Wat is de oudste film ooit

Inleiding

De afgelopen jaren zijn (bioscoop)films populairder dan ooit tevoren. Steeds meer films behalen de magische grens van 1 miljard dollar aan opbrengst, met als hoogtepunt de film Avatar uit 2009. Deze film bracht maar liefst 2,8 miljard dollar in het laatje. De filmindustrie was echter niet altijd zo groot. In de beginjaren werden er ook maar af en toe films gemaakt. Maar welke film werd er nou eigenlijk als allereerste gemaakt? Hoe lang geleden gebeurde dat?

Roundhay Garden Scene

De Roundhay Garden Scene, dat is de naam van het filmpje dat gezien wordt als de allereerste gemaakte film die ook bewaard is gebleven. Het is dus mogelijk dat er vóór de Roundhay Garden Scene al eerder films zijn gemaakt, maar van dat bestaan weten wij nu niet meer doordat de films niet bewaard zijn gebleven. De Roundhay Garden Scene werd opgenomen op 14 oktober 1888, dat is dus al zo’n 125 jaar geleden. De ‘’cameraman’’ was de Franse uitvinder Louis Le Prince. Het is lastig om de Roundhay Garden Scene een echte film te noemen, het fragment duurt namelijk maar 2 seconden en er zit geen geluid bij. Vanzelfsprekend is de film in zwart-wit opgenomen. Ondanks de korte speelduur is er best veel te zien in de scène. Er komen vier personen in voor, te weten: Harriet Hartley, Adolphe Le Prince (de zoon van Louis), Sarah Whitley (schoonmoeder van Louis) en Joseph Whitley (schoonvader van Louis). De film speelt zich af in de tuin van het huis van de Whitleys. Dat huis ligt in Roundhay, een deel van de Engelse stad Leeds. In de film is te zien hoe de vier personen lachend door de tuin lopen. Sarah draait zich om en de jas van Joseph waait omhoog.

Na de opname

Het is een geweldige prestatie geweest om in 1888 een film te hebben gemaakt. De film staat echter niet alleen maar bekend om de historische waarde. Met de Roundhay Garden Scene is namelijk ook erg veel drama en tragedie gemoeid. De schoonmoeder van Louis Le Prince, mevrouw Whitley, stierf namelijk tien dagen nadat de film was opgenomen. Ze is 72 jaar geworden. Twee jaar na de opname van de film raakte Louis Le Prince vermist. Er doen de wildste verhalen de ronde over zijn verdwijning. Er wordt onder andere gezegd dat hij zichzelf heeft verdronken wegens financiële problemen. Een ander verhaal is dat hij wegens die financiële problemen weggevlucht is met behulp van zijn familie. De verdrinkingstheorie is echter de meest waarschijnlijke. De Franse politie heeft een foto uit 1890 waarop het lijk van een verdronken man te zien is, naar alle waarschijnlijkheid Louis Le Prince. Of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat het een ongeluk was, zullen we nooit zeker weten. Tot overmaat van ramp werd in 1902 Adolphe Le Prince, die ook in de film te zien was, doodgeschoten in New York.

Andere oude films

Na de Roundhay Garden Scene ging het hard met de filmindustrie. In de jaren na de opname werd steeds beter opnamemateriaal uitgevonden en ook de filmprojectoren werden sterk verbeterd. Onder andere Thomas Edison was hier nauw bij betrokken. In 1894 werd de eerste filmvoorstelling gehouden en in 1906 kwam de allereerste lange film uit. Deze film heet The Story of Kelly Gang en duurde zo’n 70 minuten. Helaas zijn er van deze Australische film nog maar een aantal losse fragmenten over. In 1910 werd de allereerste Hollywoodfilm gemaakt, In Old California. Deze duurde maar 17 minuten. Een andere legendarische oude film is La Voyage dans la Lune uit 1902, over een raket die op de maan landt. 

Ook in Nederland werden inmiddels films gemaakt. De eerste film van Nederlandse bodem stamt al uit 1896. Dat is dus maar een aantal jaren na de Roundhay Garden Scene. Deze Nederlandse film heet Gestoorde hengelaar en is een komedie. Helaas is deze film niet meer bewaard gebleven. We weten wel dat Lion Solser en Piet Hesse, twee grootheden destijds, de hoofdrollen speelden. De oudste Nederlandse film die ook bewaard gebleven is, heet De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort uit 1905, geregisseerd door Willy Mullens. Deze film gaat over een man die op het strand zijn broek uittrekt om te voorkomen dat deze nat wordt. Een politieman ziet dit echter als onzedelijk gedrag en pakt de man op.   

Conclusie

De oudste film die ooit is gemaakt en ook bewaard is gebleven, is de Roundhay Garden Scene uit 1888. Deze werd in Engeland opgenomen door de Fransman Louis Le Prince. Het filmpje duurt twee seconden en toont hoe vier mensen lachend in een tuin lopen. Andere oude films zijn "The Story of Kelly Gang" uit 1906 (de eerste lange film) en "Gestoorde hengelaar" uit 1896 (de eerste Nederlandse film).