Roergebakken spruitjes met spekjes en sjalot

Inleiding

Spruitjes zijn niet meer de spruitjes van vroeger uit grootmoeders tijd. Bij oma stonden de spruitjes heel de dag te pruttelen en werd er voor de rest niets mee gedaan. Toen leken spruiten wel waterzakken. Tegenwoordig zijn er allerlei lekkere recepten te maken met spruitjes. Spruitjes is bijvoorbeeld ook een ideale groente om mee te roerbakken dan staan ze niet zo lang te pruttelen en worden ze kort gekookt. In dit artikel gaan we in op de nieuwe paarse spruitjes en vind je een gerecht met spruitjes dat het proberen meer dan waard is.

Paarse spruitjes

Dat spruitjes niet meer de spruitjes van vroeger zijn bewijst wel de nieuwe lichting spruitjes. Deze spruitjes zijn namelijk niet groen, maar paars van kleur. Als kind rilde je ervan met als gevolg dat je op latere leeftijd nog altijd een antipathie tegen deze kleine groene monsters hebt. Met deze nieuwe kleur hopen de kwekers dat ook kinderen van spruitjes gaan houden. In Engeland is deze strategie in elk geval al goed gelukt. De spruitjes worden veel meer gegeten dan in de voorbije jaren. De paarse spruitjes zien er niet alleen leuk en apart uit, ook de smaak is anders. Paarse spruitjes zijn namelijk zoeter van smaak dan de gewone spruitjes en dit spreekt vooral kinderen aan. Wie weet staat er dan wel een gerecht met spruitjes op het kerstmenu, want spruitjes is echt een groente die in de herfst en winter te koop is.

Gerecht met spruitjes

Hieronder vind je een recept waar spruitjes in zijn verwerkt. De spruitjes die in dit recept zijn verwerkt zijn de groene spruitjes, de enige echte oorspronkelijke spruit. Om de smaak van de spruitjes te behouden en ze niet de waterzakken van vroeger te laten worden, gaan we de spruitjes roerbakken.

Roergebakken spruitjes met spekjes en sjalot

De ingredi├źnten die nodig zijn voor dit roerbak gerecht met spruitjes zijn:

  • 500 gram spruitjes (kleine spruitjes)
  • 1 bakje magere spekreepjes (dus de helft van een duobak)
  • 1 eetlepel olijfolie of een beetje boter
  • 1 teentje knoflook (wel gesnipperd)
  • 2 sjalotten (ook gesnipperd)
  • een handjevol witte druiven
  • beetje peper
  • beetje peperselie

Bereidingswijze

Om dit gerecht te maken ga je als volgt te werk. Allereerst gaan wij de spruitjes koken, dus beetgaar. Dit koken duurt ongeveer 10 minuten. Daarna laten wij de spruitjes uitlekken op een vergiet. In de tussentijd gaan wij de spekreepjes bruin en knapperig bakken. Als de spekreepjes klaar zijn haal je ze uit de pan. In de pan blijft het bakvet over. Vervolgens fruit je de knoflook en de sjalotjes in het achtergebleven bakvet.

Als je daarmee klaar bent voeg je de spruitjes toe aan het knoflook en de sjalotjes. Bak de spruitjes ongeveer 4 minuten en schep ze tijdens het bakken steeds om. Vervolgens de spekreepjes weer toevoegen en een beetje peper. Strooi de druiven er overheen en schep alles nog eventjes om. Een klein beetje peterselie er over en klaar is kees.

Tips

Tip 1

Dit gerecht is lekker met gekookte aardappelen met een carbonade of een filetlapje.

Tip 2

Neem er eventueel een beetje piccalilly bij.

Tip 3

Wil je het helemaal eenvoudig houden, in de winkel zijn kant en klare zakjes spruitjes te koop die je niet meer hoeft te koken van tevoren maar die je meteen kan gaan roerbakken.

Links

Recepten met spruitjes