Filmrecensie: Surrogates

Informatie

* Genre: Actie/science fiction/Thriller * Tijdsduur: 88 minuten * Jaar: 2009 * Leeftijd: 12 jaar * Ondertiteling: Engels, Nederlands. * Taal: Engels.

Het verhaal

Het verhaal begint erg sterk door het element dat mensen helemaal niet meer buiten komen en alleen nog maar een robot besturen die aan hun hersenen gekoppeld is. Het begint met twee mensen die vermoord worden doordat hun surrogaat robot aangevallen wordt door een nieuw wapen. Normaal is dit niet mogelijk vanwege de veiligheid die ingebouwd zit in de robotten. Een detective (Bruce Willis) gaat achter de moordenaar aan maar komt daardoor in een gebied waar geen robotten zijn toegestaan (hij maakt zelf ook gebruik van een surrogaat robot). Hierdoor komen we er achter dat er een groep mensen is die tegen het gebruik zijn van de surrogaat robotten en een gebied hebben opgezet waar deze niet mogen komen. Deze groep mensen wordt geleid door een man genaamd The Prophet. Als langzaam zich het verhaal ontvouwt komen we er achter dat de man die vermoord is eigenlijke zoon is van de uitvinder van de surrogaat robotten en deze ontslagen is in het bedrijf. Het doel was dus om de ex-directeur(Canter) te vermoorden maar in plaats van hem is zijn zoon vermoord en zint de man op wraak.

Het plot

Het plot is erg leuk en origineel doordat er alleen robotten op de wereld zijn en mensen helemaal niet meer buiten komen. De hoofdfiguren zijn de detective en Canter die veel met elkaar te maken hebben. Canter is de enige in de film die meerdere robotten kan besturen omdat normaal gesproken andere mensen dat niet mogen. Op een gegeven moment kan hij ook andere robotten overnemen en wordt het verhaal erg leuk omdat je dan niet meer weet wie wie is en zijn doel is dat mensen meer zelf buiten komen en minder gebruik maken van de robotten. Wat Carter probeert te bereiken is dat mensen minder gebruik maken van hun surrogaat en meer zelf buiten komen.

Mening/conclusie

Het verhaal begint erg sterk door de nieuwe elementen erin. Als de film zich vordert wordt het meer van hetzelfde behalve doordat je op een gegeven moment niet meer weet wie welke robot bestuurd. Als dit eenmaal duidelijk is is er nog wat emotioneels tussen de detective en zijn vrouw omdat die elkaar nooit meer echt zien en probeert Canter zijn plan ten uitvoer te brengen. Jammer hieraan is dat we niet weten wat het motief is van deze man behalve dat zijn zoon vermoord is en heeft deze film dus een slap einde. Mijn cijfer een 6 voor omdat er wat nieuwe elementen in zaten maar voor zon cast een slappe film.

Links