Waarom kauwgom gezond is

Frisse mond

Kauwgom zorgt voor een heerlijke, frisse adem en een lekkere smaak in de mond. Dat is dan ook de reden dat de meeste mensen kauwgom eten. Kauwgom heeft echter wel meer effecten op ons lichaam. Sterker nog, het kauwen op kauwgom blijkt zelfs op meerdere manieren goed voor je lichaam en geest te zijn.

Kauw je gezond

Als je regelmatig kauwgom kauwt, kan deze gewoonte een positief effect op je lichaam en je geest hebben. Er zijn namelijk meerdere processen in je lichaam die door kauwgom beïnvloed kunnen worden. Regelmatig gebruik van kauwgom heeft de volgende effecten op je lichaam:

  1. Het kauwen van kauwgom zorgt voor een gezonde mond. Vrijwel alle soorten kauwgom bevatten tegenwoordig de stof xylitol. Xylitol is een zoetstof die als vervanger van suiker wordt gebruikt. In tegenstelling tot suiker kunnen de bacteriën die in je mond leven deze stof niet afbreken. Hierdoor sterven de bacteriën veel sneller. Ook voorkomt xylitol dat de bacteriën zich aan tanden hechten en zo gaatjes kunnen veroorzaken. Bovendien bevordert het kauwen van kauwgom de speekselproductie. Ook speeksel kan de bacteriën in je mond het leven moeilijk maken. 
  2. Bij kinderen die regelmatig kauwgom kauwen, is de kans op een middenoorontsteking kleiner dan bij kinderen die geen kauwgom kauwen. Ook dit heeft te maken met de antibacteriële werking van xylitol.
  3. Kauwgom kan helpen in de strijd tegen overgewicht. Over het algemeen bevat kauwgom bijna geen calorieën. Bovendien doe je vrij lang met een stukje kauwgom. Doordat je aan het kauwen bent, heb je wel het gevoel dat je aan het eten bent. Vooral als je uit gewoonte eet, kan kauwgom een uitkomst bieden. Elke keer als je de neiging hebt om wat te eten, steek je een kauwgompje in je mond.
  4. Het kauwen van kauwgom kan je helpen ontspannen in stressvolle situaties. Uit onderzoek blijkt dat studenten die tijdens een toets of examen op kauwgom kauwen kalmer en minder bezorgd waren. Deze studenten haalden dan ook betere resultaten dan studenten die geen kauwgom kauwden tijdens de toets.
  5. Het kauwen van kauwgom verbetert het geheugen. Dus ook tijdens het leren voor een toets kan kauwgom een goede functie hebben. Een populaire theorie is dat je bloedtoevoer naar je hersenen door het kauwen van kauwgom wordt verbeterd. Hierdoor heb je meer en betere hersenactiviteit waardoor je je beter kunt concentreren en je geheugen ook beter werkt.

Kauw met mate

Zoals met veel dingen in het leven moet je ook mate houden met het kauwen van kauwgom. Overmatig gebruik kan namelijk ook minder fijne effecten op je lichaam hebben. Zo bevat kauwgom bijvoorbeeld vaak de zoetstof sorbitol. Als je teveel sorbitol binnenkrijgt, kan dit een laxerend effect hebben. Doordat sorbitol een laxerend effect heeft, kun je last krijgen van heel ongezond gewichtsverlies. Je raakt de voedingsstoffen namelijk kwijt voordat je lichaam ze kan opnemen. Overigens kan je hierdoor wel meer gezondheidsproblemen krijgen doordat er in je lichaam ernstige tekorten van bepaalde essentiële stoffen ontstaan. Reden temeer om verstandig met kauwgom om te gaan. Overigens ontstaat dit effect pas als je meer dan een pakje kauwgom per dag eet.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden