondere smaaksensatie en ziet er heel creatief uit.

Lekker bij

Erg smakelijk bij deze soep is een bruschetta, belegd met een salade van fijngesneden tomaatjes, uitjes, kappertjes en oregano. Als je dit mengt met flink wat olie en het dan even laat intrekken, heb je een pittige maar heerlijke salade. Rooster plakjes stokbrood even in de oven, beleg dan met de salade. Eventueel nog wat geraspte kaas erbij en je hebt een heerlijke Bruschetta!