Hoe belangrijk is rijst in China

Inleiding

Er zijn veel verschillende soorten rijst: zwarte, geurige, kleefrijst, langkorrelige rijst enzvoorts. Deze rijstsoorten zijn op verschillende manieren bruikbaar: als groente, als nagerecht en bij het maken van wijn en azijn.

Als basisvoedsel in China

In China is rijst het basisvoedsel en wordt geen enkel deel van de rijstplant verspild. De graankorrels worden gegeten en van het stro worden hoeden, matten, schoenen en tassen gevlochten. De zemelen dienen als veevoer en de wortels worden verbrand om als meststof te dienen.

De rijstteelt

Er bestaat een soort rijst die weinig water vraagt en die op een droge, hellende en goed afwaterende grond kan groeien. Dat is de zogenaamde hooglandrijst. Maar de meeste soorten gedijen het best op de natte grond, zoals aan meren en rivieroevers. De ideale omstandigheden voor de rijstteelt zijn te vinden in de vruchtbare rivierdalen in Zuid-China, waar meer dan één groeiseizoen is, zodat diverse rijstoogsten per jaar mogelijk zijn.

Rijst en welke keuze

Kies een rijstsoort die geschikt is voor het gerecht dat u wil klaarmaken. In groentengerechten bij vlees, vis of gevogelte wordt zowel kort als langkorrelige rijst gebruikt. Alhoewel langkorrelige rijst meestal de voorkeur krijgt. Verwar kortkorrelige rijst niet met paprijst die in het Westen gebruikt wordt. De andere soorten worden op kleinere schaal in speciale hapjes en nagerechten gebruikt.

Gebruik liever niet de voorgekookte rijst die bedoeld zijn om de kok zijn leven te vergemakkelijken, want in Chinese gerechten geven die niet altijd het gewenste resultaat.

Rijst schoonmaken

Was de rijst voor gebruik altijd grondig. Doe daarvoor de rijst in een kom en vul die met water. Roer de rijst rond in het water met een lepel of met uw ( schone ) hand en giet daarna het troebele water zorgvuldig af. Herhaal deze stappen totdat het water helder blijft, of volg de aanwijzingen op de verpakking.

Rijst bereiden

U kunt rijst op drie manieren klaarmaken:

  • koken is de makkelijkste manier
  • stomen heeft de voorkeur bij Chinezen
  • bakken is een manier om resten gare rijst te verwerken

Rijst koken: wie nog nooit Chinees gekookt heeft vraagt zich meestal twee belangrijke dingen af: hoeveel water moet erbij en hoe voorkom ik dat de rijst kleverig wordt? Chinese koks hebben een vuistregel voor een schatting van de hoeveelheid water. Ze steken een vinger in de rijst en voegen water toe tot het niveau dat volgens hun ervaring de juiste is. Er is een éénvoudigere methode, voeg water bij de rijst totdat deze ongeveer een 2 tal cm onder water staat. Rijst word kleverig bij teveel hitte en teveel water.

Rijst stomen: kleine hoeveelheden rijst kunt u klaarmaken in een traditionele stoommand. Dat is een bamboedoos met een deksel en gaatjes in de bodem. In de Chinese keuken is dit een heel bruikbare methode.

Rijst bakken: als u rijst wilt bakken hou u dan aan de volgende drie regels.

  1. Neem goed afgekoelde gare rijst 
  2. Voeg geen sojasaus aan gebakken rijst toe, de rijst wordt er smoezelig en te zout van
  3. Neem niet teveel olie en laat die goed heet worden, anders wordt de rijst te vet en te moeilijk verteerbaar

Conclusie

Rijst is de basisvoeding en de gehele rijstplant wordt nuttig gebruikt. Men kan het koken, stomen en bakken, de Chinezen geven wel de voorkeur aan gestoomde rijst. Er worden goederen van gemaakt en het afval dient als eten voor het vee en wordt verwerkt als meststof.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden