Populaire snacks

Inleiding

Een snack is een tussendoortje en dan geen appel, maar een ongezonde, vette hap. Even snel een kroket kopen als je niet veel tijd hebt. Dit wordt ook wel een ‘snelle hap’ genoemd. Een snack wordt gegeten naast de hoofdmaaltijden en is daarom ook een belangrijke oorzaak van overgewicht. Het woord “snack” komt van het Nederlandse woord snakken, oftewel hunkeren.

Snacks kun je kopen in de supermarkt, bij kraampjes in de stad, bij snackbars of McDonald’s, in kantines of uit de muur. Dit muursysteem wordt steeds populairder. Je gooit geld in het automaat en trekt vervolgens het ‘laatje’ open. Je haalt bijna letterlijk je eten uit de muur.

Het handige aan snacks is dat het lekker snel is en helemaal niet duur. Een luxe, gezonde maaltijd in een restaurant kost veel meer. Als je je eten bestelt bij een fastfoodketen kun je het laten bezorgen. Kortom: een uitkomst!

Kleine snacks

Er zijn verschillende soorten snacks. Zo heb je de kleine tussendoortjes zoals borrelnootjes en chips. Dit telt normaal gesproken niet als avond of middageten maar is echt een lekker iets voor tussendoor. Net als snoep, koeken, gebak, ijs en chocolade. Een zak M&M’s, een reep chocolade, een lolly, een stroopwafel, een Magnum, een bonbon en een slagroomtaartje, ze behoren allemaal tot de snacks.

Een saucijzenbroodje, kaasbroodje, knakworstenbroodje enzovoort zijn vaak in kantines te koop. Vaak tellen deze broodjes als ongezond middageten.

Vis is ook een snack. Op bijna elk plein staat wel een viskraam, meestal ‘s morgens. Mensen ruiken de sterke geur van versgebakken vis en in een opwelling kopen ze kibbeling, een lekkerbek, een paling, een haring met uitjes of een schol.

Grotere snacks

Hiernaast heb je ook nog de ‘grote’ snacks die veel gekocht worden bij de snackbar en soms (mee)tellen als avondeten. Voorbeelden van deze type snacks zijn patat, kroket, broodje frikadel, bamischijf, kaassoufflé, shoarmarol, bitterballen, loempia’s, kipnuggets, knakworst en hamburger. Eigenlijk behoren pizza’s ook tot snacks.

Drinken

Bij lekkere snacks horen natuurlijk ook een lekker drankje. Dit kan een lekkere koude cola zijn of een milkshake. Milkshakes zijn er in allerlei smaken; aardbei, banaan, vanille, chocolade, kiwi en peer. Je weet wel, zo’n drankje van ijs met een lekker smaakje. Een milkshake hoort gewoon bij een snackbar. Ze komen ze kant en klaar uit een machine. De machine mengt softijs met siroop dat een smaakje heeft, beker eronder, deksel erop en rietje erin. Je kunt ze ook zelf maken met een blender, ijs, siroop, melk en suiker.

Populairste snacks

Een snack is natuurlijk heel lekker en daarom zet ik de populairste snacks van de snackbar op een rijtje.

Op nummer 1 staat het simpele bakje patat met mayonaise. Dit is al jaren zo en dat gaat nog wel een tijd door waarschijnlijk. Per jaar wordt er per huishouden gemiddeld 9,1 kilo patat gegeten. Naast gewone patat is er ook raspatat en dat wordt steeds populairder. Naast patat zijn de kroket en frikadel ook populair. Je kan een kroket met mosterd of andere saus nemen, een broodje kroket met een saus of gewoon een kroket zonder iets. Er zijn verschillende soorten kroketten:

  • De bitterbal. Dit is een klein rond vleeskroketje.
  • De garnaalkroket. Dit is een kroket die als vulling kaas en garnalen heeft.
  • De satékroket. Dit is een kroket waarbij de vulling uit stukjes vlees en pindasaus bestaan.
  • De aspergekroket. Dit is een kroket die bereid wordt met asperges.
  • De groentekroket. Dit is een kroket die verschillende soorten groenten en kruiden bevat.

De frikadel kan je nemen met mayonaise, met pindasaus of speciaal. Als je een frikadel speciaal neemt, krijg je een frikadel met mayonaise, curry en uitjes. Alle drie de snacks kun je ook met een broodje nemen.

Naast deze snacks zijn ook erg populair:

  • Kaassoufflés
  • Gehaktrollen
  • Kipcorns
  • Hamburgers