Stampotje rode biet

Inleiding

In Culinaire kringen is het helemaal hip om een stampotjes te serveren. Geen gewone boerenkool of zuurkool, maar een exquise hapjes van smaakvolle groenten vermengd met smeuïge gestampte aardappels. En daar kun je heel goed een aardappelkliekje van de vorige dag voor gebruiken. Ook restantjes groenten kun je hierin perfect kwijt. Je zou kunnen denken aan broccoli, spruiten, geroosterde pompoen, knolselderij, rucola, pastinaak, gegrilde paprika, (verse)doperwten met munt. Ga zelf eens aan de slag met een stampotje, als een moderne chef? Hier het recept van een stampotje rode biet, waarmee je naar hartelust kunt variëren.

Ingrediënten

Voorgerecht voor 4 personen. Hoofdgerecht voor 2 personen.

  • 2 grote bieten
  • 1 sjalotje
  • 600 gr gekookte kruimige aardappels
  • 1 kopje kookvocht van aardappels (of water)
  • 2 eetlepels azijn
  • 0.5 dl olijfolie (extra vergine)
  • 20 gr. boter
  • grof zeezout
  • witte pepper

Extra: Gebruik een metalen ring van 10 cm doorsnee voor een mooi strak resultaat

Bereiding

Verwijder het vel van de bieten en snij ze in piepkleine blokjes (of dunne plakejes). Snipper de sjalots, en fruit ze even in een klein beetje olijfolie en voeg de bietjesblokjes en aardappels toe. Stamp alles heerlijk door elkaar. voeg zoveel olijfolie, kookvocht en boter toe dat het een smeuïg stampotje wordt. Proef nu je stampotje en breng het op smaak met peper, zout en klein beetje azijn. Serveer het met een heerlijk stukje stoofvlees, met veel uien en wat ketjap door de jus.

Wil je een knalroze stampotje helemaal op de culinaire toer, bak dan een visfilet, bijvoorbeeld rode mul, en deze samen met een (paar)plakjes knapperig gebakken bacon en wat rucola op een bedje van bietenstamppot.

Schenk een lekkere amberbiertje bij (Palm of De Koninck of zelf gemaakte Abdij bier), of een mooie ronde wijn bijvoorbeeld Merlot.

Tip!

Snelle tip! Koop bijvoorbeeld geraspte biet, minder werk, maar ook minder mooi in de stamppot. Een Slavink smaakt er ook prima bij.Of gebruik ook bijvoorbeeld Naar smaak: oregano en citroensap, 1 fris zure appel. Door een fris zure appel er door heen te doen maakt je het frisse smaak aan de stampot.

Vegetarische tip! Roer gehalverde walnoten door de stamppot en serveer met knapperig gebakken uienringen en stukjes zachte geitenkaas er bovenop. Er natuurlijk ook hier 1001 mogelijkheden om een overheerlijk Stampotje rode biet met toevoeging van de andere ingrediënten zoals spekblokjes, geraspte belegen kaas, geitenfeta, pittig gekruide tofustukjes, Half bakje champignons, (verse)geitenkaas, door er geitenkaas aan toe te voegen maak deze Hollandse stamppot extra smeuïg en ook verrassend lekker. Door merguez-worstjes aan de stampot toe te voegen, verweken ze in de stampot of in plaats van vlees erbij te doen. Je zou ook de Rode biet stampot ook met andijvie kunnen maken.

Ik vind het leuk om met dit soort gerechten flink te experimenteren. Schroom vooral niet om te experimenteren met verschillen in ingrediënten en kruiden, want zo kan je een leuke en lekkere creatie maken. Ik probeer zelf dit zelf ook uit en kom zelf dan met heerlijke creatie stamppotje rode biet uit.