Zeeduivel: super gerecht

Op rozemarijn gespieste zeeduivel met pancetta en brood

Deze combinatie zorgt altijd voor succes dankzij de ietwat ongewone combinatie tussen vlees en vis. Omdat vis vrij duur is in aankoop krijg je hier nog eens waar voor je geld. Door de combinatie met brood heb je immers minder vis nodig dan normaal. Bovendien kan je hem nog eens extra smaak geven. Probeer het gerust eens. Ik heb het recept zelf al een paar keer zelf uitgeprobeerd en het was telkens een groot succes. Ik ben nochtans niet gewend om veel te koken dus als ik het kan moet het voor jullie ook geen probleem zijn. Het ziet er heel mooi uit en het lijkt alsof je urenlang in de keuken hebt gestaan. Meer dan een half uurtje heb je echter niet nodig.

Ik serveer deze schotel meestal als voorgerecht. Maar je kan het ook gerust als hoofdgerecht serveren, doe er dan gewoon een lekkere salade bij.

Ingedriënten

Dit zou voldoende moeten zijn voor 4 personen:

  • 450 gram schoongemaakte zeeduivel
  • anderhal ciabattabrood, zonder korsten
  • 4 takjes verse rozemarijn van zeker 20 centimeter
  • 1 gepelde teen knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 12 plakjes pancetta of rookspek

Ikzelf gebruik soms ook gewoon ontbijtspek in plaats van pancetta. Als er geen zeeduivel is gebruik ik een andere vlezige witte vis. Als je geen balsamicoazijn in huis hebt is dit ook niet zo erg.

Let's Cook

Verwarm de oven voor op 220° celcius. Snijd de vis in blokjes van 3 centimeter (kleine kubusjes)en doe ze in een kom. Snij ook uit het brood (ciabatta of een ander soort brood mag ook) blokjes van dezelfde grootte. Let erop dat er geen korstjes aan het brood zitten.

Neem dan de takjes rozemarijn in je hand en haal je duim en wijsvinger naar beneden zodat de blaadjes eraf vallen. Laat de bovenste blaadjes zitten. Neem een vijzel en stamp de rozemarijnblaadjes fijn met een teentje look en 5 eetlepels olijfolie. Er zou nu een heerlijke geur moeten vrijkomen uit de blaadjes. Giet dit mengsel over het brood en de vis en hussel het goed door elkaar.

Nu maken we de spiezen, snij hiervoor onderaan de rozemarijntakjes onderaan schuin af zodat ze een scherpe punt krijgen. Rijg er nu afwisselend een stuk vis en een stuk brood op. Herhaal dit totdat de spies gevuld is, normaal 4 stukjes vis en 4 stukjes brood, afhankelijk van de lengte van je rozemarijntakken. Strooi peper en zout over de spiezen. Wikkel nu 1 of 2 plakjes spek rond de spiezen, weef het losjes tussen de vis en het brood.

Leg nu de spiezen in een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en de rest van de rozemarijn. Bak ze 15 tot 20 minuten tot het brood krokant en goudbruin is. Besprenkel ze nadien met een beetje balsamicoazijn en een beetje sap van de bakplaat. Smakelijk!

Happy Days

Happy Days staat voor kookplezier en een goed gevoel. Met verse ingedriënten een snelle lekkere hap maken. Happy Days!

Link

Dit recept komt uit het boek "Happy Days" van de engelse kok Jamie Oliver. Meer over hem vind je in dit artikel: The Naked Chef.