Personages in de tekenfilmserie Spongebob Squarepants

 Spongebob Squarepants

De tekenfilmserie Spongebob Squarepants speelt zich af in Bikinibroek en draait natuurlijk vooral om het hoofdpersonage Spongebob Squarepants. Maar maak ook kennis met de andere inwoners van Bikinibroek!

Spongebob Squarepants

Spongebob Squarepants is een vrolijke zeespons met een fel gele kleur. Hij woont niet in een saai standaardhuis, maar in een echte ananas! Hij heeft een leuk huisdiertje; Gerrit de zeeslak (die ook een kat is!). Spongebob staat bekend om zijn lach die hij wel erg vaak laat horen omdat hij bijna altijd vrolijk is. Spongebob heeft een goede baan; hij is namelijk chefkok bij De Krokante Krab. Zijn beste vriend heet Patrick Ster, en samen besteden ze veel tijd aan kwallenvissen. Spongebob is ook heel sportief, want hij doet elke dag aan gewichtheffen. Wel met knuffels omdat hij niet zo sterk is!

Patrick Ster

Patrick is de beste vriend van Spongebob en hij is een zeester. Ze maken heel veel vreemde en bizarre dingen mee omdat ze beide niet erg intelligent zijn. De Patrick is heel onnozel en komt dom over. Maar als Spongebob problemen heeft, en Patrick komt met zijn raad, dan denkt Spongebob altijd dat Patrick gelijk heeft en dat hij een zeer intelligent persoon is. Hierdoor raakt Spongebob vaak juist nog meer in de problemen verzeild. De werkloze Patrick heeft een paar grote hobby's en dat zijn: eten, slapen, tv kijken en spelen met Spongebob.

Octo Tentakel

Octo Tentakel is een inktvis die tussen Spongebob en Patrick in woont. Zijn huis heeft de vorm van een langwerpig hoofd. Octo is bijna altijd saai, gemeen en chagrijnig. Hij heeft 2 hobby's en dat zijn: klarinet spelen en schilderen. Hij denkt dat hij hier erg goed in is, maar de andere inwoners van Bikinibroek denken daar heel anders over. Patrick en Spongebob willen graag vriendjes worden met Octo Tentakel omdat ze niet door hebben dat hij eigenlijk een hekel aan ze heeft. Octo is kassier bij De Krokante Krab. Hij heeft een grote hekel aan zijn baan, vooral omdat hij samen moet werken met Spongebob. Hij heeft een paar keer geprobeerd om te verhuizen, maar dit liep nooit goed af en daarom bleef hij maar terug komen naar Bikinibroek.

Meneer Krabs

Meneer Krabs is een rode krab die in een groot anker woont. Hij is de eigenaar van De Krokante Krab. Dit is een restaurant dat vroeger een bejaardentehuis was, maar deze was failliet gegaan. Ze bekendste specialiteit van het restaurant zijn de beroemde Krabburgers, waarvan bijna niemand het recept weet. Meneer Krabs staat erom bekend dat hij erg gierig is en dat hij zijn personeel met grote tegenzin betaalt. Dit komt omdat zijn opa een piraat was, en hij heeft hem geleerd hoe je met geld omgaat. Toen Meneer Krabs jong was, was hij ook een piraat en hij was de kapitein op een grote bemanning. Hij maakte weinig winst en daarom begon hij een restaurant te runnen. Vroeger was hij niet succesvol omdat hij zijn personeel veel te veel loon gaf en daarom pakt hij het nu anders aan en geeft zijn personeel te weinig loon.

Sandy Wang

De eekhoorn Sandy komt uit Texas. Dit zou je misschien niet verwachten als je haar achternaam hoort maar het is echt waar. Het is niet bekend waarom verhuisde naar de zeebodem, maar het is duidelijk dat ze het naar haar zin heeft. Ze woont in een glazen koepel en ze heeft een eigen eikenboom en grasveld. Als ze de deur uit gat, dan heeft ze altijd een duikerspak aan en een helm op zodat ze niet verdrinkt. Sandy is heel goed in karate en ze weet veel over landdieren. Als ze met Spongebob samen is, dan leert ze hem vaak karate trucjes.

Plankton

De duivelse Plankton is de eigenaar van het restaurant De Maatemmer. Hij heeft al een paar jaar geen klanten gehad omdat De Krokante Krab alle hongerige inwoners van Bikinibroek trekt. Hij probeert vaak het geheime recept van de Krabburger van Meneer Krabs te stelen. Hij heeft het recept een paar keer in handen gehad, maar elke keer liep het mis. Hij was vroeger bevriend met Meneer Krabs maar nu zijn ze grote vijanden. Hij schaamt zich voor zijn naam, Sheldon, en daarom gebruikt hij deze ook nooit. Iedereen spreekt hem altijd aan met Plankton. Hij heeft een computervrouw die hem helpt bij het smeden van zijn sluwe plannetjes. Ze neemt hem alleen niet zo serieus en lacht hem iedere keer flink uit wanneer zijn pogingen mislukken om het geheime recept van Meneer Krabs te stelen!

Gerrit de Slak

De huisslak Gerrit is het huisdiertje van Spongebob. Hij is een zeeslak, ziet er uit als een huisslak en hij gedraagt zich als een kat! Je hoort hem nooit praten, maar slechts miauwen. Maar toch kom hij meestal intelligenter over dan zijn baasje Spongebob. Hij heeft een goede band met zijn baasje maar is desondanks een keer weggelopen. Op dat moment besefte hij pas echt dat hij een goed baasje heeft en dat hij voor altijd bij Spongebob Squarepants wil blijven. Het gerucht gaat dat Gerrit koninklijk bloed heeft...

Mevrouw Puff

Mevrouw Puff is een grote ronde kogelvis, en ze is Spongebobs rijinstructrice. Ze heeft een eigen rijschool en 1 van haar beloftes was dat ze nooit iemand zou laten zakken voor het rijexamen. Hier kreeg ze grote spijt van toen Spongebob zich aanmeldde om rijlessen te volgen. Hij heeft ontelbaar veel rijlessen en examens achter de rug, maar is nog steeds niet geslaagd voor zijn rijbewijs. Spongebob richt vaak zelfs heel veel schade aan tijdens de rijlessen. Hierdoor zwelt de bolle Mevrouw Puff nog meer op. Ze heeft geen goede band met Spongebob omdat ze door hem al enkele keren in de gevangenis zat!

Meerminman en Mosseljongen

Meerminman en Mosseljongen waren in het verleden de bekendste superhelden van Bikinibroek en omstreken. Ze hadden de hoofdrol in een bekende tv-show (Spongebob is nog steeds groot fan van deze show!). Maar inmiddels zijn ze al wat jaartjes ouder en wonen ze in een bejaardentehuis. Maar de stad Bikinibroek heeft ze soms nog altijd nodig en dan gaan ze er wel op uit om de inwoners te verlossen van het kwaad. Ze hebben een geheime grot gebouwd onder hun bejaardentehuis waar ze veel wapens hebben opgeslagen. Ze lijden allebei aan dementie.

Bijpersonages in de tekenfilmserie Spongebob Squarepants

 • Patchy de Piraat (hij heeft een papegaai die Potty heet)
 • De ouders van Spongebob Squarepants
 • De oma van Spongebob
 • De Vliegende Hollander (een grote groene geest)
 • Parel (de overgevoelige dochter van Meneer Krabs)
 • Oma Krabs
 • Leendert de Kreeft (een coole, gespierde strandwacht)
 • Son de Walvis (beste vriend van Leendert)
 • Scooter (een stoere surfer)
 • Nancy, Fred, Tom en Jenkins (4 vaste klanten van het restaurant van Meneer Krabs)
 • Gill Gilliam (dokter)