Worden de Skechers en Shape Ups een zomerhit

Inleiding

Voluit worden deze schoenen Skechers Shape Ups genoemd. Sportschoenen, wandelschoenen, joggingschoenen: waar horen ze eigenlijk thuis in dit rijtje? Volgens de reclame is het de nieuwe wellnes-schoen… of is het de zoveelste Amerikaanse hype die met veel bombarie wordt aangekondigd, zoals de Crocs enkele zomers geleden…

 
 

Wie is Skechers?

Skechers is het Amerikaanse bedrijf in Manhattan dat de schoenen fabriceert en wereldwijd verdeelt. De schoenen worden in verschillende landen gemaakt en dat kan je zien aan het ‘Made in...’ label in elk schoen.

Verkoopstrategie

Typisch Amerikaans is het gezondheidsaspect dat weer eens als verkooptruc wordt gepromoot. Shape ups zorgen ervoor dat je gewicht verliest, zorgen dat je stevige spieren ontwikkelt en verbeteren de bloedsomloop.

Hoe?

Shape vrouw 100.jpg

• Wat deze schoenen uitwendig duidelijk doet opvallen, is de ronde buitenzool. Daarnaast zijn ze voorzien van een kinetisch hielstuk. Deze 2 onderdelen staan borg voor een uitstekende schokdemping.

  • Anderzijds zorgt deze constructie voor een ‘natuurlijke instabiliteit’ waardoor je meer energie verbruikt (gewichtsverlies) en meer spieren gaat aanspreken om in balans te blijven (training van de spieren). Hierdoor passen deze schoenen in elk straatje: werk, vrije tijd, joggen, wandelen, vakantie, kortom een gezonde hit!

Prijs en assortiment

De Europese collectie is beperkt.

Skechers-teenslippers.jpg
  1. De teenslippers heb je voor 39,50 Euro (3 kleuren, eenvoudige uitvoering) of 34,95 euro voor het model met de plateauzool (zwart en rood).
  2. De Shape ups: zowel heren als dames: € 99,95.
  3. Bij Wehkamp en Neckermann (NL) en La Redoute (BE) zijn ze online te bestellen.

Gezondheid beloven mag niet meer zomaar!

Shape logo.jpg

♦ Sinds 2007 is er een Europese verordening omtrent reclame die met gezondheid heeft te maken. Fabricanten mogen gezondheid voor hun producten alleen maar doen als hun beloften echt wáár zijn en ze moeten dat kunnen bewijzen. Tot nu toe is deze wetgeving beperkt tot de voedingsindustrie. Voor gezondheidsclaims is de toestand nog niet geregeld en wordt er gewerkt aan een lijst met toegestane gezondheidsclaims. Ook hier is de strekking dat het roepen van gezondheidsslogans bewezen moeten worden. Aangezien dit echter een Europese wetis, is het nog maar de vraag of dit ook voor niet-Europese producten geldt en wanneer de uitbreiding komt naar niet voeding gerelateerde producten. Er is dus nog een hele lange weg te gaan!

♦ Anderzijds is de toestand onrustwekkend: denk maar aan al die Chinese rommel die onze winkels overspoelt met gevaarlijk speelgoed, ongezonde kleurstoffen, namaak medicijnen, donsmaffia en gekleurd ondergoed. Tegenwoordig moet je eigenlijk bang worden als er ‘Made in China’ op je koopwaar staat!

Conclusie

Omdat de fabrikant zelf beweert dat de schoen instabiel is, is hij zeker niet aan te bevelen voor de regelmatige jogger, laat staan voor de marathonloper. Instabiele schoenen zijn gevaarlijk om spierblessures op te lopen en veroorzaken overbelasting van spieren en gewrichten. Als vrijetijdsschoen kan het een aangenaam schoeisel zijn door de vering die de zolen beloven. Een échte loopschoen is het dus niet, een wellness-schoen in de zin van draagcomfort zou kunnen. Maar wellness in de zin van ‘kilo’s verliezen’ is dan ook weer schromelijk overdreven.

Links

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden