Filmrecensie: The Comfort of Strangers

Verhaal

Colin (Rupert Everett) en Mary (de in 2009 overleden Natasha Richardson) zijn een stel op vakantie in Venetië. Al snel komt de kijker erachter dat ze in de gaten gehouden worden, maar door wie en waarom blijft onduidelijk. Als ze op een avond verdwaald zijn bij het zoeken naar een eetgelegenheid, staat opeens Robert (Christopher Walken) voor hun neus en zegt nog wel een tentje te weten. Colin en Mary gaan met Robert mee naar een kroegje waar Robert een merkwaardige monoloog geeft over een voorval in zijn jeugd waarbij hij streng gestraft werd door zijn vader. De volgende dag zitten Colin en Mary op een terras en zien Robert lopen. Ze zitten niet te wachten op het gezelschap van dit bizarre heerschap, maar hij komt vrolijk op hen af. Als ze hem zeggen dat ze op straat geslapen hebben omdat ze de weg niet wisten, biedt hij hen aan naar zijn huis mee te gaan. Het vermoeide paar stemt toe. Dit hadden ze beter niet kunnen doen...

Spanning

Het bovenstaande klinkt best spannend en dat is het in het begin ook wel. Er is vrijwel meteen duidelijk dat Colin en Mary op de een of andere manier in de problemen gaan komen. Met de komst van Robert is het zonneklaar dat hij daar een rol bij zal gaan spelen. De onzekerheid omtrent de vraag hoe, wat en wanneer de ellende gaat beginnen is een zeer aardig element, maar verder is de film niet echt een aanrader te noemen.

Niet overtuigend

De beelden van Venetië zijn natuurlijk altijd een plaatje, maar dat is niet genoeg om de aandacht er constant bij te houden. Dit komt vooral doordat de personages nogal ongeloofwaardig zijn. Robert en Caroline zijn meer karikatuur dan karakter met hun overdreven manier van doen terwijl Colin en Mary zich behoorlijk infantiel gedragen. Op een gegeven moment is het namelijk allang duidelijk dat ze Robert en Caroline moeten mijden voor hun eigen veiligheid maar toch laden ze zich in met het wonderlijke stel. Op zo'n moment is het heel makkelijk om als kijker te denken "nou, dan moeten ze het zelf maar weten ook", waardoor meeleven met de personages heel moeilijk wordt. En Robert en Caroline zijn zo raar dat met hen meeleven vanaf hun beider opkomst al geen optie meer is. Doordat de personages totaal ongeloofwaardig zijn, is het verhaal - dat op zich nog best aardig is, of had kunnen zijn - ook niet de moeite waard.

Algemene informatie

Dit thriller-achtige drama stamt uit 1990 en verscheen in januari 1991 in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Ian McEwan, die het in 1981 publiceerde. De voor twee Oscars genomineerde toneelschrijver Harold Pinter - die in 2005 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg - schreef het scenario. De regie was in handen van Paul Schrader.

De hoofdrollen worden gespeeld door:

  • Christopher Walken (als Robert)
  • Rupert Everett (als Colin)
  • Natasha Richardson (als Mary)
  • Helen Mirren (als Robert vrouw Caroline)

Op filmwebstek IMDb hebben een kleine 1.800 mensen de rolprent gemiddeld een 6,5 gegeven.