Ontstaan internationale filmindustrie

Inleiding

Tussen 1905 en 1912 onderging de (dan nog steeds stille) film enorme veranderingen. De film werd mainstream. Steeds meer theaters opende hun deuren. Films kwamen voornamelijk uit Frankrijk, Italie en de Verenigde Staten. Deze landen waren koplopers in de internationale filmindustrie.

Frankrijk

De filmindustrie floreerde vooral in Frankrijk. Franse films werden over de hele wereld vertoond en werden het meest bezocht. Pathé en Gaumont bleven maar uitbreiden. Door de sociale revolutie en de opkomst van het arbeidsrecht werden werktijden korter. Mensen kregen meer vrije tijd en hadden daardoor meer tijd om naar de bioscoop te gaan. Film is bovendien niet seizoensgebonden. Je kunt er zowel met mooi als met slecht weer naartoe.

Italie

De italianen maakten in deze periode vooral epische films. Helaas hadden de italianen een tekort aan ervaren personeel en kochten ze (met name) filmmakers uit Frankrijk weg. Hierdoor was de Italiaanse film in deze tijd vooral een kopie van de Franse film.

Verenigde Staten en Hollywood

Tussen 1905 en 1907 opende een gigantisch aantal filmtheaters in Amerika hun deuren. Dit wordt ook wel de 'nickelodeon boom' genoemd. De entreeprijs was een 'nickel' (stuiver) en de theaters in de V.S. danken hun bijnaam 'nickelodeons' aan deze tijd.

De filmindustrie in de VS vestigd zich al snel in Hollywood. Het was er altijd helder en droog weer. Daarnaast waren er veel verschillende landschappen, zoals woestijnen, bossen en oceanen. In die tijd was de Western bovendien een populair genre. Hollywood had wat dat betreft alles in huis.

Vanaf het begin werd er al geexpirimenteerd met narratie. Echter is er pas vanaf 1917 sprake van de klassieke hollywoodfilm.