Wie is Marcel Wanders

Wie is Marcel Wanders

Marcel Wanders is één van de meest succesvolle designers die Nederland rijk is. En niet alleen in eigen land wordt zijn design bijzonder gewaardeerd. Marcel Wanders heeft al heel wat design opdrachten gedaan voor grote internationale design labels zoals B&B Italia, Bisazza, Moroso, Poliform, Flos, Boffi, Cappellini, Droog Design en natuulijk het design label Moooi, waarvan Wanders tevens mede-eigenaar is.

Wat doet Marcel Wanders

Wat doet Marcel Wanders? Ontwerpen natuurlijk! En wat hij doet, doet hij goed. Want voor zijn design heeft Wanders al heel wat prijzen ontvangen, zoals in 2009 de red dot design award voor zijn Skygarden Pendant Lamp.

Marcel Wanders studio

Net als elke designer van betekenis heeft Marcel Wanders zijn eigen design studio die zijn naam draagt: Marcel Wanders studio. Vanuit deze studio ontwerpt Marcel Wanders met ondersteuning van een goed team designers onder andere meubels, maar ook interieur design. Hij schept dus niet alleen de objecten in de ruimte, maar ook de ruimte zelf als decor voor de meubels. En heel vaak is het decor zelf al zo mooi, dat het een product wordt. Zoals de mozaïek patronen die Marcel Wanders voor Bisazza heeft ontworpen.

MOOOI design

Naast de eigen design studio is Marcel Wanders ook oprichter en mede-eigenaar van het Nederlandse design label MOOOI design. Onder dit label wordt een aantal van zijn eigen ontwerpen uitgegeven, maar ook ontwerpen van andere top designers. Denk bijvoorbeeld aan de design evergreen van Bertjan Pot: de random light.

Design hotel Lute Suites

Lute Suites is een design hotel in Amsterdam dat door Marcel Wanders in samenwerking met de andere eigenaar Peter Lute is vormgegeven. Het hotel bestaat uit zeven luxe suites die elk afzonderlijk tot in het kleinste detail ontworpen zijn. Veel van Wanders' design komt hierin terug en zelfs heeft Wanders specifiek voor dit hotel een aantal nieuwe mozaïekpatronen ontworpen die nu in de collectie van het design label Bisazza zijn opgenomen. Meer weten over Lute Suites? Lees hier verder!

Design van Marcel Wanders

Knotted Chair

Niet veel designers kunnen zeggen dat één van hun ontwerpen in een museum staan. Marcel Wanders wel, want zijn debuutontwerp, de knotted chair, is rechtstreeks in het MoMA in New York terecht gekomen. Voor veel design liefhebbers 'the place to be'. De knotted chair is een design dat Wanders in samenwerking met het design label Mooi en de TU Delft heeft ontwikkeld.

Crochet Chair

Deze stoel heeft Marcel Wanders voor Droog Design ontworpen in het kader van het Smart Deco project. Helaas is deze stoel slechts in een oplage van twintig stuks gemaakt, dus de kans dat je de Crochet Chair bij iemand in de woonkamer tegenkomt is erg klein. De naam van de stoel verklapt al waar Wanders zijn inspiratie vond voor deze sculpturale stoel: in het chrochet. In het Nederlands vertaald: haken. Een wederom oud Hollandse bezigheid. En misschien wel een verwijzing naar de Knotted chair die aan elkaar 'geknoopt' lijkt te zijn?

Coffeetable

Een vrij recent ontwerp van Wanders zijn de vrolijk gekleurde 'kiezels' die de naam coffeetable dragen. Een leuke knipoog naar een puur Hollandse gewoonte. Wat belangrijker is dat Wanders telkens op zoek is naar de grenzen van materialen en de ongeschreven design regels.

Dit artikel stond in het teken van Marcel Wanders en zijn design. Lees hier verder als je meer wilt weten over Nederlands designers, zoals Gispen, Piet Hein Eek, Rietveld. Of andere grootheden in het design zoals Eames, Starck en Panton. En vraag je je ook wel eens af wat de mooiste design lampen, banken en stoelen zijn?


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden