Filmrecensie Two Lovers: Niet zoals de titel doet vermoeden

De film begint in een situatie waarin velen van ons zouden eindigen als we zouden stoppen met handelen en te werken voor het leven. De verknipte man Leonard springt in het ijskoude water nabij Brighton Beach te New York. Hij wordt uit het water geholpen, maar dit neemt niet weg dat het de toon van de rest van de film zet.

Het Verhaal

Al snel blijkt dat zijn gedrag tevens wordt veroorzaakt door zijn thuissituatie, hij is al begin 30 en woont nog steeds samen met zijn ouders. Aangezien leeftijdgenoten al een zelfstandig bestaan leiden, zijn moeder overbezorgd en bemoeizuchtig is en zijn vader hem een vast baantje bij zijn eigen zaak heeft gegeven, is hij als een marionet aan een enkel draad. Hij is volledig de controle kwijt over zijn eigen leven.

Al snel komt daar de redder in nood, Sandra, een joodse meid uit een goede familie afkomstig, de dochter van de man die de zaak van Leonard's vader over gaat nemen. Mede dankzij de lichte pressie van beide ouders en het feit dat zijn leven door samenleven met haar zou zijn beklonken, maakt hem angstig om een relatie aan te gaan met haar.

Na een korte introductie van Sandra verschijnt Michelle ten tonele, deze is het tegenovergestelde van de keurige Sandra, maar vertoont misschien meer overeenkomsten met de ontspoorde Leonard. Ze heeft een relatie met een getrouwde man en leidt, ondanks dat haar appartement door hem wordt betaald, een onafhankelijk bestaan. Ze is een ongrijpbare en spannende vrouw waar veel mannen op zullen vallen. Dit doet zijn, niettegenstaande zijn leeftijd, puberlijke driften ontvlammen.

Het opmerkelijke aan dit geheel is dat hij zijn persoonlijk leven gescheiden houdt voor een ieder, hij deelt met niemand waarmee hij in aanraking komt zijn gevoelens, zelfs zijn ouders niet. Waarschijnlijk komt dit voort uit het feit dat hij nog naar zichzelf op zoek is.

In het midden van de film wordt duidelijk dat je Leonard zou kunnen omschrijven als een egoïst. Hij sluit zich volledig van anderen af om zich geheel op zichzelf te kunnen concentreren.

Plotseling bericht Michelle hem dat hij direct naar het dak moet komen, ze vertelt hem dat ze haar relatie met de getrouwde man heeft beëindigd, ze is zichtbaar geëmotioneerd en verkeert in volledige onzekerheid. Leonard vertelt dat hij van haar houdt. Omdat Michelle's kamer niet meer wordt betaald zal ze gaan verhuizen naar San Francisco, hij neemt het naïeve besluit om met haar mee te gaan. Na alle voorbereidingen te hebben getroffen krijgt Leonard te horen dat ze niet meegaat, de getrouwde man heeft zijn gezin verlaten en gaat met haar verder. Leonard geeft de recent gekochte verlovingsring die bedoeld was voor Michelle aan Sandra. Het verhaal eindigt.

Eindoordeel

Het rustieke filmwerk en de trieste filmmuziek maakt dat de film emotioneel gezien stevig overkomt. Het is dus niet zoals de titel doet vermoeden een luchtige romantisch komedische film. Thema's als jaloezie, wellust, het niet volwassen willen worden en misschien is er zelfs drang tot zelfvernietiging waar te nemen, maken het een pittige film. Ik heb de film twee malen gezien en geef het advies de film alleen te kijken, hij maakt dan de meeste indruk, maar dit kan vanzelfsprekend per persoon verschillen. Waar ik mee wil afsluiten is de opmerking dat in deze film zeer menselijke gedragingen worden getoond. Het verhaal is nog te bevatten voor de menselijke geest. Bekijk de film zelf en ondervindt hoe moeilijk het is er kritiek op te leveren.