Chocolade in heden en verleden

Maya's en Azteken

De Maya's en Azteken gebruikten chocolade in de vorm van een drank. Koningen en keizers dronken de chocolade op smaak gemaakt met onder andere chilipepers. In hun cultuur werden mensen geofferd, maar voor ze werden geofferd kregen ze chocolade (xocoatl in de taal van de Azteken) te drinken. Ook de krijgers van de Maya's en de Azteken kregen chocolade bij hun inwijding te drinken. Ontdekkingsreizigers brachten cacaobonen naar onze streken en Karel von Linneaus (natuuronderzoeker uit Zweden) gaf de wetenschappelijke naam aan de cacaoplant. Theobroma Cacao (Thobroma Grieks voor godenspijs, kakauw komt uit de taal van de Mayas).

De plant

Chocolade wordt gemaakt van de zaden van de vrucht van de cacaoplant die het beste in het warme, vochtige klimaat rond de evenaar groeit. De zaden hebben een bittere smaak. De plant groeit als een boom en wordt weer beschermd door andere bomen. De vliegen die voor de bestuiving zorgen kunnen namelijk niet tegen de felle zon. De boom bloeit weelderig, echter, slechts drie procent van de bloesems ontwikkelt zich tot vrucht. De vruchten kunnen twee maal per jaar voorzichtig worden geoogst. Voorzichtigheid is geboden om te voorkomen dat de bloeikussentjes worden beschadigd.

Bewerking

De zaden worden in stappen bewerkt.

  • De gisting duurt ongeveer 5 tot 6 dagen.
  • Het drogen gebeurt bij 45-50 graden en er wordt tijdens deze stap een deel van de schil verwijderd.
  • Het roosteren duurt van ruim een uur tot anderhalf uur bij ongeveer 100 graden voor chocolade en    ongeveer  120 graden voor cacao.
  • Bij het sorteren worden de laatste resten van de schil verwijderd
  • Malen. Na het malen wordt een deel rechtstreeks chocolade, een ander deel cacaopoeder of cacaoboter.

Invloed op mens en dier 

Invloed op mensen

Chocolade bevat bestanddelen die opwekkend werken. Het bevat ook de stof serotonine die kalmeert. Er zitten tevens anti-oxidanten in chocolade die een gunstige uitwerking op de bloeddruk en bloedvaten hebben.

Invloed op dieren

Let op! Geef uw huisdieren geen chocolade (als ze dat al zouden lusten) De stof theobromine die in chocolade voorkomt kan dodelijk voor ze zijn.

Chocolade is er in alle denkbare vormen

Op veel manieren kunnen we van chocolade genieten. Lekker een stukje van een reep snoepen, of een boterham met vlokken, hagelslag of chocoladepasta eten is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. In België hebben ze bovendien nog de chocoladetablet voor op brood. We kunnen warme of koude chocolademelk drinken of van een chocoladeijsje genieten. Tijdens de feestdagen snoepen we kerstkransjes, een Sinterklaas of paaseitjes in de vorm van chocolade. Zijn er geen feestdagen dan kopen we bonbons of misschien we een chocoladelikeurtje. Er is nog meer variatie want er is keuze tussen melk, puur en witte chocolade. 

 

Chocolademassage

Chocolade wordt niet alleen geconsumeerd. Er wordt ook veel over gelezen. Boeken vol zijn er over geschreven. Er bestaan chocolademusea, een chocoladehotel in Italië en een chocoladerestaurant in Berlijn. Als we er niet genoeg van hebben kunnen we ook nog een chocolademassage of een chocoladepakking nemen.

Chocolade in België 

Belgische bonbons zijn de beroemdste van Europa. Pralinen heten ze daar. De Belgen vinden hun eigen bonbons ook heerlijk. Chocolatiers zijn er volop en die zouden niet bestaan als er geen klanten waren. Brugge is niet alleen de stad van de mooie geveltjes, er zijn in Brugge ook veel winkels waar je bonbons kunt kopen. Wel 50! 

Een chocolaatje? Mmmmmmm heerlijk. Maar poets wel je tanden.