Hoe bereid je tofu

Tofu bereiden: de beste tofu tips!

Tofu is een gezonde en slanke vleesvervanger die met name regelmatig in de keuken wordt gebruikt door vegetariërs en veganisten. Maar niet alleen zij zijn fan van tofu. Ook flexitariërs en mensen die op hun lijn en gezondheid willen letten, vervangen hun vlees zo nu en dan door tofu. Hieronder staan handige tips en gebruiksaanwijzingen voor het bereiden van tofu.

Tofu laten uitlekken

Wanneer je tofu koopt, zit de tofu meestal in een bakje met water. Dit komt doordat tofu snel uitdroogt.

Blok tofu in zijn geheel bereiden

Wanneer je de tofu in zijn geheel wilt bereiden, kan je een klein hoekje van de bovenkant open maken en het water uit de bak laten lopen. Vervolgens druk je de tofu een beetje aan zodat er meer water uit komt. Dit water laat je ook uit de bak lopen. Haal de tofu vervolgens uit de bak en knijp er zachtjes wat meer water uit. Leg de tofu op enkele vellen keukenpapier zodat het keukenpapier de meeste vocht uit de tofu kan absorberen. Waarschijnlijk zal je het keukenpapier een paar keer moeten vervangen. Je kunt eventueel ook keukenpapier op de tofu leggen en hierop een zwaar voorwerp, zoals een boek. Op deze manier loopt het vocht goed uit de tofu en zal de tofu beter andere smaken kunnen absorberen.

Paar blokjes tofu gebruiken

Wil je niet het hele blok tofu gebruiken, maar bijvoorbeeld een paar plakken tofu? Snijd dan de plakken tofu die je nodig hebt en knijp er zachtjes wat water uit. Laat de plakjes tofu uitlekken op keukenpapier zodat het meeste vocht uit de tofu wordt geabsorbeerd. Ook bij deze methode zal je het keukenpapier waarschijnlijk nogmaals moeten vervangen. Je hebt nu twee opties wat de resterende tofu betreft. Je kunt het water uit de bak met tofu laten lopen en deze vervangen met vers water. Zorg ervoor dat de gehele blok tofu ondergedompeld is in water omdat de tofu anders uitdroogt. De tofu is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast, mits je het water dagelijks ververst. De andere optie is om de tofu in te vriezen. Als je de tofu invriest, kan je de tofu veel langer bewaren en zal de tofu weinig ruimte in beslag nemen. Velen beweren zelfs dat de tofu daarna beter smaakt.

Tofu marineren en bakken

Tofu is gemaakt van sojabonen en hierdoor smaakt tofu op zich vrijwel nergens naar. Het fijne aan tofu is echter dat tofu gemakkelijk andere smaken en kleuren absorbeert. Hierdoor wordt tofu meestal gemarineerd zodat de tofu de gewenste smaak en kleur krijgt en prima te combineren is met andere gerechten. Om tofu te marineren, wordt de tofu in de gewenste grootte gesneden (dit kunnen blokjes of reepjes zijn). Vervolgens wordt de tofu door de marinade geschept. Het beste resultaat krijg je wanneer de marinade zo’n twee uur de tijd krijgt om in te trekken in de tofu (het liefst in de koelkast). In dit artikel staan lekkere recepten voor tofu marinades. Daarna wordt de tofu 3-5 minuten gebakken op een middelhoog vuurtje. Tofu kan samen met andere groenten in de pan worden bereid, zolang je maar rekening houdt met de baktijd.

Welke vleesvervangers lijken er op tofu?

Tofu (ook wel tahoe genoemd) is in de Westerse keuken één van de meest bekende vleesvervangers en tofu is dan ook in vrijwel iedere supermarkt te verkrijgen. Maar er zijn meer vleesvervangers dan alleen tofu! Tempeh en Seitan zijn bijvoorbeeld ook prima vleesvervangers voor wie eens wil variëren. Houd er wel rekening mee dat Tempeh en Seitan lang niet in iedere supermarkt gevonden kunnen worden. Natuurvoedingswinkels en Aziatische toko’s zullen echter meestal wel Tempeh en/of Seitan in hun assortiment hebben.