Chocoladecake

Recept chocoladecake

De gewone cake is al lekker, maar deze chocoladecake is absoluut onweerstaanbaar! Onderstaande chocoladecake heeft een heerlijke smeuïge textuur en is snel te maken. Zelfs als je geen keukenprins(es) bent zal je merken dat het simpel en leuk is om deze heerlijke chocoladecake te maken! Tip: omdat deze chocoladecake zo simpel te maken is, kun je hem ook gezellig samen met kinderen maken!

Recept Chocoladecake

Ingrediënten chocoladecake

 • 120 gram pure chocolade (minstens 55%)
 • 5 flinke eieren
 • 155 gram suiker
 • 140 gram bloem
 • 1,2 dl olijf of zonnebloem olie
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel vanille poeder
 • 3 eetlepels water (0.5 dl)

Bereidingswijze chocoladecake

 1. Laat de oven voor-verwarmen op 180° Celsius.
 2. Wrijf de cake vorm in met boter en stuif een dun laagje bloem of paneermeel net genoeg dat aan het de boter blijft plakken, ledig de rest uit. Dit om te voorkomen dat de cake niet aan de vorm blijft plakken als het gebakken is.
 1. Breek de chocolade in kleine stukjes en verwarm deze au bain Marie. Vul hiervoor een pan met warm water en laat het water koken. Leg de chocolade in een kleiner pannetje en leg deze op de grotere pan zodat de chocolade kan smelten.
 2. Scheid het ei-wit van het ei-geel en zet beide in een aparte kom. Gebruik een mes om het ei nèt iets boven het midden kapot te slaan, laat het ei-wit er voorzichtig uitlopen zodat het ei-geel in de schaal blijft.
 3. Klop het eiwit met een elektrische mixer en voeg geleidelijk de helft van de suiker toe. Blijf zolang mixen totdat het eiwit helemaal stijf is, en dat 't dus niet uitvalt als je de kom ondersteboven houdt.
 4. Mix nu het ei-geel en voeg de rest van de suiker toe, voeg heel gelijkmatig de olie toe. Mix telkens heel goed na je een deel van de olie toevoegt.
 5. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed. Voeg het mengsel aan de pot met het eiwit toe.
 6. Doe er nu ook de bloem, vanille, bakpoeder en water bij.
 7. Roer grondig met een rubber spatel (of houten lepel) net zolang dat alles dezelfde kleur heeft en er geen klonters meer te zien zijn.
 8. Doe het mengsel in de cakevorm en zet het ongeveer 45-60 minuten in de voorverwarmde oven.
 9. Laat de chocoladecake afkoelen in de cakevorm, en zet hem daarna ongeveer een uur in de koelkast.

Tip voor de chocoladecake

Omdat vrijwel iedereen dol is op een goede chocoladecake, kunt u deze chocoladecake ook als verjaardagscake gebruiken. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is de chocoladecake horizontaal door midden te snijden en een lekkere vulling tussen de 2 lagen te smeren. Wat dacht u van bijvoorbeeld een lekkere hazelnootcrème of karamelcrème? Indien u weinig tijd heeft, kunt u ook slagroom spuiten op de onderste laag en deze vervolgens bedekken met de bovenkant van de chocoladecake. Vervolgens kan de chocoladecake feestelijk versierd worden naar wens.