Welke animatiefilms heeft Pixar gemaakt

Inleiding

Eén van de bekendste filmstudio’s is waarschijnlijk Pixar. Dit bedrijf, onderdeel van Disney, heeft veel erg bekende en succesvolle animatiefilms gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Toy Story en Finding Nemo. Maar dit zijn natuurlijk niet de enige films die Pixar geproduceerd en uitgebracht heeft. Maar welke films heeft Pixar dan eigenlijk nog meer gemaakt?

De films

Vanaf 1995, toen Toy Story de eerste film was die het filmbedrijf maakte, zijn er in totaal 14 animatiefilms uitgebracht door Pixar. Veel hiervan zijn erg succesvol geworden: ze brachten honderden miljoenen euro’s in het laatje of wonnen belangrijke prijzen zoals een Oscar. Op verschillende films is ook al een vervolg gemaakt. De films die Pixar tot nu toe heeft gemaakt zijn:

Toy Story-trilogie

Toy Story (1995) was niet alleen de eerste film uitgebracht door Pixar, maar het was ook nog eens de allereerste lange computergeanimeerde speelfilm ter wereld. Mede hierdoor werd Toy Story een gigantisch succes: de film bracht bijna 360 miljoen dollar op. De drie films gaan allemaal over stukken speelgoed die tot leven komen wanneer hun eigenaar, Andy, niet aanwezig is. De bekendste stukken speelgoed zijn Woody en Buzz. Door de films heen hebben deze stukken speelgoed niet altijd een even goede relatie gehad. Uiteindelijk namen ze het toch altijd voor elkaar op en werden ze zelfs goede vrienden. In de films maken ze de spannendste avonturen mee. Er gaan geruchten dat er een vierde deel gemaakt gaat worden.

De meest succesvolle van de drie films is het laatste deel. Deze film bracht namelijk meer dan een miljard op en werd genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm én voor beste film. Uiteindelijk won de film alleen de prijs voor beste animatiefilm.       

Film

Jaar

Toy Story

1995

Toy Story 2

1999

Toy Story 3

2010

Een luizenleven

De originele titel van deze film is A Bug’s Life. Dit was de tweede film die Pixar uitbracht en net als de vorige film een groot succes. De film ontving destijds erg goede kritieken, maar tegenwoordig menen critici dat dit één van de mindere films van Pixar is. Een luizenleven gaat over Flip, een mier die heel veel apparaten uitvindt. Eén van zijn apparaten werkt totaal niet en per ongeluk verwoest hij de hele voedselvoorraad van de mieren. Dit komt op het foute moment. Ieder jaar komt namelijk een groep met vijandige sprinkhanen langs de mierenkolonie om een deel van hun voedsel op te eisen. Het is nu aan Flip om ervoor te zorgen dat de sprinkhanen toch het voedsel krijgen zonder de mierenkolonie iets aan te doen.

Film

Jaar

Een luizenleven

1998

Monsters-films

Er zijn in totaal twee zogenaamde Monsters-films gemaakt. De eerste was Monsters en co (Engelse titel: Monsters Inc.). Deze film kwam uit in 2001. De film was wederom een erg groot financieel succes. Dit was de eerste Pixar-film die niet door John Lasseter geregisseerd werd. Deze man maakte de andere films tot een groot succes. Nu er een nieuwe regisseur was, Pete Docter, bestond de angst dat Monsters en co niet zo’n groot succes zou worden als de voorgangers. Deze angst bleek echter voor niks. In 2013 kwam het langverwachte vervolg uit, Monsters University. De Monsters-films gaan over de vriendelijke monsters Sully en Mike. Zij gingen samen naar school en werken bij hetzelfde bedrijf. Hier loopt niet altijd alles op rolletjes en Sully en Mike komen in een aantal gevaarlijke situaties terecht. Monsters university is de eerste prequel van Disney. Dat is een vervolgfilm die een verhaal vertelt dat zich voor de originele film afspeelde.

Film

Jaar

Monsters en co

2001

Monsters university

2013

Finding Nemo

Deze film, uitgebracht in 2003, werd ook weer door een andere persoon geregisseerd: Andrew Stanton. Deze film was een echte uitdaging voor de Pixar-animatoren. Ze moesten namelijk een hele nieuwe dimensie onderzoeken: de zee. Alle voorgaande films speelden zich gewoon op het droge af. De film gaat over de kleine clownsvis Nemo en zijn vader Marvin. Marvin is een erg bezorgde en beschermende vader. Hij verliest Nemo geen moment uit het oog. Nemo is dit zat, hij wil laten zijn dat hij best zonder zijn vader kan. Wanneer hij uit protest alleen aan het zwemmen is, wordt hij echter meegenomen door een aantal duikers. Aan Marvin is het nu de taak om Nemo weer terug te vinden.

Finding Nemo was het vijfde grote succes op rij voor Pixar. Het bracht ruim 850 miljoen dollar op én won ook nog eens de Oscar voor beste animatiefilm.

Film

Jaar

Finding Nemo

2003

The Incredibles

Deze film, die gaat over een familie vol met superhelden, is gemaakt een beetje in de stijl van de jaren ’60. Dit werd gedaan omdat in die periode superhelden als Spiderman en Superman op het hoogtepunt van hun populariteit waren. The Incredibles gaat dus over een familie die bestaat uit superhelden die noodgedwongen hun krachten nooit mogen gebruiken. In de tijd waarin het gezin leeft, worden superhelden namelijk niet meer gewaardeerd. Maar op een dag wordt de vader van de familie benaderd om het superheldenbestaan weer op te pakken…

Uit onderzoek is gebleken dat de fans van de animatiefilms van Pixar het liefst op deze film een vervolg zouden willen zien. Het lijkt er echter nog niet op dat dit langverwachte vervolg snel zal komen. The Incredibles was wat minder succesvol dan de voorganger Finding Nemo qua opbrengt, maar won toch een Oscar voor beste animatiefilm.

Film

Jaar

The Incredibles

2004

Cars-films

Na een aantal jaren zonder hem, werd deze film weer wel geregisseerd door John Lasseter. Dit was eigenlijk de eerste Pixar-film die wat mindere kritieken kreeg. Dit kwam doordat Cars een film is die toch meer op kleine kinderen gericht is, terwijl de vorige Pixar-films voor zowel jong als oud geschikt waren. Onder de kinderen zijn de twee Cars-films wel een gigantisch succes. Tot op de dag van vandaag wordt er speelgoed en andere merchandise van de films gemaakt. De eerste Cars gaat over Lightning McQueen, een jonge raceauto. Hij komt terecht in een klein stadje, waar hij belangrijke dingen over vriendschap leert. De tweede film gaat ook weer over deze auto. Deze keer doet hij mee aan een grote racewedstrijd.

Film

Jaar

Cars

2005

Cars 2

2011

Ratatouille

In 2007 kwam de film Ratatouille uit, geregisseerd door Brad Bird. Volgens de critici is dit één van de beste Pixar-films. De film gaat over een pratende rat in de culinaire hoofdstad van de wereld, Parijs. Zijn grootste passie is koken. Maar omdat hij een rat is, is het nog niet zo gemakkelijk voor hem om ook daadwerkelijk in een keuken aan de slag te kunnen. Ratten horen namelijk helemaal niet in de keuken! In deze film doet Remy er alles aan om zijn droom toch te kunnen verwezenlijken.

Opvallend feitje is dat, nadat deze film uitgebracht werd, de verkoopcijfers van ratten enorm omhoogschoot. Dit was de derde Pixar-film, na Finding Nemo en The Incredibles, die een Oscar won voor beste animatiefilm. Ook financieel gezien was Ratatouille een behoorlijk succes: het bracht ruim 620 miljoen Amerikaanse dollar in het laatje.

Film

Jaar

Ratatouille

2007

WALL-E

Deze film werd geregisseerd door Andrew Stanton, die ook al Finding Nemo voor zijn rekening had genomen. De film gaat over de robot WALL-E die de aarde moet opruimen, nadat deze door de mensen gigantisch vervuild was. De vervuiling was zo groot dat alle mensen in een ruimteschip de aarde verlaten hebben. Pas als WALL-E de hele aarde heeft opgeruimd en er weer mogelijkheid is tot leven, kunnen de mensen terugkomen. Wanneer WALL-E de robot EVE tegenkomt, verandert alles drastisch… In deze film wordt in het eerste halfuur geen woord gesproken.

Dit was het tweede achtereenvolgende jaar dat een Pixar-film een Oscar won voor beste animatiefilm en de vierde keer in totaal.

Film

Jaar

WALL-E

2008

Up

Deze film werd in 2009 uitgebracht onder leiding van regisseur Pete Docter. Het meest kenmerkende aan deze film is het huisje van Carl, die aan zijn dak tientallen heliumballonnen heeft gebonden. Met deze heliumballonnen laat hij zijn huis in de lucht vliegen, om te vluchten voor de mensen die hem in een bejaardenhuis willen stoppen. Tegelijkertijd gaat nu zijn grootste droom in vervulling: hij gaat op avontuur. Dit avontuur beleeft hij samen met scout Russel. De openingsscènes van de film zijn volgens verschillende critici erg emotioneel. Niet iedereen kan het droog houden tijdens de eerste minuten.

Er leek geen einde te komen aan het succes van Pixar. Up werd namelijk de eerste film die zowel een Oscarnominatie kreeg voor beste animatiefilm als beste film. Uiteindelijk werd de Oscar voor beste animatie gewonnen.

Film

Jaar

Up

2009

Brave

Brave was de eerste Pixar-film die werd geregisseerd door een vrouw: Brenda Chapman. Het was ook nog eens de eerste Pixar-film met een vrouw in de hoofdrol. De kritieken voor deze film waren niet heel erg lovend. Er werd gezegd dat deze film te simpel was voor Pixar en daardoor dus tegenviel. Ondanks deze kritieken won Brave toch een Oscar voor beste animatiefilm. Volgens veel critici is dit onterecht.

Brave gaat over prinses Meridah. Haar moeder heeft haar hele leven al voor haar uitgestippeld. Meridah kan hier echter niet mee leven, ze wil vrij zijn. Wanneer ze zich los wil maken van haar moeder, gaan er een aantal dingen vreselijk mis.

Film

Jaar

Brave

2012

Verwachte films

Omdat alle Pixar-films op financieel gebied een groot succes waren, is het erg goed te begrijpen dat er in de toekomst nog meer films gemaakt gaan worden. Pixar heeft bekend gemaakt meerdere films in de planning te hebben staan. Dit zijn veel nieuwe, originele films. Er zit echter ook één vervolg bij op Finding Nemo.

Film

Verwacht

Opmerkingen

The Good Dinosaur

2014

Deze film gaat waarschijnlijk over een dinosaurus en een kindje.

Inside Out

2015

Dit verhaal speelt zich af in de hersenen. Waarschijnlijk gaat Pete Docter deze film regisseren.

Finding Dory

2015

Het vervolg op Finding Nemo. Deze keer speelt Dory de hoofdrol, waar ze in de vorige film nog een bijrol had.

Nog geen titel

2016

Deze film gaat over de Dag van de Doden in Mexico.

Conclusie

Pixar heeft op dit moment 14 animatiefilms uitgebracht en heeft er nog meer in de planning staan. Veel van deze films hebben prijzen gewonnen en miljoenen euro’s opgebracht. Ben je geïnspireerd door dit artikel en door de films van Pixar? Dan is het een aanrader om naar de tentoonstelling over de Pixar-films 'PIXAR: 25 years of animation' te gaan die nu te zien is in de Amsterdam Expo. Tot 27 oktober 2013 kun je hier terecht voor alle informatie over de Pixar-animatiefilms. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Coolcaesar, Antoine Taveneaux