Makreel vet en gezond

Makreel het visje met vele voordelen

35869.jpegMakreel is een naam die wordt gebruikt voor verschillende soorten vis die voornamelijk in de familie Scombridae voorkomen. Van de verschillende soorten zijn de meest bekende makreel Cero, Atlantische, Koning- en Spaanse Makreel. Makrelen zijn bekend om hun dunne vorm, talrijke schubben en vettig vlees. Het olieachtige vlees dat op makreel voorkomt, is waar de belangrijkste voordelen voor de gezondheid vandaan komen. Deze visolie, die ook bekend staat als omega-3 vetzuur, blijkt zodanig gunstig te zijn, dat het wordt gemaakt in de vorm van een supplement.

Een gedetailleerde lijst van de vele gezondheidsvoordelen van makreel

Verlaging van triglyceriden

Hoge triglyceriden in het lichaam zijn gekoppeld aan hart-en vaatziekten en beroerte. De meest voorkomende oorzaken voor een hoog triglycerideniveau zijn obesitas en diabetes, voornamelijk voortvloeiend uit een inactieve levensstijl en een slecht dieet door een hoge inname van suiker rijke voeding, koolhydraten en alcohol. Vissen die hoog zijn in omega-3 vetzuren, zoals makreel, zijn bewezen zeer effectief te zijn bij het verlagen van triglyceriden.

Hartziekte

Makreel is aangetoond dat het effectief is voor, niet alleen het verminderen van het risico op hartziekten, maar ook als een afschrikmiddel voor het sterven aan hartziekten door de omega-3 vetzuren. Sommige onderzoekers hebben geconstateerd dat omega-3 vetzuur zelfs effectiever is bij het verminderen van hartaanvallen dan sommige vaak voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt voor het verlagen van cholesterol.

Cholesterol

Slechte cholesterol deeltjes, worden verlaagd door de visolie die in makreel voorkomt, terwijl goede cholesteroldeeltjes, bekend als HDL-lipoproteïnen (HDL), worden verhoogd door de visolie die wordt gevonden in makreel. Het feit dat makreel kan bijdragen tot het verlagen van cholesterolgehalte door het houden van cholesterol in de darm geabsorbeerd, maakt het ook mogelijk om de bloeddruk te verlagen.

Goed voor de Bloedsomloop

Makreel en andere vis die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn goed voor het bloed. Ze helpen bij de bloedsomloop en verlagen de bloeddruk doordat de bloedvaten uitzetten en elastischer zijn.

Artritis

Olievis, zoals makreel, is bekend om de pijn, stijfheid en gezwollen gewrichten die verband houden met artritis te verminderen. Dit maakt makreel een goed supplement voor pijnstillers.

Kanker

Makreel kan u helpen bij het bestrijden en voorkomen van kanker door het verminderen van de hoeveelheid middelen die kanker in uw cellen veroorzaken, vooral in de borst-, dikke darm- en prostaatgebieden.

Gewichtsverlies

Er zijn verschillende manieren waarop makreel kan helpen bij gewichtsverlies. Studies hebben aangetoond dat een regelmatige inname van visolie uit makreel of supplementen, in combinatie met lichaamsbeweging, lichaamsvet kan verminderen. Makreel helpt ook het metabolisme van het lichaam te regelen, en het kan de bloedsuiker bij overgewicht helpen verminderen.

Geestelijke gezondheid

Verschillende studies hebben een correlatie gevonden tussen visolie en een verminderd risico op depressie, zelfmoord, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Sommige gevallen vertoonden zelfs een toename van de hersenactiviteit en het verbeterde het geheugen.

Immuunsysteem

Makreel kan het immuunsysteem versterken en de totale lichaamsfuncties verbeteren door de hoeveelheid vitaminen en voedingsstoffen die het bevat.

De makreel heeft nog meer gezondheidsvoordelen

Afgezien van de talrijke voordelen van de gezondheid in verband met het omega-3 vetzuur dat in makreel voorkomt, kan deze vis ook worden gegeten als belangrijke voedingsbron. Hier is een lijst met nog meer redenen waarom je makreel moet eten:

Proteïne

Makreel is rijk aan eiwitten. Proteïne is een noodzakelijk onderdeel van spieropbouw en het herstellen, en omdat het niet in het lichaam wordt opgeslagen door het lichaam, moet het regelmatig worden aangevuld, waardoor makreel een uitstekende keus voor maaltijden is.

Voedingsstoffen

Een overvloed aan voedingsstoffen is te vinden in makreel, waaronder calcium, kalium, selenium en magnesium. Deze voedingsstoffen helpen bij het behouden van de goede werking van het lichaam en zijn belangrijk voor het hart, de botten en de tanden, de zenuwen, de spieren en de juiste metabolische functie.

Vitaminen

Makreel is een goede bron voor vitaminen zoals niacine (vitamine B3), choline, folaat, vitamine E, vitamine D, vitamine A, vitamine K, vitamine C en vitamine B12. Al deze vitaminen bevatten tal van voordelen voor de gezondheid en helpen ook voor een goede lichaamsfunctie.

Koop en Kook Tips

Hier zijn enkele handige tips om makreel toe te voegen aan uw dieet

  • Verse makreel mag geen sterke geur hebben, met lichte en heldere ogen, een vochtige huid en glanzende schubben.
  • Kijk voor makreelfilets  met het zachtste meest doorschijnende vlees.
  • Marineer makreel met een azijn of citrusbasis saus om een sterke smaak te krijgen.
  • Makreel kan gebakken, gegrild of gefrituurd worden. Bak het met boter voor een smakelijkere gerecht.

Tot slot: Gezondheid en bedenkingen

Terwijl makreel een gezonder alternatief kan zijn voor vetvlees, vormen ze ook een gezondheidsrisico voor zwangere vrouwen door hun hoge methyl kwikstof gehalte. Als men makreel regelmatig eet, kan makreel een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind, terwijl het ook een belangrijke gezondheidsrisico voor de zwangere moeder vormt. Zwangere vrouwen zullen vooral vermoeid zijn van koningsmakreel als gevolg van het hoge gehalte aan kwik.