Wie is de stem van Sneeuwwitje

Algemeen

Sneeuwwitje en de 7 dwergen zijn al flink bejaard. Ruim 70 jaar na de première zijn ze wereldwijd nog steeds populair. Zelfs Albert Heyn heeft in oktober 2009 een promotie actie met gratis miniatuur figuren uit de film. Het grote geheim al die jaren was wie de stem van Sneeuwwitje was, omdat Walt Disney de magie van Sneeuwwitje niet wilde verspillen.

Adriana Caselotti

Adriana Caselotti is geboren op 16 mei 1916 maar waar is nog onbekend. Zij woonde in de buitenwijken van Hollywood. Ze is gestorven op 19 januari 1997 op 80 jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Eerder heeft zij borstkanker gehad, waarbij een borst is afgezet.

Haar vader was Guido Caselotti een Italiaanse immigrant en muziekleraar. Haar moeder was Maria Caselotti en zangeres verbonden aan de Royal Opera. Adriana had ook nog een oudere zus, Louise. Zij gaf zangles en zong zelf opera.

Gedurende haar leven is zij vier keer getrouwd geweest:

  • 1945 met Robert Chard waarvan zij is gescheiden
  • 1952 met Norval Mitchell. In 1972 overleed hij
  • 1972 met dr. Dana Costigan, die niet veel later overleed
  • Foliran St. Pierre, ook dit huwelijk eindigde in een scheiding

De stem van Sneeuwwitje

Het was puur toeval dat Adriana de hoofdrol in de film Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen kreeg. Er waren al meer dan 150 dames geweest die auditie voor de rol hadden gedaan, maar niemand kon voldoen aan de eisen van zowel vriendelijk, leeftijdloos en onschuldig overkomen. Het was de grote Disney zelf die uiteindelijk de casting deed. Zonder de desbetreffende acteurs/actrices te zien luisterde hij naar de stemmen, waarop hij de mensen selecteerde. Hij weigerde zelfs de rol te geven aan Deanna Durbin.

Tijdens het moeilijke zoekproces naar de perfecte stem van Sneeuwwitje had Walt Disney zijn vriend Guido Caselotti aan de telefoon. Tijdens dit gesprek hoorde Walt een meisjesstem iets vragen aan Guido. Dit bleek zijn dochter (Adriana) te zijn en Walt had zijn stem voor Sneeuwwitje gevonden. Gelukkig voor Walt heeft Adriana zijn bod aangenomen.

De tekenfilm kwam uit op 21 december 1937, het salaris dat Adriana voor deze film kreeg was bijna $ 1.000,--. Dit bedrag stond in die tijd gelijk aan de modaal jaarinkomens. Om de stem van Sneeuwwitje magisch te houden werd Adriana niet vermeld op de aftiteling van de film en de later uitgekomen dvd.

Adriana na Sneeuwwitje

Walt Disney stond niet toe dat ze na het maken van deze film ander acteer werk deed, simpel en alleen om de magie van de stem te behouden. Ze heeft alleen enkele promotie reclame spotjes gemaakt voor Sneeuwwitje. In 1973 verscheen ze in een uitzending van “The Julie Andrews Hour”, waarin ze een aubade bracht aan de muziek van Walt Disney. Ze zong het nummer “I’m Wishing” in duet met Julie. Ook gaf ze een gastoptreden in de show van Mike Douglas.

Ze probeerde een carrière op te zetten als operazangeres. In het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de Disneyland Sneeuwwitje grot opgeknapt. Ter ere van dit feit heeft Adriana het nummer “I’m Wishing” op 75 jarige leeftijd opnieuw opgenomen.

Interessant om te weten

Deze animatiefilm was zijn tijd ver vooruit. Het was de eerste lange animatiefilm en achteraf gezien was Sneeuwwitje de meest sprookjesachtige die tot op heden gemaakt is, aldus kenners. Twee jaar na het uitkomen van de film, 1939, kreeg de film een Ere Oscar. Een citaat van de reden: “Een buitengewone vernieuwing die miljoenen mensen wereldwijd betoverde”. De film Sneeuwwitje gaat de geschiedenis in als eerste film met een soundtrack en muziek die gebruikt werd om de verhaallijn te versterken.

In oktober 2009 is Sneeuwwitje uitgebracht op een dubbel dvd en in blue ray.