Pokémon

Wie kent hem niet? Het gele muis-achtige beestje dat rondreist samen met zijn baasje Ash Ketchum. Juist ja, Pikachu; het symbool van de serie Pokémon. Sinds het verzonnen is door Satoshi Tajiri in 1996, is het razendsnel in populariteit gegroeid. Over de hele wereld zijn Ash Ketchum en zijn vrienden wel bekend. Bijna net zo veel, als de 495 bestaande Pokémon. Maar wat is Pokémon nou helemaal?

Inleiding op Pokémon

Pokémon is een afkorting van Pocket Monster; letterlijk: Zakmonsters. Deze benaming zal wellicht zijn gebruikt omdat de Pokémon allemaal in een kleine PokéBall passen; meer daarover later. Hoewel de serie Pokémon heet zijn de monstertjes in de serie echter de Pokémon en op die monstertjes is de serie ook gefixeerd.De huidige verzameling Pokémon bestaat op dit moment uit 495 Pokémon (Begin 2010 kwamen er twee nieuwe: Zoroa en Zoroark om precies te zijn.) Alle Pokémon zijn normaal gesproken wild en wonen in de natuur. Sommige wonen in bossen, andere in de bergen en verder vrijwel overal. Er zijn dus verschillende soorten Pokémon die allemaal worden verdeelt in types.

Types

De gebruikte types zijn: Gras, Water, Vuur, Donder, Steen, Grond, Psychisch, Geest, Insect, Ijs, Vecht, Staal en Duister. Hoewel in de vroege serie alle Pokémon een type hadden, werd dit later veranderd naar twee types maximaal. Er zijn nog steeds Pokémon met maar één type. Zo is Pikachu een Donder-type en Sandshrew een Grond-type. Alle types hebben zwaktes maar zijn ook sterk tegen andere types. Sandshrew is in het voordeel tegen Pikachu. En Charmander (Vuur) is in het nadeel tegen Squirtle (Water).

Termen

Om alles duidelijk te maken in de Pokémon-wereld zijn er verschillende termen. Zo is iemand die rondreist en Pokémon vangt om er wedstrijden mee te strijden en sterker te maken een Trainer. Trainers komen uit elke windrichting en krijgen aan het begin van hun reis een Starter-Pokémon uit wat vaak hun woonplaats is. Wanneer men zijn of haar Starter kiest kan hij/zij kiezen uit drie Pokémon met elk een verschillend type. Die types zijn voor Starters altijd Vuur, Water of Gras. Starters zien er normaal heel vriendelijk uit en zijn dan ook het beste geschiktt op als eerste te Pokémon dienen voor een Trainer. Elke Pokémon heeft ook een Level; ookal is dit niet te zien in de TV-serie. In de games is het laagste Level 1 (voor Starters is het Level 5). Het hoogste level is 100. Naarmate je je Pokémon traint, worden ze sterker en de meeste zullen ook Evolueren. Ze worden dan meestal groter maar ook sterker. Hun Stats worden ook beter. Stats zijn statistieken van een Pokémon. De bestaande stats zijn: Attack (Aanval), Defense (Verdediging), Special Attack (Speciale Aanval), Special Defense (Speciale Verdediging) en Speed (Snelheid). Elke Pokémon heeft andere Stats. Stats kunnen door middel van training omhoog gaan maar kunnen ook tijdelijk worden ge-boost door bepaalde Items. Een Trainer heeft tijdens zijn reis vele Items nodig. Items kan een Pokémons Hit Points weer naar het maximum brengen, Stats tijdelijk boosten en nog veel meer. Een van de Items is de PokéBall, waarmee een Trainer nieuwe Pokémon vangt. Elke Trainer heeft ook een Pokédex bijdehand waarmee hij informatie verzamelt over alle Pokémon.

Media

Pokémon heeft ook een eigen manga- en animeserie. (Zie mijn artikel "Manga"). De animeserie heeft al meer dan 630 afleveringen en loopt nog steeds. In Nederland is Pokémon uitgezonden door Fox Kids, Jetix en nu Disney XD. Er zijn ook veel Pokémon games. De eerste waren Pokémon: Red Version en Pokémon: Blue Version voor de GameBoy Colour (er is ook een Green Version die alleen in Japan uitkwam. Hierna kwamen: Stadium (N64), Stadium 2(N64), Gold (GBC), Silver (GBC), Crystal (GBC), Ruby (GBA), Sapphire (GBA), Colosseum (GameCube), LeafGreen & FireRed (GBA), Emerald (GBA), XD: Gale Of Darkness (GameCube), Diamond & Pearl (NDS), Platinum (NDS) en nog wat andere spellen zoals de Pokémon Myster Dungeon en Ranger serie. Ook is er een Pokémon puzzelspel uitgebracht genaamd Pokémon Trozei (of Pokémon Link). De volgende spellen zijn HeartGold & SoulSilver Versions. Ook komt er weer een nieuwe Pokémon Ranger.

Regio's

In de Pokémon games bestaan verschillende regio's. Eerst was er Kanto, toen Johto, daarna Hoenn en nu Sinnoh. Al deze regio's liggen echt in Japan. Er zijn ook andere regio's zoals Orre, Almia of Fiore.

Merchandise

Pokémon heeft de hele wereld veroverd. Eerste de games, toen de manga en de anime. Letter Trading Cards (Ruilkaarten) en figuurtjes. En nu zelfs snoep, kleding, rugzakken, broodtrommels; je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel. In Japan is er zelfs een heuse Pokémon-winkel (meer aan winkelcentrum).

Satoshi Tajiri mag trots op zijn concept, want het leverde een succesvolle serie op voor jong en oud; als ik zo vrij mag zijn. En het zal nog vele jaren blijven doorgaan.