WO I en de film

De Eerste Wereld Oorlog (WOI) is een keerpunt in de geschiedenis van de film. Tijdens de oorlogsjaren werd Hollywood een ware filmindustrie. De meeste films kwamen dan ook uit Amerika. Door WOI was er in veel landen te weinig geld om films te maken. Het geld ging immers naar de oorlogsindustrie. Voor veel landen was het goedkoper om een film te imorteren uit Amerika dan er zelf eentje te maken. In deze periode wordt de feature-film de internationale standaard.

De oorlog isoleerde ook sommige landen waardoor de nationale cinema opkwam. Dit gold zeker voor Duitsland en Rusland. Het grappige was dat ondanks de isolatie de vraag naar film bleef. Omdat er geen handel in films was, waren de geisoleerde landen genoodzaakt zelf films te maken. Dit leidde in Duitsland en Rusland tot een hele eigen stijl van filmmaken.

Duitsland

Tijdens WOI weerde Duitsland veel films. Met name Deense films waren niet welkom vanwege anti-Duitse elementen. Dit stimuleerde de nationale filmindustrie. Vooral de zogeheten 'autorenfilm' waren razend populair. Dit zijn films gebaseerd op verhalen van beroemde schrijvers.

Rusland

Ook Rusland was geisoleerd tijdens de oorlog waardoor een bloeiende filmindustrie kon ontstaan. De Russische film en de Russische manier van filmmaken was niet populair in het buitenland en bleef zelfs zo'n 70 jaar nagenoeg onbekend. De Russen hadden een unieke benadering tot het medium film. De films liepen bijna allemaal slecht af. Bij de Russen waren films met een 'happy end' niet populair.