Hoe is de film ontstaan

De uitvinding van de film

Het menselijk oog werkt zodanig dat wanneer het 16 beelden per seconde ontvangt, dit in het menselijk brein wordt geconverteerd tot een bewegend beeld. Om bewegend beeld te maken moest er een camera ontwikkeld worden die 16 foto's per seconde kon maken. Daarnaast moest er een projector gemaakt worden die 16 beelden per seconde kon projecteren. De film moest bovendien snel door de camera kunnen bewegen en zowel in de projector als camera passen.

Pioniers

Rond de 1890s zijn er dan vele pioniers van de film:

  • Mybridge's multiple-camera set-up

Eadweard Muybridge was fotograaf. Hij fotografeerde een bewegend paard door twaalf fototoestellen naast elkaar te plaatsen en om de halve seconde een foto te maken.

  • Reynaud's praxinoscoop

Emile Reynaud gebruikte spiegels en een 'spinning drum' om getekende plaatjes te projecteren op een geschilderde achtergrond. Hij was de eerste cineast die publiekelijk bewegende beelden vertoonde.

  • Lumiere's cinematographe

Met de cinematographe van de gebroeders Lumiere was de film in 1897 eindelijk een feit. De cinematographe funcitoneerde als camera, afdrukker en projector. Het apparaat filmde 16 frames per seconde. Dat werd de norm voor de komende 20 jaar. Een van hun beroemdste film is 'Workers Leaving the Factory'.

In het begin was film voornamelijk goedkoop visueel vermaak voor de massa. Er waren veel reizende theaters. De uitvinding van de film komt net na de industriële revolutie, net als de telefoon, de fonograaf en de automobile. Al snel stond vast dat het een grote industrie zou gaan worden.

Grote filmproducenten

Films werden de eerste tien jaar voornamelijk in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten gemaakt. Frankrijk kende al snel grote filmproducenten:

  • de gebroeders Lumiere
  • Georges Melies
  • Pathe
  • Gaumont

In Engeland verwierf de zogenoemde Brighton School o.l.v. Smith en Williamson bekendheid door het gebruik van special effects.

Amerika produceerde verreweg de meeste films. Griffith en Porter waren de toonaangevende reggisseurs gedurende de eerste periode van de film.