De oude en nieuwe wereldwonderen

Inleiding

De oude wereldwonderen, zeven in totaal, zijn vooral gesitueerd rondom het toenmalige centrum van de wereld, Griekenland, Turkije en Egypte.

De nieuwe wereldwonderen zijn in juli 2007 via een poll op internet geselecteerd op basis van een voordracht door een groep deskundigen van 21 bouwwerken (waaronder ook de Eiffeltoren, de Akropolis, Angkor in Cambodja, Alhambra in Spanje, het Sydney Opera House en het Vrijheidsbeeld in New York). Naar verluidt zijn er 100 miljoen stemmen uitgebracht. Of een stemming helemaal eerlijk is verlopen, is niet bekend. Wie weet wat een nieuwe stemming voor uitkomst zal hebben. De piramide van Cheops heeft zich als enig van de oude wereldwonderen weten te handhaven in de nieuwe lijst. Er zijn nu in totaal acht wereldwonderen. Uiteraard zijn er nog veel meer wonderen, zowel uit de oude tijd als de nieuwe tijd.

De oude wereldwonderen

Van de oude wereldwonderen is er nog maar één in volle glorie te bewonderen: de piramide van Cheops. De overige wereldwonderen zijn vergane glorie. Er zijn dus, naast enkele overblijfselen alleen maar reconstructies of tekeningen bekend van hoe het wereldwonder er ooit uit gezien moet hebben.

  1. Het beeld van Zeus in Olympia, Griekenland

Het beeld van de oppergod Zeus uit de 5e eeuw voor Christus stond in een tempel bij Olympia, waar de olympische spelen werden gehouden. Het standbeeld was ca. 10 meter groot en bedekt met bladgoud en ivoor.

  1. De vuurtoren van Pharos nabij Alexandrië, Egypte

De vuurtoren van Pharos uit de 4e eeuw voor Chritus was een groot bouwwerk en belangrijk baken in zee en werd zelfs afgebeeld op Romeinse munten. Het ‘farao-eiland’ Pharos was met het vasteland verbonden door een dijk.

  1. De piramide van Cheops bij Gizeh (nabij Cairo)

De piramide werd ca. 2500 voor Christus gebouwd in opdracht van farao Cheops en maakte deel uit van drie grote en zes kleinere piramiden. De piramide was bedekt met een laag witte kalksteen en de top was waarschijnlijk bedekt met glanzend metaal.

  1. De hangende tuinen van Babylon, Bagdad (Irak)

Volgens de verhalen zijn de hangende tuinen gebouwd in opdracht van koning Nebukadnezar voor één van zijn vrouwen, Amytes, die niet aan het stadsleven van Babylon kon wennen.

  1. De kolossos van Rhodos

De kolossos moet rond 33 meter hoog zijn geweest. Het bronzen beeld stelde de Griekse zonnegod Helios voor en stond, zo denkt men, wijdbeens over de ingang van de haven van Rhodos. Dit lijkt echter niet heel waarschijnlijk, gelet op de breedte van de haven en de hoogte van het beeld. De kolossos werd in 226 voor Christus verwoest door een aardbeving.

  1. Het mausoleum van, nabij Bodrum (Turkijke)

Het mausoleum van Halicarnassu, was de graftombe van Mausollos, bestuurder van de streek Caria. De fundamenten zijn nog steeds te bezichtigen. Het moet een zeer mooi gebouw zijn geweest.

  1. De tempel van Artemis, Efese (nabij Izmir in Turkije)

Dit was een kolossale tempel gebouwd door Kroisos rond 550 voor Christus ter ere van de godin van de jacht, de natuur en de geboorte: Artemis. Het was een zeer grote (110 bij 55 meter) en mooie tempel naar Griekse bouwstijl. De tempel bestond uit 127 marmerzuilen van 18 meter hoog.

De nieuwe wereldwonderen

In totaal zijn er nu acht wereldwonderen. De lijst doet meer dan de oude wereldwonderen recht aan de geweldige bouwwerken over de gehele wereld.

1. De piramide van Cheops

Deze piramide is de enige die ook in de lijst van de oude zeven wereldwonderen voorkwam. Zie de foto hiernaast. De piramide werd ca. 2500 voor Christus gebouwd in opdracht van farao Cheops en maakte deel uit van drie grote en zes kleinere piramiden. De piramide was bedekt met een laag witte kalksteen en de top was waarschijnlijk bedekt met glanzend metaal.

2. Chichen Itza

Voor de Maya’s was dit een heel belangrijke stad. Het ligt op het schiereiland Yucatan in Mexico.

3. Machu Picchu

Dit is een oude Inca-stad in de buurt van Cuzco gelegen in Peru. Deze stad is redelijk goed bewaard gebleven en daarom is er nog vrij veel terug te vinden van de beschaving van de Inca's. Wat Machu Picchu ook zo bijzonder maakt is dat de stad is uitgehakt in een bergwand.

4. Christo Redentor

Dit is het standbeeld van Jezus dat met gestrekte armen uitkijkt over de stad Rio de Janeiro.

5. De Chinese muur

De Chinese muur ook wel de grote muur genoemd is een verdedingsmuur van 6200 km lang.

6. De Taj Mahal

De Taj Mahal ligt in de stad Agra in India. Het is een mausoleum gebouwd door een man voor zijn echtgenote die stierf in het kraambed bij de geboorte van hun vijftiende kind. Het gebouw is 58 meter hoog en 56 meter breed.

7. De Rotswoningen in Petra

De rotswoningen van Petra zijn gelegen in Jordanië. Het bekendste monument van Petra is de schatkamer van de farao.

8. Het Colosseum in Rome

Het welbekende Colosseum heeft een omtrek van meer dan 500 meter en is wel 50 meter hoog. Het ligt in de hoofdstad van Italië Rome en is gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus.