Wat is mediakunst

Dat er media is en kunst, dat wisten we al lang, echter nog niet dat vele actuele kunstvormen eigenlijk mediakunst zijn is voor velen nieuw!

Door het experimenteren met media en verschillende kunstvormen kan je al aardig een statement maken die mediakunst heet. Hieronder zal het je wat meer duideljik worden wat nu media kunst is en hoe dit is ontstaan.

Wat is mediakunst

Media kunst is kunst dat gebruik maak van media of zich integreert met media. Nu is dit wel wat abstract. Om het iets te verduidelijken gaan we er even vanuit dat je weet wat kunst is, want media kunst is niet veel anders dan kunst met een vorm van media erin.

Het onstaat van mediakunst

Mediakunst is ontstaan vlak na de 2e wereldoorlog. Hoewel men eigenlijk niet echt kan spreken over het ontstaan van kunst is het meer het tijdsbeeld dat deze vorm van kunst gemeengoed heeft gemaakt. Mede door de rol van meerdere electrische apparaten in het huishouden zijn steeds meer alledaagse dingen naar een vorm van kunst doorontwikkeld. Net als alle vormen van kunst is dus mediakunst niet meer dan een reactie en uiting die betrekking heeft op de huidige tijd.

Doel van mediakunst

Mediakunst heeft net zoals kunst puur als doel inspiratie en een herrinneringseffect. Daarbij heeft het dezelfde doelen als algemene kunst en kan je deze kunststroming op dezelfde manier indelen als normale kunst.

Kunst stromingen

Er zijn verschillende stromingen binnen de mediakunst te vinden. Een heel belangrijke vorm is de vintage vorm. Deze kunstvorm heeft een hele diverse manier van presenteren en je kan het bijna overal wel vinden of terug zien!

Vintage stroming

De vintage kunst grijpt terug op de revolutie die de media heeft doorgemaakt in de jaren 50 en 70. Maar ook doorgaans oudere media zoals kranten worden vaak gebruikt en verheven tot vormen van kunst en zijn soms heel erg succesvol in de commerciele sectoren! Bij vintage zie je ook het gebruik van oudere apparaten en meganieken uit de jaren 50 tot 70 terug. In deze tijd werden de zwartwit tv’s gemeendgoed en had bijna iedereen wel een radio.

Industriele stroming

Je kan ook denken aan de basis van het ontstaan van de digitale tijdperk en de invoering van het gebruik van stroom en de uitvinding van de gloeilamp(vanaf 1879) en het massale gebruik daarvan in de ontwikkeling van de industrie. In deze vorm worden vaak onderdelen uit de distributie van stroom gebruikt: oude bacalieten (of bakelieten??) stopcontacten, aan en uit schakelaars en stoppengroepen die je in oude fabrieksgebouwen kan vinden. Hierbij probeert een kunstenaar vaak de sfeer van het pre-industriële en industriële tijdperk na te bootsen.

Actuele mediakunst stroming

De actuelere stromingen hebben meer raakvlakken met de manier waarop je verschillende actuele media kan gebruiken. Voorbeelden van deze media zijn tegenwoordig redelijk gemeengoed en bijna overal te vinden. Hierbij kan je denken aan fotografie en film, tot sms en kunst over en in combinatie met internet.

Kunst interactief

Door de vele manieren van het gebruik van media, media is een medium dat iemand iets verteld of iemand iets tot iets beweegt, kan je zien dat kunst ook veel interactiever wordt. Er zijn vele manieren waarop je met gebruiker kan communiceren of gewoon kan reageren. Hierdoor biedt mediakunst vaak een extra dimensie van kijken, maar is het ook een vorm van het combineren en experimenteren met aanwezige middelen.

Toegepaste kunst

Als mediakunst een nuttige rol krijgt toebedeeld dan heet het toegepaste kunst. Er zijn vele voorbeelden te vinden van toegepaste mediakunst die vooral als doel hebben het leven leuker te maken. Om mediakunst te begrijpen is het vaak handig om wat voorbeelden te bekijken. Er zijn ook praktische voorbeelden waartoe mediakunst kan leiden en waar mediakunst toe kan dienen.

Kunst voorbeelden

Hier wat simpele voorbeelden van mediakunst:

  • VJ-en: VJ op Intrance
  • Lichtobjecten disco: http://www.youtube.com/watch?v=Ii8wPQFWywA
  • leuke impressie verlichting objecten: http://www.youtube.com/watch?v=MFY_rmbp7NA
  • http://muurschilderingen.2link.be@@muurschilderingen

Veel plezier met media-kunst maken of kijken! Niet alleen leuk voor volwassenen. Oook kinderen kunnen plezier beleven aan kunst en mediakunst. Geef kinderen de ruimte en zie hoe http://www.creatieveworkshops.info/Leuke_workshops_voor_kinderen@@creatief kinderen kunnen zijn.

Invloeden

Boze tongen beweren dat http://drugs.go2.be@@drugs van invloed is geweest op het ontstaan van verschillende goede kunst en kunstprojecten.

Kunst opleidingen

Er zijn enkele zeer goede opleidingen voor kunstenaars. Denk aan de Aki in Enschede http://hogeronderwijs.2link.be@@Kunst opleiding.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden