Ovenschotel met asperges en spinazie

Inleiding

Heerlijk genieten van het "witte goud" zoals asperges ook wel worden genoemd. De aspergetijd in Nederland duurt maar kort, ongeveer twee maanden. In die twee maanden kun je dan wel heerlijke gerechten maken met asperges. In dit artikel zie je een makkelijk te maken ovenschotel met asperges en spinazie. Een fijne combinatie. Dit recept is bestemd voor vier personen. Eet smakelijk!

Ingrediënten

De ingrediënten voor deze ovenschotel met asperges en spinazie zijn:

  • 1 kilo asperges
  • zout en peper
  • kaassaus
  • 1 zak spinazie
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen

De asperges die in dit gerecht gebruikt worden zijn witte asperges. Witte asperges worden in het noordwesten van Europa het meest gebruikt. De groene asperge is echter wel in opkomst en wordt steeds meer gegeten. In Italië voert de groene asperge de boventoon.

Bereidingswijze

De bereidingswijze van deze ovenschotel is als volgt.

Kook eerst de schoongemaakte asperges (goed schillen, zie onder) zo'n 12 tot 15 minuten. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200 graden.

Roerbak de spinazie en laat de groente slinken en het vocht verdampen. Maak de kaassaus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Leg de asperges naast elkaar in een ovenschaal. Schep de spinazie op de asperges in de ovenschaal en verdeel vervolgens de saus erover. Gratineer het gerecht in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten.

Rooster de amandelen in een droge pan en verdeel ze over het gerecht.

Asperges

Zoals boven geschreven duurt de aspergetijd maar twee maanden. De asgergetijd loopt van eind april tot eind juni. Maak je een gerecht met asperges zorg er dan voor dat de asperges goed worden geschild, bij voorkeur met een dunschiller twee keer rond. Er zijn ook speciale aspergeschillers te verkrijgen. Als de asperge niet goed geschild is, is de asperge ook meteen minder lekker.

Asperges zijn niet alleen lekker, maar wat ook een bijkomend voordeel is van het eten van asperges, is dat de asperge weinig calorieën bevat. Een ander voordeel van de asperge is dat zij wel heel veel vitamines bevat, bijvoorbeeld vitamine a, vitamine b en vitamine c.

Bewaren van asperges

Ben je niet van plan om de asperges na aankoop meteen op te eten dan is het van belang dat je de asperges in de koelkast legt met een natte doek erom heen. Deze doek zorgt ervoor dat de asperges niet zullen uitdrogen en zo kun je de asperges een paar dagen bewaren. Wil je de asperges langer bewaren dan moeten de asperges worden ingevroren. De asperges dienen dan nog niet gekookt te zijn maar wel geschild. Nadat de asperges uit de vriezer worden gehaald dienen de asperges niet ontdooid te worden maar gelijk te worden gebruikt voor een gerecht.

Links

Wil je nog veel meer weten over de asperges, bijvoorbeeld over de teelt van asperges, de geschiedenis van de asperges en asperges als geneesmiddel lees dan het artikel [Genieten van asperges]] . In het artikel "genieten van asperges" vind je ook nog een gerecht met asperges, namelijk met kaas overbakken.