Wat is kunst

Kunst

Kunst is een begrip wat door de hele geschiedenis van de mensheid heen erg belangrijk is geweest. Kunst is onder te verdelen in vele vormen zoals muziek, dans, theater, en tekenen enz.

Tegenwoordig worden ook nieuwe media zoals film, korte film, animatie en andere mediale vormen soms tot de kunst gerekend. Echter voor echte goede kunst zal je eerst een vaardigheid goed moeten kunnen en daarna aan de voorwaarde van kunst voldoen.

Wat is de voorwaarde voor kunst?

Als enige echte voorwaarde heeft kunst daarbij dat het werk op zichzelf staand is, het geen kopie mag worden genoemd en autotelisch is: kunst heeft dus een doel in zichzelf.

Dit in tegenstelling tot toegepaste kunst dat juist wel een doel heeft en geïntegreerd is.

Staat het werk niet op zichzelf dan is het zoals men wel eens noemt een vak en dit valt dan vaak onder een ambacht en het werk kan als het van goede kwaliteit is uitgroeien tot eventueel kunst. Mensen die uitblinken in hun ambacht, kunnen soms ook grote kunstenaars worden omdat zij op hun vakgebied kunnen spelen met de elementen.

Over het algemeen heeft een uitmuntend kunstenaar de beschikking over een vaardigheid die anderen zich niet zo makkelijk eigen maken.

Kunst , een bron van schoonheid en inspiratie

In de oudheid is kunst altijd al het symbool geweest voor schoonheid en inspiratie. De ontwikkeling in de kunsten was vaak maatgevend voor de mate van welvaart en was vaak alleen weggelegd voor de doorgaans meer ontwikkeldere klasse. Men zag en ziet kunst als symbool van het menselijk doel en het menselijk bestaan als een abstracte vorm van kunst.

Een beetje kunstgeschiedenis

Dat kunst een belangrijk doel heeft in de geschiedenis van de mensheid is terug te zien in de verscheidenheid aan overgebleven objecten in de tijdspanne waar kunst is terug te vinden. Vanaf de pre-historie tot vandaag de dag speelt kunst een belangrijke rol in de overlevering van generatie tot generatie.

Ars pro toto:

Een erg bekend begrip is Ars Pro Toto, wat in het Nederlands betekent: Kunst voor het geheel. Als je ars pro toto wat vrijer interpreteert kan je dit vertalen naar: kunst voor alles of kunst voor het geheel. 'Alles' heeft hier dan betrekking op de samenleving of de mensheid als geheel.

De uitdrukking doelt hiermee op de rol van kunst binnen de samenleving en de manier waarop hiermee wordt omgegaan.

relatie: Pars pro toto

De uitdrukking Ars pro toto heeft een relatie met de vaker gebruikte uitdrukking: pars pro toto, wat betekent deel van het geheel. Pars pro toto wordt vaak gebruik, een voorbeeld: een deel, vaak een icoon, staat voor een gehele organisatie, object of een entiteit.

Wat is de rol van kunst?

De kunst van tegenwoordig is vooral nuttig ter inspiratie en vermenging van verschillende meningen en vooroordelen. Over het algemeen komen mensen niet zo gauw buiten hun bekende straatje en met andere culturen en andere levensstijlen in aanraking. Kunst maakt een kennismaking op een veilige manier mogelijk en geeft je een blik in een andere creatieve belevingswereld.

kunst uit andere tijden

Als je kunst uit vorige decennia en eerdere eeuwen gaat bekijken kan je jezelf een beeld vormen uit hoe de mensen in die tijd samenleefden. Vaak zijn de afgebeelde zaken gewone afbeeldingen van vaak redelijk simpele gebruiken en voor destijds alledaagse dingen.

Je ziet hoe samenlevingen destijds leefden, welke personen/mensen belangrijk waren, hoe de kunstenaar of degenen die als object zijn vastgelegd dachten over bepaalde zaken destijds. Daarbij is er een verscheidenheid aan kunst en kunstvormen. Een mooi voorbeeld hiervan is Leonardo da Vincy die men zijn ideeën al ver voorop liep in de tijd over hoe een mens in elkaar zat, hoe een mens zou kunnen vliegen etc.

Hoe wordt kunst gewaardeerd?

Kunst waardering is een redelijk moeilijk aan te duiden iets. De waarde van kunst is in beginsel afgeleid van de hoeveelheid tijd die erin is gestopt en hoe de vaardigheid van de kunstenaar is uitgekomen in hetgeen is gemaakt.

Daarbij is de waarde mede afhankelijk van de bekendheid van de kunstenaar en de historische waarde van het werk, maar ook de vaardigheid die nodig is om iets te maken. Soms maken kunstenaars iets wat weer van exclusieve objecten is gemaakt, dit maakt een werk vaak al gelijk redelijk van waarde, echter valt dit meer in de categorie opmerkelijke creatieve artikelen die beduidend minder van waarde zijn.

Waardebepaling heeft ook betrekking op vervangingswaarde. De echte grote bekende meesters/kunstenaars worden vaak bekend na hun overlijden. De waardebepaling van een kunstwerk heeft dan meer betrekking op de historische waarde en de veranderingsmogelijkheid. Aangezien een kunstenaar niet meer aanwezig is wordt een werk exclusiever met als gevolg dat de waarde in de meeste gevallen zal stijgen.

Daarnaast heb je ook nog de emotionele waarde. Deze is helemaal raar verdeeld maar ook weer heel logisch. Wat voor de een een hele grote emotionele waarde heeft, zal voor de ander beduidend minder zijn en voor critici soms helemaal geen waarde hebben. De emotionele waarde is dan ook meer de waarde die er door een grote groep mensen aan wordt toegedicht of er een band mee hebben. De totale waarde is een som van alle aspecten...

Tips

Meer over kunstig meubilair vind u op http://www.design-on-stock.nl @@design on stock.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden