Chocola: verslavend, lustopwekkend en energiebron

Over chocola gaan veel verhalen rond, zo zou het lustopwekkend zijn, extra energie geven en helpen tegen depressies. Ook wordt er beweerd dat vrouwen eraan verslaafd zouden kunnen raken. Maar is dit allemaal wel waar?

Is chocola nou echt lustopwekkend?

Een doos bonbons mee op de eerste date, een klassieker. Maar heb je er nou ook wat aan? De gedachte op zich is niet zo gek, want in chocola zit zowel tyramine als fenylethylamine. Dat zijn natuurlijke stoffen die verantwoordelijk zijn voor verliefde gevoelens. Jammer genoeg breekt ons lichaam deze stoffen zo snel af dat het niet de kans krijgt om onze hersens te beïnvloeden.

Kaas en worst bevatten trouwens veel meer van deze stoffen, en in haring zit heel veel tyramine. Toch wel raar dat mensen dan nooit zeggen dat ze verslaafd zijn aan haring, maar wel aan chocola.

Energieboost van chocola?

In reclames word wel eens beweerd dat je na het eten van een reep chocola genoeg energie hebt om een marathon te lopen. Dit is niet helemaal onzin, chocola bevat inderdaad een aantal stoffen die opwekkend werken, zoals tryptofaan. Deze stof maakt serotonine aan, die als antidepressivum werkt. Jammer genoeg merk je alleen wat van het vrolijke gevoel als je een bepaald eiwitarm en koolhydraatrijk dieet volgt. En chocola is nou niet bepaald eiwitarm.

Ook bevat chocola de oppeppende stoffen cafeïne en theobromine. Zorgen die nou voor een energieboost als je moe bent? Nee, in een kop koffie zit 10 keer zo veel cafeïne als in een hele reep chocola. Theobromine is wel rijkelijk aanwezig, wel 7 keer meer dan cafeïne, maar onderzoeken hebben niet kunnen aantonen dat deze hoeveelheid een opwekkend effect geeft.

Maar wat geeft ons nou dat lichte gevoel wat je soms in je hoofd krijgt na het eten van chocola? Hiervoor is de stof anandamine voor verantwoordelijk. Deze stof geeft hetzelfde relaxte gevoel als marihuana. Maar om het effect te krijgen van een jointje, moet je wel 15 kilo chocola achter elkaar naar binnen werken. En dat doe je niet zomaar even.

Chocola verslaving bij vrouwen?

Over chocola wordt ook wel gezegd

dat het verslavend kan zijn, vooral voor vrouwen. Veel vrouwen denken dan ook vlak voor ze ongesteld worden dat ze dan een grote lading aan chocola in huis moeten halen. De mogelijke oorzaak: in chocola zit veel magnesium (in pure chocola zit 2 keer zoveel magnesium als in melk chocola) Vrouwen met PMS (premenstrueel syndroom) hebben minder dopamine in hun lichaam vanwege een tekort aan magnesium. Dopamine kan voor een tevreden en blij gevoel geven. Als we gestresst zijn krijgen we ook een tekort aan magnesium, wat onze vreet partijen van chocola dan ook weer verklaard. Dus een echte verslaving is het niet, maar het heeft dus toch wel degelijk effect op de vrouw in bepaalde periodes.