Wat is het grootste gebouw van Nederland

Landmark in Nederland

Het hart van Rotterdam zal dit jaar een nieuwe landmark rijker zijn. Naast het KPN gebouw aan de zuidoever van de Maas, staat sinds 2013 het indrukwekkende bouwwerk "De Rotterdam". Zowel in de hoogte als in de breedte is De Rotterdam een uniek gebouw met een (voor Nederlandse begrippen) ongekende omvang. De Rotterdam is de nieuwste aanwinst op de als maar groeiende Wilhelminapier en zal daar voortaan prijken tussen de omliggende kolossen als het grootste gebouw van Nederland.

De Rotterdam

Gebouw met twee namen

De Rotterdamse architect Rem Koolhaas ontwikkelde al in 1998 de eerste schetsen voor de Rotterdam. Koolhaas bedacht een multifunctioneel gebouw, een stad op zichzelf. Wonen, werken en ontspanning vloeien samen in één gebouw waardoor het 24 uur per dag leefbaar zal zijn. Om die reden kreeg het project de bijnaam "de verticale stad" van zijn ontwerper Koolhaas. Het gebouw werd later officieel "De Rotterdam" genaamd naar het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn*. Deze naam verwijst naar het maritieme verleden van de Wilhelminapier. Uiteindelijk hebben we nog tot december 2009 moeten wachten op het startsein voor de bouw van De Rotterdam. 

Grootste gebouw, maar niet de hoogste...

De Rotterdam is met een oppervlakte van maar liefst 160 duizend vierkante meter en een hoogte van 149,1 meter het grootste gebouw van Nederland. Maar let op, het is niet het hoogste gebouw van Nederland. Nog geen kilometer verder staat de Maastoren die met 165 meter de lange buurjongen genoemd mag worden. Ondanks het hoogteverschil van maar 16 meter is De Rotterdam qua oppervlakte 81 duizend vierkante meter groter dan de Maastoren. Daarom verdient De Rotterdam voorlopig nog even de titel "grootste gebouw van Nederland".

Indrukwekkend ontwerp

Naast een projectbegroting van 340 miljoen euro is De Rotterdam in vele opzichten een onderscheidend gebouw. Het gebouw bestaat uit drie hoge torens die halverwege in verschillende richtingen verspringen ten opzichte van elkaar. Door de verschuiving ontstaan er op een hoogte van 90 meter bijzondere buitenterrassen. 

Verder beschikt De Rotterdam over 60 duizend vierkante meter kantoorruimte, 240 appartementen en 285 hotelkamers. In totaal zijn er 44 verdiepingen plus twee parkeerlagen onder het gebouw. De massieve voet van het gebouw telt wel zes verdiepingen: een entree, 3 verdiepingen parkeergarage, en 2 verdiepingen voor horeca en ontspanning. Het gebouw heeft 670 parkeerplaatsen beschikbaar voor de 5000 mensen die er wonen en werken.

Economie

Je vraagt je af hoe het grootste gebouw van Nederland gerealiseerd kan worden terwijl Europa in een diepe crisis zit. De Rotterdam had in 2001 bij de eerste presentatie al problemen met het vinden van huurders door de economische dip destijds. Toen de gemeente Rotterdam enkele jaren later interesse toonde om 25.000 vierkante meter kantoorruimte te huren voor gemeente diensten was het hek van de dam. Kort daarop tekende de Spaanse hotelketen NH Hoteles een overeenkomst voor een 4 sterren hotel met 266 kamers en een congresruimte van 2000 vierkante meter. Met deze afnemers kwam de ontwikkeling van De Rotterdam in een stroomversnelling en kon er in 2009 groen licht gegeven worden. 

*De Holland-Amerika Lijn die vroeger gevestigd was op de Wilhelminapier was van oorsprong een Nederlandse maatschappij die voer tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Conclusie

De Rotterdam is een prachtige aanwinst voor de Rotterdamse centrumlocatie, architectuur en skyline, maar het is een feit dat al deze nieuwe kantoor- en woonruimte leegstand veroorzaakt op de vastgoedmarkt.