Recept voor heerlijke Surinaamse pindasoep met tomtom

De Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken biedt een schat aan de meest heerlijke en exotische gerechten. De Surinaamse keuken is beïnvloed door de multiculturele samenstelling van de bevolking in Suriname. Hierdoor is een grote verscheidenheid aan gerechten beschikbaar. Invloeden van o.a. de Hindoestaanse, Creoolse, Javaanse en Indiaanse keuken maken de Surinaamse gerechten bijzonder populair. Door de komst van veel Surinamers naar Nederland, werden ook in Nederland de Surinaamse gerechten erg geliefd. Met name Roti, Bakkeljauw, Moksi Meti en Pom zijn bekend en favoriet.

Surinamers koken op gevoel

Als je aan Surinamers om lekkere recepten vraagt, dan is de kans vrij groot dat hij of zij een opsomming gaat geven van de ingrediënten. Wanneer je dan vraagt naar de hoeveelheden, dan wordt dat toch wel wat lastiger. De Surinamer is namelijk gewend te koken op gevoel. Door tussendoor te proeven, weten ze vrij nauwkeurig welke ingrediënten nog eventueel extra toegevoegd dienen te worden. De geheimen van het koken wordt namelijk in Suriname van moeder op dochter en/of zoon doorgegeven. Een vriend van mijn zoon kreeg iedere woensdagmiddag kookles van zijn moeder, iets wat binnen onze cultuur zelden voorkomt. Waar wij vaak gewend zijn onze kookkunsten te beginnen met groente te koken in water, de aardappelen in water en het bakken van een stukje vlees, is de Surinamer al vrij jong in staat om de meest heerlijke en exotische gerechten klaar te maken.

Recept Surinaamse pindasoep oftewel pinda bravoe

Dit recept mocht ik enige jaren geleden van een bevriende collega ontvangen. Zij had gelukkig enig geduld met mij en legde me precies uit hoe ik dit recept moest klaarmaken. Het is een heerlijke pindasoep, die goed vult en met name in de koudere maanden van het jaar zeer geliefd is.

Benodigdheden:

400 gram rundvlees in blokjes

5 pimentkorrels

1 gesneden ui

1 pot surinaamse pindakaas (faja lobi)

1 groene peper

2 runder bouillonblokjes

4 tomaten

Knoflook (naar smaak)

Vul een grote pan met 1 ½ liter water en leg het rundvlees hierin om de bouillon te trekken. De pimentkorrels, gesneden ui, bouillonblokjes, knoflook en in stukken gesneden tomaten toevoegen. Het geheel aan de kook brengen en daarna op een lager vuurtje het rundvlees gaar laten worden (totaal ca. 1 ½ uur). Hierna doe je de pindakaas erbij en roer je alles goed door elkaar. Na circa 10 minuten leg je de groene peper er bovenop en laat je de soep nog heel even op een laag vuurtje doorsudderen. LET OP: zorg ervoor dat de peper niet stuk kookt!

TIP: zorg voor extra Surinaamse pindakaas, mocht de soep toch te flauw uitpakken. Proef tijdens het koken regelmatig van de soep en voeg naar smaak zonodig extra knoflook, ui, tomaat of bouillonblokje toe.

Recept Surinaamse tomtom

Benodigdheden:

1 groene en 3 rijpe bakbananen

Begin met het schillen van de bananen. Snijd de bananen in de lengte door en zet de pan met eerst alleen de groene banaan op het vuur. Gooi er een beetje zout bij. Voeg na circa 10 minuten de overige bananen toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de bananen klaar en kun je ze uit het water halen. Vervolgens ga je de bananen meteen fijn stampen of prakken. Houd nu je handen onder de kraan en draai met natte handen kleine balletjes en doe ze bij de soep.

Tot slot

Njang switi(e) oftewel Eet smakelijk!