Wie is Philippe Starck

Philippe Starck

Philippe Starck is geboren in Parijs op 18 januari 1949 en heeft zijn opleiding gehad aan de Parijse privéschool École Nissim de Camondo. Starck heeft zich in hele korte tijd als allround designer een plekje weten te veroveren tussen de grote namen zoals Eames en Le Corbusier. Zijn design loopt uiteen van het ontwerp van complete interieurs tot kleine massaproducten zoals tandenborstels en zeepbakjes. Het eerste design bedrijf dat Starck oprichtte richtte zich op opblaasbare design meubelen. In 1999 heeft hij met de projectontwikkelaar het bedrijf 'Yoo' opgericht voor het design en brandmarketing voor vastgoed zoals woningen, hotels en recreatie.

Starck design

Starck voor Alessi

De citruspers die Starck de naam juicy salif heeft meegegeven is misschien wel zijn meest bekende ontwerp geworden. Het design heeft zelfs een plekje gekregen in het Museum of Modern Art in New York, wat laat zien dat deze citruspers van Starck veel meer is dan een gebruiksvoorwerp. Het is uitgegroeid tot echt stijlicoon. Dat dit zo is, wordt bevestigd door het gerucht dat Starck over zijn ontwerp het volgende gezegd schijnt te hebben: "Mijn juicer is niet bedoeld om citroenen te persen, het is bedoeld om conversaties op gang te brengen."

Starck voor Kartell

Ook het design dat Starck voor Kartell heeft gemaakt zijn echte bestsellers. Wat te denken van bijvoorbeeld de schepping van het design van Dr. No, Lord Yo en Louis Ghost? Als je dit doet denken aan een James Bondfilm, dan zit je mis. Dit zijn namen die Starck heeft meegegeven aan stoelen en tafels. Dr. No en Lord Yo zijn twee typen stoelen met een bijzonder design die Starck voor Vitra heeft ontworpen. Louis Ghost is een transparante stoel van kunststof die een gestileerd design is van de bekende medaillon stoel in de oorspronkelijke stroming binnen de Barok tijd die zijn naam heeft te danken aan de toenmalige Franse koning Lodewijk XV (Louis XV in het Engels, vandaar de naam Louis Ghost). Net als de echte koning, heeft Louis Ghost ook een gemalin gekregen van Starck: Victoria Ghost. Dit is een slanke uitvoering zonder armleuningen.

Starck voor Vitra

Voor het succesvolle design label ontwierp Starck het sculpturale kantoormeubel Baobab. Dit design biedt door zijn vorm en kleuren het volmaakte tegenwicht in de wereld van rechte hoeken en saaiheid van kantoren. Dat mooi ook vooral praktisch kan zijn, wordt ook bewezen door deze creatie van Starck: het biedt ruim voldoende opbergruimte, heeft een heuse tool voor kabelmanagement (doorvoersparing, zodat niet alle snoeren voor de computer en telefoon los over de rand van het bureau hoeven te hangen) en is ook nog ergonomisch verantwoord.

Starck voor Driade

Miss Lacy is een misschien wat minder bekend ontwerp van Starck. Maar onbekend maakt zeker niet onbemind. Deze gracieuze stoel die Starck recent voor Driade heeft ontworpen heeft iets speels door de ronde vormen en het bloemmotief dat Starck gebruikte voor het design. Dat als materiaal roest vast staal is gekozen, maakt het design alleen maar sterker. Miss Lacy die pas in 2007 het levenslicht zag, is nu al een echte design klassieker.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden