Wie zijn Charles en Ray Eames

Designers duo Charles en Ray Eames

Charles en Ray Eames. Een echt designers duo. Het designers koppel heeft al heel wat mooi design onder de gezamelijke naam Eames op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het design van de Molded Plywood chair voor Herman Miller. Of het werelwijd bekende design voor Vitra. Het lijkt wel of elk design van de hand van Eames een succes is geworden. Hoe is het allemaal begonnen? Het schijnt dat Charles Eames ooit nog van school gestuurd is, omdat zijn inzichten 'te modern' waren. Ook werd zijn interesse in de (inmiddels legendarische) Frank Lloyd Wright niet op prijs gesteld. Dat opleiding dus gelukkig niet alles zegt, is door geen ander beter bewezen dan Eames. In 1941 trouwde het koppel en hebben zij hun gedeelde passie (design) gebundeld door samen nieuwe dingen te ontwerpen. Als designer wordt Eames samen met zijn vrouw tegenwoordig tot de grootheden der aarde op het gebied van design gerekend.

Eames Design

Eames design voor Herman Miller

Een zeer bekend design van Eames is de prachtige Eames lounge chair, ook wel bekend onder de naam Eames lounge 670 met bijbehorende voetenbank: de Eames Ottoman 671. Hoewel deze oorspronkelijk door Herman Miller werd geproduceerd, wordt deze design klassieker in Nederland tegenwoordig door Vitra geleverd.

Deze stoel uit 1956 is een moderne uitvoering van de fauteuil en is dus uitgevoerd in voor die tijd revolutionaire materialen, zoals multiplex en aluminium, maar wel gecombineerd met het luxe leer. Deze lounge chair is inmiddels uitgegroeid tot icoon van het moderne design en betekende een echte doorbraak voor het designers duo.

Een leuke variant op deze designklassieker is het design van de MAL1956. Dit is de Eames lounge chair met Ottoman, maar dan voor in de tuin. Volledig van weerbestendig kunststof. 

Dat Eames helemaal op de goede weg was geraakt met hun experimenten met multiplex, blijkt uit een ander bijzonder succesvol design: de Eames Molded Plywood Chair. Deze creatie van Eames is een paar jaartjes ouder dan de Eames lounge chair. De molded plywood chair zag het levenslicht in 1946. Met dit design heeft Eames feilloos de grenzen opgezocht van de mogelijkheden van multiplex. De golvende ronde vormen die de ergonomische lichaamsvorm volgen, bewijzen dat Eames niet enkel oog had voor de verschijningsvorm, maar ook het gebruik van het design.

Eames design voor Vitra

Hadden Ray en Charles Eames ooit kunnen vermoeden dat hun design serie die zij de toepasselijke naam Eames aluminium group hebben meegegeven zo'n doorslaand succes zou worden? Tegenwoordig geldt dat als je deze stoelen in je kantoor hebt staan, je wel succesvol móét zijn. Fantastisch resultaat dus van een fantastisch design. Deze ranke, gracieuze stoelen passen in elk (kantoor) interieur en trekken de aandacht van iedere design liefhebber door hun eenvoudige en bescheiden maar uiterst geraffineerde en uitgebalanceerde design.

Nog zo'n evergreen is de plastic armchair serie van Eames. De eenvoudige naam doet niet vermoeden welk succesvolle design erachter schuilgaat. Het design van de plastic armchair bestaat uit een basis kuipvormige stoel met daaronder een aantal varianten als onderstel. Je kunt de originele exemplaren herkennen aan de kenmerkende structuur in de kunststof kuipen die veroorzaakt wordt door de glasvezels waarmee het kunststof verstevigd is in de spuitmal. De modellen die tegenwoordig worden verkocht, hebben een egale oppervlaktestructuur.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden