Wat zijn houten blaasinstrumenten

Inleiding

Bij alle houten blaasinstrumenten zet je je lippen tegen het mondstuk om er geluid uit te krijgen. Aan het mondstuk zit een stukje riet vast. Omdat je op dat mondstuk gaat blazen, gaat het riet heel snel trillen. De lucht in de buis van het blaasinstrument gaat trillen en daardoor ontstaat er geluid. Het riet van een houten blaasinstrument zorgt voor de aparte klank.

Voorbeelden van houten blaasinstrumenten zijn de hobo, de klarinet, de fagot, de fluit en de saxofoon. Hieronder vind je meer informatie over een aantal van deze houten blaasinstrumenten waar riet in is verwerkt.

Hobo

Om geluid uit dit instrument te krijgen moet je je lucht door het riet blazen. Hierdoor breng je het riet in trilling. De kleppen zorgen ervoor dat de gaten die in de buis van de hobo zijn geboord afgesloten kunnen worden. Bij het mondstuk zit het dubbel riet. De hobo is dan ook een dubbelriet instrument. Dat wil dus zeggen dat er een dubbel gebogen stuk riet zit in het instrument waardoor de lucht heen wordt geblazen.

Fagot

Dit instrument bestaat uit een houten buis die dubbel geklapt is. Hierin zit een S-vormige metalen buis waarop het dubbelriet wordt geplaatst.

Klarinet

De klarinet is ook een houten blaasinstrument. Ook in dit instrument zit riet en ook hier moet je door het riet blazen, net als bij de hobo. Het verschil met de hobo en de fagot is dat er bij de klarinet een enkel stuk riet zit. De klarinet hoort dan ook bij de houten enkelriet instrumenten.

Saxofoon

De saxofoon is een instrument dat van koper is gemaakt, maar toch behoort de saxofoon tot de houten blaasinstrumenten. Dit komt omdat ook in de saxofoon weer riet is verwerkt. Om geluid uit de saxofoon te krijgen moet je lucht persen tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor breng je het riet in trilling en dan komt er vervolgens een toon uit het appartaat. Op de saxofoon zitten kleppen. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen kun je verschillende tonen maken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden